Skocz do zawartości

Umarł komputer, czy XP i Office da sie zainstalować ponownie ?

Maximus Marius
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj "ktoś" podłaczył komputer desktop do cyfrowej centrali telefonicznej platan i uszkodził mi w komputerze płytę głowna ;) Co do tego co sie uszkodziło to jestem pewien bo testowałem części i zasilacz w innym komputerze.

Czy jak teraz wymienię płyte procesor i pamięć to czy moj windows XP mogę zainstalować ponownie ?

I czy to samo można zrobić z pakietem Office.

Ktoś ma to już przetestowane co robić w takim wypadku ?

Komputer był zakupiony w całości z oprogramowaniem OEM gwarancji już sie skończyła.

yavaho dobrze prawi.

Ja bym postąpił tak:

1. wymienił płytę na taką samą albo podobną (czyt. ten sam chipset) bo najmniej pracy, a ja strasznie leniwy jestem :D Masz wtedy myślę 95% szans, że wymienisz i działasz dalej ;)

2. jak nie chcesz w powyższy sposób (np. i tak miałeś robić reinstall, niektórzy to lubią ;)) to po prostu instalujesz od nowa i próbujesz zaktywować (często się udaje bez bólu, po prostu od kopa).

3. jak się nie udało to co powyżej to wybierasz sposób, że chcesz zadzwonić do microsoftu, dzwonisz i mówisz, że miałeś awarię i oni go aktywują. Robiłem to parę razy i nie miałem nigdy problemów ;)

Tyczy się to zarówno systemu jak i pakietu office.

Pozdro.

– Whose motorcycle is this?

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

– Zed's dead, baby, Zed's dead.

Asus P4P800S-X w sklepach jest nieosiągalny ;) Ogolnie P4P800* już zeszło chyba z rynku

W moim ulubionym sklepie komputerowym patrzę a tam nawet P4 to już nie sprzedają ;) Wszystko Dual Core

No P4 już ciężko dostać, tzn. ja w hurtowniach, do których mam dostęp nie widzę :)

W takim razie trzeba będzie próbować z reinstallem :)

Albo najpierw zrób elegancki backup (pewnie już to uczyniłeś :)), a później testuj jak na nowej płycie, procku i pamięci się zachowuje nasz wspaniały MS Windows XP! Efekty mogą być ciekawe, a jeżeli takie będą to sie nimi podziel koniecznie :)

Acha a jak będziesz dzwonił do microsoftu, bo się nie uda od kopa to mów, że uszkodzenie mechaniczne dysku twardego :) Wtedy ewentualne pytania z ich strony są przycięte na samym początku :P

Pozdro.

– Whose motorcycle is this?

– It's a chopper, baby.

– Whose chopper is this?

– Zed's.

– Who's Zed?

– Zed's dead, baby, Zed's dead.

Moj system zmienił już 4 albo 5 płyt główych i kilka procków. Wszystko zawsze było na platformie AMD + chipset VIA i nie miał najmniejszego problemu z odpaleniem.

Kilka razy robiłem też tak z innymi kompami i było ok. Problem jest z przesiadką z AMD na Intel lub odwrotnie. Wtedy są tylko jeszcze jakieś szanse że reinstal coś pomoże.

.