Skocz do zawartości

[pomysł] phpOpenDirectory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym usłyszeć opinię na temat projektu, który planuję zrealizować.

Projekt nazywa się phpOpenDirectory.

Informacje bardziej szczegółowe:

1. Strona główna projektu phpOpenDirectory

2. Wprowadzenie do projektu

3. Planowane funkcjonalności

4. Kontakt: GG: 1282956, mail: rafal[at]modernweb[dot]pl

NOTKA: Powyższe linki kierują do strony, która uruchomiona jest na moim prywatnym, domowym "serwerku".

Zatem gdyby okazało się, że linki nie działają proszę o info na GG a postaram się szybciutko przywrócić ich dostępność :D

Zdaję sobie sprawę, że społeczności nie zgromadzę dopóki nie zrealizuję przynajmniej podstawowej funkcjonalności.

Jednak zostawmy na razie temat programowania bo to akurat uważam za rzecz najłatwiejszą.

Zakładając ten wątek liczę bardziej na ogólną ocenę samego pomysłu i zbioru wymagań.

Może jakieś pomysły, braki, może coś "przekombinowałem"? Obecnie szukam wśród Was osób zainteresowanych tematyką, które już mają katalogi lub z po prostu z nich korzystają, wiedzą czego brakuje im w istniejących na rynku aplikacjach.

A dlaczego od zera? Nie znalazłem wśród istniejących aplikacji takiej, która jest dobrze udokumentowana, zaprojektowana i napisana z wykorzystaniem wzorców projektowych i programistycznych. Wcześniej czy później rozwijanie takich aplikacji stanie się bardziej pracochłonne niż stworzenie od zera dobrze przemyślanej aplikacji.

Zakładając ten wątek liczę bardziej na ogólną ocenę samego pomysłu i zbioru wymagań.
Katalog stron i to w dodatku z dwupoziomowym systemem kategorii to niezbyt ambitne przedsięwzięcie zwłaszcza do gromadzenia wokół tego jakieś społeczności, bo chyba to ma na celu Twoj projekt. IMHO katalogi to przeżytek...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie zniechęcać ! Niech chłopaki piszą a nuż coś ciekawego z tego wyjdzie, choć z drugiej strony może rzeczywiście lepiej inwestowąc moce przerobowe w ciekawsze tematy bo tak jak tu już zostało napisane "katalogi to przeżytek..."

choć z drugiej strony może rzeczywiście lepiej inwestowąc moce przerobowe w ciekawsze tematy bo tak jak tu już zostało napisane "katalogi to przeżytek..."

No, to już wiesz,

a jak masz takie wolne moce przerobowe (i odp. wiedzę), to zawsze robota by się znalazła, bo samemu mi się nie chce, a projekt ciekawy.

Może nie nowatorski, ale na rynku w tej kwestii lipa (w Polsce NULL). A społeczność i zbyt by się znalazły.

Jakoś mi nie starcza zapału, żeby samemu nową kobyłe przez parę miechów stawiać.

Nawet nie ma z kim omówić spraw... A umiejętności jest na 95%. Jeszcze jakby ktoś z Trójmiasta...

A o katalogu zapomnij. Zaczynać to dziś, to porażka.

Nikt lepiej Ci tego nie powie, niż ktoś kto w tym temacie znalazł się na anty-tapecie u Fishkina i w rewelacjach Haroldsa... :P

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Ja bym za kolejny skrypt katalogu sie nie zabieral bo jest juz ich sporo w sieci. Po co robik kolejny.

Co do katalogow to ci ktorzy z nich nie korzystaja twierdza ze to przezytek juz od dlugiego czasu, ale ci co dodaja strony do moderowanych katalogow wiedza ze w dalszym ciagu milo sie patrzy jak strona pieknie idze do gory:)

Tylko, że założenia projektu takie jak struktura kategoria/podkategoria są bardzo proste, co innego gdyby miały to być wielopoziomowe drzewa kategorii. Implementacja takich drzew o odpowiedniej wydajności stanowi już wyzwaniem, ale pomysłodawca jak widać idzie na łatwiznę. Co więcej chyba przestało go to interesować :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tylko, że założenia projektu takie jak struktura kategoria/podkategoria są bardzo proste, co innego gdyby miały to być wielopoziomowe drzewa kategorii. Implementacja takich drzew o odpowiedniej wydajności stanowi już wyzwaniem, ale pomysłodawca jak widać idzie na łatwiznę.
Nie idę na łatwiznę. Założenia które zebrałem nie są finalnym zbiorem. I po to jest ten temat żeby je skorygować i dostosować do potrzeb użytkowników.

Co do drzewiastej struktury nie mam nic przeciwko. Wybierając dwupoziomową kategoryzację zasugerowałem się popularnymi skryptami.

Znalazłem jak do tej chwili tylko jeden skrypt (IndexU), który posiada drzewiastą strukturę. Nie znalazłem jednak katalogu wykorzystującego tą funkcjonalność. Może ktoś z Was korzystał i potwierdzi użyteczność tego rozwiązania? Jeśli mnie przekona z chęcią zmienię założenia...

Co więcej chyba przestało go to interesować B)
Mylisz się... to, że nie odpisuję na każdy post nie oznacza, że się poddałem. A nawet jeśli po dogłębnym przemyśleniu projektu okaże się, że faktycznie nie warto (a niektórzy jak widać tak uważają) to jasno poinformuję o tym fakcie w niniejszym wątku.

Bierzcie poprawkę na to, że na co dzień pracuję nad innymi projektami, które pozwalają mi utrzymać rodzinę. Katalog projektuję i będę implementował hobbystycznie w wolnej chwili. Więc nie liczcie na to, że działając w pojedynkę skończę przed Bożym Narodzeniem ;)

Dzisiaj na przykład miałem 4 godzinny pobyt w Pradze a resztę dnia spędziłem na lotnisku i w samolocie. Jestem tak wyczerpany, że zaraz po kliknięciu guzika "Dodaj odpowiedź" zatopię się w miękkiej poduszce :)

Bez przesady, na dobry skrypt katalogu (szablony, link w treści, ograniczenie minimalnej długości wpisu, brak stopki :) itd) popyt się znajdzie. Gorzej z zebraniem osób do napisania tego ;)
O dobrym katalogu mówimy... nie mam zamiaru odstawiać fuszerki.. dlatego projektuję zanim wezmę się za klepanie kodu. Pisałem w pierwszej mojej odpowiedzi, że kod to akurat najmniejszy problem.

Jeśli chodzi o osoby do pomocy w implementacji to wierzę, że znajdą się kiedy już będzie wyraźnie widać, że warto rozwijać to co mam zamiar zrealizować.

Moim zdaniem warto, dla samej satysfakcji i podniesienia umiejętności.
Trafiłeś w sedno! To jest główna motywacja do działania.
Ja bym za kolejny skrypt katalogu sie nie zabieral bo jest juz ich sporo w sieci. Po co robik kolejny.

Co do katalogow to ci ktorzy z nich nie korzystaja twierdza ze to przezytek juz od dlugiego czasu, ale ci co dodaja strony do moderowanych katalogow wiedza ze w dalszym ciagu milo sie patrzy jak strona pieknie idze do gory:)

Zrobić kolejny po to, żeby była lepsza niż te, które są dostępne za darmo, a nawet pójść dalej niż aplikacje płatne. A wizja wygryzienia komercyjnej konkurencji Wolnym Oprogramowaniem też jest bardzo motywująca.

Początkowe opinie, że katalogi to przeżytek, nie ukrywam, zdziwiły mnie. Sam tez czasem zabieram się za pozycjonowanie i brakuje mi dobrego "zaplecza". Jestem pewny, że są osoby, które podchodząc poważnie do pozycjonowania budują sobie zaplecze uruchamiając całe "farmy" katalogów. Domyślam się, że brakuje im możliwości sprawnego zarządzania tym zapleczem. To również jest tematem tej dyskusji a każdy pomysł jest na wagę złota i przyczyni się do zbudowania narzędzia spełniającego wymagania zarówno amatorów pozycjonerstwa jak i profesjonalistów w tej dziedzinie.

Ma sens w jednym przypadku. To by musiał być katalog który jest nie tylko katalogiem. Porządnych katalogów jest mało i w większości są to płatne skrypty.
Pomóżcie zaplanować funkcjonalności a napiszę Wam taki katalog. Powtarzam (jak zepsuta katarynka) po to jest ten wątek. To ma być porządny katalog!

Zbaczając lekko z tematu:

Pamiętam kiedyś był międzynarodowy konkurs pozycjonerski (możliwe, że jest przeprowadzany cyklicznie). Czytałem też o tym, że my, Polacy nie mamy szans bo brakuje nam dobrych narzędzi. A nikomu nie uśmiecha się płacenie 1500$ za nielimitowaną licencję komercyjnego softu.

... a projekt ciekawy.

Może nie nowatorski, ale na rynku w tej kwestii lipa (w Polsce NULL). A społeczność i zbyt by się znalazły.

Zmieńmy NULL w BIGINT :)

Pomyślmy razem jak powinno wyglądać dobre narzędzie i poszerzmy swoje możliwości.

Wybierając dwupoziomową kategoryzację zasugerowałem się popularnymi skryptami.
Większość liczących się katalogów stron nie opiera się na kategoria/podkategoria, ale jest bardziej rozbudowana, a najlepiej chyba oddaje to https://www.dmoz.org/ .... Pozdrawiam

Tylko, że założenia projektu takie jak struktura kategoria/podkategoria są bardzo proste, co innego gdyby miały to być wielopoziomowe drzewa kategorii. Implementacja takich drzew o odpowiedniej wydajności stanowi już wyzwaniem, ale pomysłodawca jak widać idzie na łatwiznę. Co więcej chyba przestało go to interesować :)

Żaden problem, algorytm z gotowym kodem jest tutaj - https://www.phpriot.com/articles/nested-trees-appendix

Projekt nie jest trudny, ale mi by się nie chciało... chyba, że ktoś wyłoży z 3000 :) Bo w tym czasie można robić jakiś inny projekt za pewne pieniądze.

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności