Skocz do zawartości

Zdjęcie z dużej litery =404 a małej =200 !?

mojeprogramy.com

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwną sytuację / problem z linkami do zdjęć w WooCommerce

W wersji na localhost wszystko jest OK ale jak wgram na serwer zew. to

mam 404 dla https://xx.pl/wp-content/uploads/2020/10/CH-1-100x100.jpg - pisane z dużych liter

ale już 200 dla małych liter https://xx.pl/wp-content/uploads/2020/10/ch-1-100x100.jpg

a tak naprawdę jest to ścieżka do tego samego zdjęcia

Jak rozwiązać ten problem? Może w bazie bezpośrednio zmienić nazwy wszystkich plików na na małe litery i "wyszukaj i zamień"?

Z czym jest on związany? bo podejrzewam że z konfiguracją samych serwerów... bo jak na innych rozpakowywałem dla pewności całe archiwum .zip (Uploads) to chyba nie było problemów

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Bo pod Windows nie ma znaczenia wielkość liter w ścieżkach. Po przerzuceniu na linuxa wielkość liter ma znaczenie - to musi się zgadzać w 100%. A jakie są faktycznie nazwy plików? 

topx.pl - linki SEO | publ.pl - artykuły sponsorowane | linktak.pl - statyczny SWL

Linki ze stron w różnych językach! PL, EN, DE, IT, ES, NL, SK...↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑

Wszystkie zdjęcia są i z dużej i małej litery.

PS. U mnie na localhost jest wszystko ok, ale jak przez FileZille wysyłam to mam takie problemy.

Dodatkowo aby (jak pisałem) - jak wrzucam całe archiwum .zip (Uploads) i rozpakowuje na serwerze to też nie pomaga

Wiec czym przerzucać pliki??

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

To nie kwestia przerzucania plików. To raczej kwestia przy tworzeniu contentu.

topx.pl - linki SEO | publ.pl - artykuły sponsorowane | linktak.pl - statyczny SWL

13 godzin temu, mojeprogramy.com napisał:

Jak rozwiązać ten problem?

Ujednolicić sposób zapisu plików i nazewnictwo ścieżek do nich.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

rozumiem i zdaje sobie ... teraz sprawę z tego

ale obecnie nie mogę zmienić dla 1800 produktów ścieżek do plików (za dużo pracy)

... wiec muszę to jakoś naprawić

Czyli skryptem z php lub z js (lepiej z php) np. funkcją strtolower

2 godziny temu, mojeprogramy.com napisał:

... wiec muszę to jakoś naprawić

Ale nikt CI nie każe tego robić ręcznie ! Update w bazie danych i file rename w PHP :pisze:

https://www.w3schools.com/sql/sql_update.asp
https://www.w3schools.com/php/func_filesystem_rename.asp

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

udało się zmienić nazwy plików na FTP od 1-n.jpg oraz ścieżki do nich we wpisach

... czyli hardcorowo, ale działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności