Skocz do zawartości

Widzieliście, co ostatnio stało się z Codexem?

logremonte

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni mam wrażenie, że sytuacja mocno się pogorszyła i ciekaw jestem, czy ktoś z Was obserwuje to samo.

Największy problem to dla mnie ponownie wprowadzony limit 5-godzinny. Przy dłuższej pracy z Codexem potrafi skończyć się bardzo szybko, nawet gdy duża część zadania to analiza, testy regresyjne, security audit czy zwykłe sprawdzanie kodu.

I właśnie tu zaczyna się absurd: Codex jest narzędziem przeznaczonym do pracy nad większymi zadaniami i projektami, a limit potrafi przerwać pracę w połowie. Po resecie trzeba odzyskiwać kontekst, ponownie sprawdzać stan projektu i wracać do miejsca, w którym agent został zatrzymany. Przy takich ograniczeniach normalna praca z Codexem zaczyna tracić sens.

Do tego mam wrażenie, że szybciej schodzi również limit tygodniowy.

Ale jeszcze bardziej niepokoi mnie jakość działania. GPT-5.6 Sol przy wysokim reasoning potrafi ostatnio coraz częściej:

• wracać do rzeczy, które już sprawdził,
  • poprawiać własne poprawki i wpadać w pętle,
  • po długiej sesji tracić pierwotny cel zadania,
  • ponownie wykonywać te same testy,
  • zużywać ogromną część limitu na self-correction,
  • a nawet oznaczyć coś jako PASS, mimo że po ręcznej weryfikacji okazuje się, że test albo wymaganie w rzeczywistości nie zostało spełnione.

Na OpenAI Community i GitHubie pojawia się ostatnio sporo podobnych raportów dotyczących limitu 5h, compaction, długich sesji, zapętlania i bardzo dużego zużycia kontekstu.

OpenAI wcześniej przyznawało już, że Sol potrafił zużywać quota szybciej niż zakładano, ale obecnej sytuacji chyba nadal oficjalnie nie wyjaśnili.

Dzisiaj w krótkim odstępie weszły też kolejne aktualizacje aplikacji Codex, więc wygląda na to, że coś intensywnie przy nim zmieniają.

Ktoś z Was pracuje teraz regularnie na Codexie? Też widzicie tak szybkie kończenie się 5h i pogorszenie jakości, czy u Was działa normalnie?

Szczególnie ciekawi mnie GPT-5.6 Sol na High / Very High i dłuższe zadania wykonywane przez kilka godzin.

Edytowane przez logremonte

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.

Tak - ja siedzę w zasadzie z małymi przerwami od rana do nocy. Ostatni tydzień mocno pod górkę (przyznają za to resety limitów). Skutkiem jest sporo aktualizacji codexa - więc coś grzebane jest. Na pewno było grzebane przy zakresie uprawnień - co może, czego nie może bez dodatkowych potwierdzeń nawet przy pełnym dostępie.

sepospot-sklep-logo.png.88c8e62755c7a4ddd3425afb9aca431b.png
Artykuły sponsorowane z prywatnych portali, linki z postów na forach, publiczne i prywatne wizytówki NAP - SEOSPOT.PL « LINKOWANIE.