Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jeszcze apropos Vat'u.

Wszystkie artykuły, które czytałem, tak jak te wyżej, piszą o tym, że dochody z AdSense zwolnione są z Vat'u.

Jednak nigdzie nie widziałem napisanego czarne na białym "na podstawie punktu tego i tego ustawy o podatku Vat", jakiejś konkretnej podstawy.

Wie ktoś może dokładnie na czym się opierać?

Ustawę masz np. tutaj: https://www.infor.pl/podatki/przepisy-prawn...ow-i-uslug.html

masz tam:

Art. 5.1. Opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, zwanym dalej „podatkiem”, podlegają:

1) odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;

Czyli tylko to co na terytorium kraju świadczysz podlega VAT.

Dalej masz art. 27 a w nim:

3. W przypadku gdy usługi, o których mowa w ust. 4, są świadczone na rzecz:

1) osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, posiadających siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium państwa trzeciego, lub

2) podatników mających siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium Wspólnoty, ale w kraju innym niż kraj świadczącego usługę

– miejscem świadczenia tych usług jest miejsce, gdzie nabywca usługi posiada siedzibę, stałe miejsce prowadzenia działalności, dla którego dana usługa jest świadczona, a w przypadku braku stałego miejsca prowadzenia działalności, stały adres lub miejsce zamieszkania.

Googla tyczy się pkt 1 - a więc miejscem świadczenia usług o których mowa w ust. 4 są Stany Zjednoczone - mimo iż faktycznie nie ruszasz się z fotela.

A w ust. 4 masz:

4. Przepis ust. 3 stosuje się do usług:

2) reklamy;

3a) usług przetwarzania danych, dostarczania informacji oraz usług tłumaczeń;

9) elektronicznych;

Do wyboru do koloru - dla mnie Adsense to usługi elektroniczne, ale jak ktoś chce to ma i reklamę i przetwarzanie danych czy dostarczanie informacji.

Także Adsense, jako usługa świadczona (w rozumieniu ustawy o VAT) na terytorium US, nie podlega opodatkowaniu VAT w Polsce, stąd "stawka" NP na fakturze i brak kwoty brutto.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Uzyskane wynagrodzenie stanowi przychód wymieniony w art. 13 pkt 2-9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Przedstawiony stan faktyczny spełnia łącznie wszystkie warunki wymienione w art. 15 ust. 3 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług.

To się zgadza, z jednym wyjątkiem. W ustawie jest tak:

Art. 13. Za przychody z działalności wykonywanej osobiście, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 2, uważa się:

8) przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:

a) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej,

:) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane, lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora – jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z tą nieruchomością

– z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w pkt 9,

Czyli nie podlega to VAT nie podpada to wogóle pod ustawę o VAT i nie wymaga fakturowania tylko gdy jest wykonywane poza działalnością gospodarczą, jeśli jest w ramach działalności to jest to przychód z art. 14 updof i już art. 15.3.3 ustawy o VAT nie ma zastosowania, bo brzmi on tak:

art 15.3.3. Za wykonywaną samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 1, nie uznaje się czynności: z tytułu których przychody zostały wymienione w art. 13 pkt 2–9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, (...)

Jest to pokręcone jak kot na widłach, ale taki już urok współczesnych "liberalnych demokracji" :-)

Uzyskane wynagrodzenie stanowi przychód wymieniony w art. 13 pkt 2-9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Przedstawiony stan faktyczny spełnia łącznie wszystkie warunki wymienione w art. 15 ust. 3 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług.

To się zgadza, z jednym wyjątkiem. W ustawie jest tak:

Art. 13. Za przychody z działalności wykonywanej osobiście, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 2, uważa się:

8) przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:

a) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej,

;) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane, lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora – jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z tą nieruchomością

– z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w pkt 9,

Czyli nie podlega to VAT tylko gdy jest wykonywane poza działalnością gospodarczą, jeśli jest w ramach działalności to jest to przychód z art. 14 updof i już art. 15.3.3 ustawy o VAT nie ma zastosowania, bo brzmi tak:

art 15.3.3. Za wykonywaną samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 1, nie uznaje się czynności: z tytułu których przychody zostały wymienione w art. 13 pkt 2–9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, (...)

Jest to pokręcone jak kot na widłach, ale taki już ukrok współczesnych "liberalnych demokracji" :-)

Ratunku! Prowadzę działalność wystawiam Faktury z VAT 0% (nie dot.)

Czy wobec tego mam teraz złożyć deklaracje korygujące z ostatnich lat i zapłacić VAT?

Jak to w końcu jest???

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Czy wobec tego mam teraz złożyć deklaracje korygujące z ostatnich lat i zapłacić VAT?

Jak to w końcu jest???

Toż napisałem że tak czy siak VATu z tego tytułu w Polsce nie ma. Tyle że w ramach DG trzeba wystawiać faktury bez stawki i kwoty podatku, a w przypadku rozliczeń poza DG jest to wogóle wyłączone z działania VAT-u i nie wystawia się faktur (aczkolwiek w tym przypadku lepiej uzyskać indywidualną interpretację bo inny urzędas może inaczej zinterpretować regulamin Adsense).

Co do VAT 0% (nie dot.) to nie wiem co to za zwierz, ale na pewno nie ma byc to 0%, tylko jeśli już "np" czy "nie podlega". Oczywiście tak czy siak nie ma podatku do zapłaty, ale może jakiś urzędas mandaty za wadliwe faktury dołożyć. Pytanie - czy ktoś dostał mandat za stosowanie stawki 0%, czy tylko pogrozxili palcem?

Jak to w końcu jest???

Toż napisałem że tak czy siak VATu z tego tytułu w Polsce nie ma. Tyle że w ramach DG trzeba wystawiać faktury bez stawki i kwoty podatku, a w przypadku rozliczeń poza DG jest to wogóle wyłączone z działania VAT-u i nie wystawia się faktur (aczkolwiek w tym przypadku lepiej uzyskać indywidualną interpretację bo inny urzędas może inaczej zinterpretować regulamin Adsense).

Co do VAT 0% (nie dot.) to nie wiem co to za zwierz, ale na pewno nie ma byc to 0%, tylko jeśli już "np" czy "nie podlega". Oczywiście tak czy siak nie ma podatku do zapłaty, ale może jakiś urzędas mandaty za wadliwe faktury dołożyć. Pytanie - czy ktoś dostał mandat za stosowanie stawki 0%, czy tylko pogrozxili palcem?

Uff wielkie dzięki! :tancze:

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Ja płacę podatki. Śpię spokojnie. Nie wyobrażam sobie by wydając na bieżąco zarobione $, zapłacić po x latach kilka-kilkanaście tys zł jak lokalny US zinterpretuje na swoją korzyść.

Ale płacisz VAT od Adsense? Można i tak, chociaż nie wyobrażam sobie oddawać 22% przez kilka lat :-)

A ja właśnie przy kontroli spółki zostałem zapytany w skarbowym :

Dlaczego płacę VAT od Adsense......

Przy kontroli Twojego serwisu plotkarskiego zostaniesz zapytany przez support AdSense, dlaczego naruszasz regulamin. Czy masz tam tylko reklamy adkontekstu? :D

Przy kontroli Twojego serwisu plotkarskiego zostaniesz zapytany przez support AdSense, dlaczego naruszasz regulamin. Czy masz tam tylko reklamy adkontekstu? :D

Gdzie jest napisane, że to MÓJ serwis ? Dlaczego tak wszyscy czepiają się tego co jest w sygnaturze ? Zaraz ktoś kolejny napisze, że prowadzę nielegalnego serwera WoW... - nie nie prowadzę to nie mój......

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

No nie wiem, takie przyzwyczajenie, że jak ktoś ma linki w podpisie, to są to linki do jego własnego serwisu. Póki co sprzedaż linków z sygnaturek jest na tyle mało popularna, że się tego nie bierze pod uwagę...

Póki co sprzedaż linków z sygnaturek jest na tyle mało popularna, że się tego nie bierze pod uwagę...

Nie sprzedaję żadnych linków , na swoich i nie swoich serwisach, ani w żadnych innych miejscach. (póki co nie

sprzedaję....)

w sumie to nie bierze się pod uwagę tego, do czego naturalnie powinna być sygnatura.... - umieszczam tam swoje, pół swoje , nie swoje , ciekawe i mniej ciekawe linki..

ale , ale wracając do tematu, to żałuję, że wcześniej tu nie zaglądałem, bo VATu co miesiąc płacę dość sporo.....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności