Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie wiem jak to jest z osobami ktore nie maja DG ale ja google bede rozliczac tak jak mi moj doradca podatkowy doradzil - czyli faktura dla google ze stawka vat 0%. Pozostanie wtedy tylko kwestia podatku dochodowego, ale ten mozna przeciez sobie obnizac robiac koszty- czego osoby fizyczna nie prowadzaca DG zrobic nie moze. Jesli nie ma sie DG- placi sie bodajze 19% podatku od kwoty ktora sie uzyskalo i tyle.

Nie wiem jak to jest z osobami ktore nie maja DG ale ja google bede rozliczac tak jak mi moj doradca podatkowy doradzil - czyli faktura dla google ze stawka vat 0%. Pozostanie wtedy tylko kwestia podatku dochodowego, ale ten mozna przeciez sobie obnizac robiac koszty- czego osoby fizyczna nie prowadzaca DG zrobic nie moze. Jesli nie ma sie DG- placi sie bodajze 19% podatku od kwoty ktora sie uzyskalo i tyle.

1. Na pewno nie 0%, tylko nie podlega.

2. Osoba bez DG placi 19% z 80% sumy (tzn. sa 20% koszt uzyskania przychodu).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

fakt, zmylka- aczkolwiek zasada jest taka jak napisalem. Rozliczanie dochodow z google naprawde nie jest specjalnie skomplikowane. Problemem jest natomiast niewiedza i rozne interpretacje przez urzednikow skarbowki zapisow prawa podatkowego. Nie warto tez ukrywac dochody z google- ostatnio kilku moich znajomych "wpadlo"- skonczylo sie na dosc wysokich karach finansowych wraz z odsetkami. Lepiej zaplacic ten podatek nawet przy malych kwotach anizeli potem placic kare. Nie ma co liczyc w tej materii na poblazliwosc US.

z tego co mowili moi znajomi to US dokladnie wiedzial ile zarobili z google (podobno nie z donosu) i koledze ktory w roku (jak mowil) zarobil ~3tys zl kazali zaplacic kare w wysokosci 5 tys. Z tego co mowil jeden z nich- dostal wezwanie do US, poszedl i bez gadania dostal ultimatum- albo zaplaci taka kare albo sprawa karno-skarbowa. Zaplacil i na tym sie skonczylo. Podobno google zaczyna wymieniac informacje podatkowe z naszymi urzedami skarbowymi (podobnie jak to bylo z allegro).

arek_inc od 299,70 do 8'631'360,- złotych. https://www.pit.pl/pages/i/498.php

https://www.pit.pl/pages/i/562.php

[Kwota zaległości] x [ilość dni zwłoki] x [stopa odsetek, np. 0,16 czyli 16%]

-------------------------------------------------------------------------------------- = Odsetki za zwłokę

365

Ostro... wydaje mi sie ze pierwsza kara nie powinna byc tak dotkliwa (czyli wieksza niz zarobek), jednak jak pomysle ze ja place podatki a inni pija za to browary, to juz mi ich mniej zal.

Inna sprawa, ze niestety kazdy moze sie pomylic w wyliczeniu podatku, bo jak wiadomo, nasze przepisy do przystepnych nie naleza...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Dostal blankiet do wplaty na 5 000 zl. Czy wymienia czy nie to nie wiem, ale jesli nawet nie- to niedlugo to nastapi. Tak jak to bylo z allegro- na poczatku US byl "zielony" a teraz ostro sie wzieli. Pozatym US ma obowiazek sprawdzic np donos na dana osobe- byc moze bylo tak w przypadku kolegi- tak czy siak- nie warto ukrywac dochodow z google. I nie ma sie co bulwersowac. Lepiej zaplacic z tego podatek i miec swiety spokoj anizeli potem placic kary i miec nieprzyjemnosci ze strony US

Inna sprawa, ze niestety kazdy moze sie pomylic w wyliczeniu podatku, bo jak wiadomo, nasze przepisy do przystepnych nie naleza...

nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Tak samo rzecz sie tyczy prawa podatkowego. Urzedy skarbowe zadko kiedy przyjmuja wyjasnienia podatnikow . Gdzies nawet chyba na money.pl o tym swego czasu pisali- ze podatnik w zderzeniu z US zazwyczaj przegrywa..

1.podaje się kraj gdzie leży źródło przychodu a nie kraj z którego banku przesłano pieniądze, ani kraj w banku którego odbierasz pieniądze

Wobec tego oczywiste jest, że jest to USA i dlaczego ktokolwiek ma tu wątpliwości. Nie mylić banków z dochodami! Bank to narzędzie tylko.

2.wracam do kosztów - 20% kosztów ryczałtowo to w przypadku umowy o dzieło lub umowy zlecenia.Taka interpretacja powoduje konieczność wizyty w ZUS. Jak uniknąć - moje poprzednie posty.

3.Należy odróżnić karę od odsetek. Kara jest wysoka, i niestety obligatoryjna, odsetki niskie. Ciekawe skąd mieli informacje - przecież można mieć wgląd w postępowanie i sprawdzić jak doszli do tego.

4.Informacji o wysokości dochodów na pewno nie udzieli bank polski - otóż są przepisy mówiące o tym, że bank udziela informacji o wykonanych

przelewach, gdy tymczsem tylko otrzymaliśmy przelew.

5. Nie znaczy to, że na żądanie US bank nie przeprowadzi dochodzenia w sprawie naszych pieniędzy, z tym, że ta procedura jest trudniejsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności