kurzajka Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Cześć Wam, mam pytanie, jako, że potrzebuje się wynieść z mojego aktualnego hostingu. Wpadłem na pomysł trzymania serwera w domu. Mam kolegę, który zna się na administracji. Jednakże chciałem Was spytać o opinie, bo czytam, że spora cześć z Was kupuje serwery dedykowane. Wyczytałem też coś o kolokacjach ( nie wiem czy tak się to pisze ). Skoro mam płacić już tyle pieniędzy to może lepiej się opłaca trzymać serwer w domu? Liczyłem sobie to na prąd wyszłoby około 50-60pln miesięcznie i łącze wiadomo droższe, ale na plus jest to, że miałbym dobre łącze w domu . Co Wy na taki pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkr Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Dobre łącze to powyżej 2 tysięcy Cie wyniesie minimum. Kolokacja 200-300 / miesiąc + dedyk. W domu dolicz jeszcze: - drugie łącze zapasowe - UPSy + generator ew. Kupując dedyka masz to wszystko w pakiecie, dodatkowo jak padnie Ci dysk / Ram / etc to wymiana w godzinę... za darmo Monitorowanie Google - Monitoring Mobilny Monitoring regionalny!Proxy dla systemów Monitoringu w wyszukiwarkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtn Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 mam pytanie, jako, że potrzebuje się wynieść z mojego aktualnego hostingu. Wpadłem na pomysł trzymania serwera w domu. ... Co Wy na taki pomysł? Zły pomysł Dlaczego. bo to co napisze brzmi dla ciebie smiesznie, a jednak chodzi o to samo. "Chce kupić photoshopa za 2500 zł, mam kolege programiste i sam nieźle piszę, jak weżmiemy sie razem to bedziemy mieli dwa takie programy za darmo." albo "BOli mnie w kolanie zbadałem, sprawdizłem gorzi mi operacja NFZ powiedział, że albo czekam 5 lat, albo prywatnie za 10 000 zł - w domu mam czysto, wujek od lat kroił świnie - może mi wytnie to co trzeba i po kłopocie?". Itd. hodzi o to, żeby nie robićź tego co robią inni lepiej a zająć się swoją robotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czachapl Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Itd. chodzi o to, żeby nie robić tego co robią inni lepiej a zająć się swoją robotą. ;) 100 % racji Strony internetowe zarzadzanienajmem.eu https://eyepedia.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buluar Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Trzeba jeszcze pamiętać o zabezpieczeniach takiego "domowego łącza"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 No nie przesadzajmy. Jak ma to być serwer tylko na swoje potrzeby / projekty to i bez agregata się obejdzie i bez klimatyzacji Mam też taki "wynalazek" Stoi sobie starutkie PIII calymi tygodniami i robi za mój niby serwer. 404.tf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzajka Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 dowiadywałem się i się okazało, że poza kupnem UPSa ( jakiś 300-400VA pod to starczy) i łącza (które miałbym do podziału na 4 sąsiadów to więcej nic nie potrzeba. Koszt łącza ma wynieść około 250 pln netto za 1mbps przy 4 mbps, wiec 1000 pln. Sąsiedzi dadzą mi około 400pln więc za 600 pln będę miał dobre łącze w domu+ serwer pod ręką. Wydaje mi się, że kłótnie o te 100 pln w tą w czy w tą nie mają sensu przy tym, że w domu bym miał własną maszynę, pod ręka i bym miał dobre łącze w domu . Chyba, że się, myle i czegoś nie rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkr Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 4 Mbit ? I pewnie DSL... Download 4 Mbit a upload 512 kbit Monitorowanie Google - Monitoring Mobilny Monitoring regionalny!Proxy dla systemów Monitoringu w wyszukiwarkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kędzierski Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 e pewnie że na własne potrzeby można postawić sobie i na Dslu . Drugie łącze ? po co ? - mi DSL 8/640 kbit padł tylko raz na przełomie 2 lat. Agregatory ? chyba jak się na wsi mieszka - 3 x pad po 15 min w czasie burzy. UPS styka. Agregator to można przy serwerowni a dsl idący na polpaku okazał się bardziej stabilny niż serwery na ipartnersie czy futuro. Choć oczywiście stawianie serwera na DSL mija się z celem gdy chcemy coś większego, bo za 220 zł (w tym opłaca za serwer do wielkości 2U lub tower, 50 GB transfer + 100 zł kazde 50 GB) masz kolokacje w ACI i po 1 zł sztuka IP. Są także dedyki które obecnie można kupić tanio. Lecz jak jest to www zjadająca do 30-50 GB miesięcznie spokojnie na 4/512 pośmiga i to lepiej niż na większości serwerów wirtualnych gdzie sprzedawane są transfery 100 GB-200 GB miesięcznie tylko z ukrytymi limitami nie dającymi możliwości użyć tego nawet jako serwer ftp. I oczywiście posiadanie serwera w domu nie łączy się z ekonomią a z tym że można sobie grzebać, doświadczać ulepszać modyfikować, co jest nawet trudne przy kolokacji - bo dostęp jest limitowany. A tak chcesz dokładasz w 30 min 1 Gb ramu, 2 dyski, co tam jeszcze chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 4 Mbit ? I pewnie DSL... Download 4 Mbit a upload 512 kbit Bez SLA zapomniałeś dodać 404.tf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kędzierski Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 to SLA przy tym uploudzie zupełnie zbedne. Ja mam 640 kb a wysyła 800 KB bez oporu czasem dochodzi do 1 mbita - nie zdażyło się jeszcze tak by nie było można wyciągnąć 640 czy 8 mbit down. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtn Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Szooku alr ty lubisz grzebać i już. Jak ktoś się zajmuje portalem to niech się zajmuje nim. A co może się przydaż i co czycha na hosting - to znajdziecie na www.webhostingtalk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kędzierski Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 a myslalem ze kolega tez z pkt grzebania pisząc że fajnie mieć serwer pod nogą. Bo to jedyny wzgląd tego że fajnie - bo cała reszta jest mało fajna - nawet jak się wiatraczki wyciszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawka Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Mnie upc caly czas pada w Warszawie bez burzy. https://nalesnikiwarszawa.blogspot.comhttps://nalesnikiwarszawa.wordpress.comkaraluszkipodpoduszki.blogspot.com kontakt pawel.jaromski at onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 bo dostarczac 3ba umić a tego ani upc ani aster ani netia potrafic nie umiom Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.