Skocz do zawartości

Monitoring ilośći zapytań serwera MySQL

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Przedstawiam "narzędzie", a raczej program mojego autorstwa do monitoringu ilości zapytań do serwera MySQL w jednostce 1 sekundy.

Działanie: program odpytuje co sekundę serwer MySQL o ilość wszystkich zapytań SQL jakie ten obsłużył i na podstawie tego odejmując oblicza ile zapytań było w ciągu ostatniej sekundy. Żeby połączyć się z zdalnym serwerem MySQL ten musi akceptować połączenia zewnętrzne czyli z naszego hosta. Ustawiamy to w panelu konta np. DA, cPanel itd...

Program niestety zlicza wszystkie zapytania jakie miały miejsce, nie tylko te wywoływane z podanym loginem i hasłem.

Program może miec zastosowanie do monitoringu MySQL własnego dedyka lub poglądowej oceny obciążenia serwera MySQL przykładowo w na testowanym koncie nowego hostingu. Wiadomo, jak baza będzie mocno obciążona co odzwierciedla ilość zapytań do niej może mieć tendencje do padów ;)

Może komuś program się przyda, ale jeśli nie to rozczarowany zbytnio nie będę :D

Program nie wymaga instalacji tylko wypakowania do katalogu tak aby był razem z niezbędna do jego działania biblioteką DLL.

Program testowałem dla MySQL >5, ale zakładam, ze z starszymi wersjami też powinien się łączyć. Program jest w wersji Beta wiec może czasami być "wyjątkowy"...

schowek01ih9.jpg

Download: https://hot.net.pl/programy/MysqlQuestions.zip

Dodałem wprowadzanie numeru portu;

To chyba wszystko na ten temat.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

:brawa:

Domyślam się że jest to skromniejsza "wersja" MySQL Administrator, czy są jakieś opcje tam niedostępne ?

Tak czy inaczej wielkie brawa. W wielu przypadkach nie warto "wyciągać armaty żeby zabić muchę" i w takich sytuacjach na pewno taki program się przyda.

Ps.

Pod Wine nie chce mi się połączyć z bazą.

Przydałaby się pozycja do wpisania portu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Tak samo phpMyAdmin pokazuje takie dane.. ale programik fajny ;-)

Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Medal of Honor | program telewizyjny

Znajomości: PHP, MySQL, PgSQL, AJAX. Nauka: pozycjonowanie :-)

Tak samo phpMyAdmin pokazuje
Mój phpMyAdmin nie pokazuje, widocznie Masz innego...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dodałem wprowadzanie numeru portu;

Domyślam się że jest to skromniejsza "wersja" MySQL Administrator, czy są jakieś opcje tam niedostępne ?
Irek, zgadza się jest to bardzo skromniejsza wersja która tylko pokazuje ilość połączeń
"Informacje o stanie serwera MySQL".
A dokładniej w jakim miejscu, masz na myśli: Sumarycznie - na godzinę - na minutę na sekundę ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności