Skocz do zawartości

Co ma wpływ na pozycjonowanie prócz linków

jaro787

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

1. Co takiego oprócz dobrego zaplecza ma tak naprawdę wpływ na pozycjonowanie?

Z tego co wyczytałem to znaczenie ma szybkość ładowania strony i jej optymalizacja, ale czy coś po za tym ?

Czy jest sens umieszczania w meta title, meta description oraz meta keywords jakiś słów kluczowych ? Czy kierować się tylko pod UX ? Bo wyczytałem, że od 2009 google boty nie uwzględniają tego.

Czy ilość odwiedzin użytkowników na naszej stronie ma jakieś znaczenie ?

Czy nagłówki mają jakieś znaczenie ?

2. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak stworzymy np. jakiegoś tematycznego bloga to możemy linkować stronę z anchorem np "jelita wieprzowe" i to słowo w wyszukiwarce prawdopodobnie będzie się wyżej pozycjonowało ?
3. Co jaki czas/ile wyświetleń zamieszczać dodatkowe linki ?

4. Czy na blogu mogę zamieszczać zdjęcia ze sklepu ? - czy jeśli je wstawię w blogu to będą się wyżej pozycjonować?
5. Po jakim czasie istnienia bloga najlepiej zacząć linkować ? Czy wskazane jest robić to od razu czy lepiej zaczekać?

@jaro787 

1. jest okolo 150 czynników rankujących - wg pozycjonerów, bo ile tak naprawdę ma google, wie tylko google...

szybkość ładowania strony jest jednym z elementów optymalizacji strony...a jak już tak zakreśliłeś to są dwa czynniki: optymalizacja i linkowanie. Pytasz czy jest sens umieszczania w title itd. Jest to jeden z elementów optymalizacyjnych, tak jak h1, h2..., jak alt, jak nazwy plików, struktura strony, linki wewnętrzne, ilość i sposób zagnieżdżenia słów kluczowych w treści, hashtagi itd. Nagłówki, ilość odwiedzających stronę, CTR wyników organicznych też mają znaczenie.

" Bo wyczytałem, że od 2009 google boty nie uwzględniają tego. " - uwielbiam takie stwierdzenia. Czytasz super poradniki na sieci - seoblogi są najlepsze, zresztą tak jak senniki... generują duży ruch, pomimo, że często są tam totalne bzdury pisane, lub newsy sprzed 10 lat, gdzie dzisiaj dynamika seo jest na tyle duża, że to co działało rok temu, nie działa dzisiaj lub w marginalnym stopniu.
2. wybacz, ale naprawdę nie wiem o co ci chodzi z tym jelitem wieprzowym...

3. nikt tego nie wie, może być że 3 dziennie będzie za dużo lub 1000 dziennie za mało... zależy od wielu czynników
4. Jeżeli nie są to zdjęcia niezgodne z prawem i nie naruszają dóbr osobistych lub praw autorskich to możesz. Inna sprawa jak to zinterpretuje google. Może być tak, że google stwierdzi, że te same zdjęcia dwóch stronach oznaczają tego samego właściciela -> niższy współczynnik rankujący. Pozycjonowanie zdjęć to zupełnie inny temat i zdecydowanie rzadziej poruszany w sieci, a przez to przez wiele osób niedoceniany, ale to osobny temat na osobny watek ;-)

5. Po jakim czasie istnienia bloga najlepiej zacząć linkować ? - a wiesz, że jest to sprzeczne z wytycznymi google ? ja bym poczekał tak z 3 lata, może jakiś jeden naturalny link się pojawi, albo może już mi się znudzi prowadzenie bloga i nie będę musiał go linkować... a na poważnie, niezależnie od tego co będziesz robił i na jaką skalę - nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ:

• każdy przypadek jest inny
  • nikt tak naprawdę nie wie jak działają w 100% algorytmy google (można się domyślać, wyciągać wnioski z własnych testów)
  • to co zadziałało u mnie wczoraj nie musi zadziałać u Ciebie jutro
  • jeżeli ktoś wpadnie na jakiś genialny pomysł jak podbić stronę w serpach to na pewno tak o nie da tego na tacy innym, bo konkurencja nie jest nikomu potrzebna, tym bardziej wyhodowana za darmo... każdy woli to spieniężyć w jakikolwiek sposób.

Co mogę zaproponować:

• czytaj PiO, tutaj masz najświeższe informacje nt. tego co z czym i pomimo, że wiele wątków jest nie na temat lub poprostu nie odpowiadają na zadane pytanie to między wierszami da się wyciągnąć bardzo dużo przydatnej wiedzy;
  • rób własne testy, niekoniecznie na domenie docelowej, bo z taką wiedzą jak masz obecnie łatwo będzie Ci "zepsuć" domenę
  • z przymrużeniem oka czytaj seoblogi eksperckie

Na koniec, google to nie idioci których da się łatwo przechytrzyć, to maszynka, która działa lepiej niż nam się wydaje i niestety my malutcy musimy funkcjonować wg ich zasad. To oni ustalają, kiedy możesz przechodzić przez przejście dla pieszych, a że zrobisz to na czerwonym, to ty ryzykujesz...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

5 godzin temu, jaro787 napisał:

Co takiego oprócz dobrego zaplecza ma tak naprawdę wpływ na pozycjonowanie?

Masz bana w Google, ze pytasz o dosłownie wszystko naraz ?

https://secureglass.net/200-czynnikow-rankingowych-google
https://mobiletry.com/blog/pozycja-w-google-ktore-czynniki-wplywaja-na-ranking

i dzisiątki innych 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki wielki, bardzo mi pomogliście :) Zabieram się do czytania!  

Przeglądam forum, czytam najświeższe informacje tylko brak mi własnie takich podstaw  jak tu między innymi: 

https://secureglass.net/200-czynnikow-rankingowych-google
https://mobiletry.com/blog/pozycja-w-google-ktore-czynniki-wplywaja-na-ranking

Żeby t wszystko jakoś ogarnąć

Dzięki za info chłopaki :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności