Skocz do zawartości

Czy w świetle prawa nieoficjalne spolszczenia są legalne?

bator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo bym prosił o opinie na ten temat. Nigdy bym o to nie zapytał, gdyby nie historia z napisy.org.

A między jednym a drugim (napisy i spolszczenia), jak dla mnie istnieje wiele podobieństw. Mówię tu oczywiście o spolszczeniach gier i programów nie wydanych przez producenta lub dystrybutora.

"osoba tłumacząca ścieżkę dźwiękową filmu musi mieć zgodę właściciela praw autorskich na rozpowszechnianie takiego tłumaczenia" - tak jest w kodeksie

Grozi za to nawet do 2 lat więzienia.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

"osoba tłumacząca ścieżkę dźwiękową filmu musi mieć zgodę właściciela praw autorskich na rozpowszechnianie takiego tłumaczenia" - tak jest w kodeksie

Grozi za to nawet do 2 lat więzienia.

Ok, to wiem, ale chodzi mi tu o programy lub odpowiednie pliki tłumaczace teksty występujące w grach badź programach, czyli elementy tekstowe menu, pomoc, komunikaty, lub teksty wystepujace w grach. Sprawa napisów do filmów jest już dla mnie jasna.

NIC nie można tłumaczyć i publikować bez zezwolenia. Tłumaczenia możesz dać jedynie kumplom, bo wtedy jest to dozwolony użytek prywatny.

Jak rozumię, linkowanie do takich stron (które coś takiego publikują) jest również nielegalne ?

Prawnikiem nie jestem, ale chyba nikt Cię za podlinkowanie tego serwisu nie wsadzi za kratki. :D

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Sorki, za zmianę tematu...

Czy jest legalne umieszczanie odcinków on-line na własnej stronie uploadowanych na np: youtube?

Jeżeli nie to kto za to odpowiada: uploader czy autor strony?

Pozdrawiam...

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności