Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
start007

Zmienne dane w kodzie HTML

13 postów w tym temacie

W programie WORD jest coś takiego jak korespondencja seryjna. Czyli mamy napisany jakiś tekst i tylko w danym jego momencie możemy importować dane z pliku xml. To tak słowem wstępu.

 

Potrzebuję coś takiego do mojego szablonu allegro. Mam jeden szablon ale sprzedaję obuwie i do każdego muszę uzupełniać rozmiar kolor długość wkładki itd. Czy można zrobić coś na wzór wspomnianego wyżej przykładu w kodzie html zrobić?

Coś z lekcji informatyki kojarzę formularze z php ale nie wiem czy to dobry trop i na tym moje rozmyślenia się wyczerpują.

Mam nadzieję, że wystarczająco dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi.

Potrzebuję uzupełniania pól:
- marka, rozmiar, długość wkładki, materiał.. no zmienne

Może tym samym sposobem mógłbym wklejać link do zdjęć.

Gdy robię to ręcznie to czasami zjadam część kodu i wiadomo.. wszystko od nowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli musisz zrobić generowanie dynamiczne szablonów na podstawie przesłanych zmiennych.

No cóż bez owijania w włókniste - > Skala trudności poza Twoim zasięgiem.

 

 


redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To tylko wiedza a wiedza jest dla ludzi :)

Napiszesz coś więcej i coś mniej uszczypliwego? Po podanym haśle nie wyskakuje mi to czego szukam lub jest to bardzo ogólne pojęcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale to nie jest nic uszczypliwego. To jest pragmatyczne podejście do zagadnienia :)

 

To co chcesz zrobić można na wieeele sposobów w PHP, C# jako aplikacja okienkowa w sumie, to dosyć proste przynajmniej dla mnie bo wiem jak to zrobić.

 

Wiec

- tworzysz szablon  jako kod HTML  w miejsce gdzie mają być podstawiane wartości dajesz  jakieś ciągi znaków do podmiany np

- _TUMARKA_, _TURZOMAR_, _TUKOLOR_  itd...

 

- Szablon wczytujesz do zmiennej

- Podmieniasz w zmiennej ciągi znaków _TUMARKA_ na dane dynamiczne np z tablicy POST ( dla PHP) 

- Zapisujesz wartość zmiennej dp pliku wynikowego html i masz gotowy szablon do pobrania np z FTP lub linka ...

 

Niezbędne funkcje w PHP

http://php.net/manual/en/function.file-get-contents.php

http://php.net/manual/en/function.file-put-contents.php

http://php.net/manual/en/function.str-replace.php

http://php.net/manual/en/reserved.variables.post.php

itd...

 

Prościej  wytłumaczyć nie idzie. 

 

 

 


redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Start007 Mion podał Ci wszystko na tacy opisując wszystko co i jak po kolei powinieneś zrobić. W internecie znajdziesz bez problemu co i jak zrobic zgodnie z opisem Miona, tym bardziej że podał Ci potrzebne funkcje

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 


Wykonam tanio i solidnie aplikacje www oraz oprogramowanie na system Windows, ponadto konfigurację oraz administracje serwerami VPS

Znajomość: PHP, MySQL, CSS3, HTML5, jQuery, C# .NET

Bazy danych: MySQL, SQLite, Microsoft SQL Server Compact

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

3 godziny temu, start007 napisał:

Potrzebuję uzupełniania pól:
- marka, rozmiar, długość wkładki, materiał.. no zmienne

Może tym samym sposobem mógłbym wklejać link do zdjęć.

Dane po podstawienia możesz wysłać formularzem POST, który będzie zawierał takie pola na adres skryptu PHP, który je odbierze i podstawi w szablonie tak jak pisałem. https://www.w3schools.com/php/php_forms.asp


redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że poszedłem w dobrą stronę.

 

Dziś zakupiłem jakiś szablon gdzie ktoś oferuje podobne rozwiązanie.

Jest to programik z rozszerzeniem exe czyli jeszcze inny zamysł. Chodzi mi o to abym mógł zrobić to sam bo za jakiś czas będę robił nową szatę i problem pojawi się ponownie. A wiadomo indywidualne rozwiązanie jest najlepsze bo to ma służyć dla mnie.

 

No cóż. Zrobię sobie lekcje a jak zacznę robić to pomęczę Was ponownie :)

Tak na marginesie, do tego rozwiązania z PHP będę musiał mieć serwer np WAMP czy pójdzie na samych plikach z katalogu?

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Można, to zrobić w C# jako aplikacja okienka, ale to wymaga znajomości C#/ pisania aplikacji okienkowych. W PHP będzie zdecydowanie szybciej.
....

 

9 godzin temu, start007 napisał:

do tego rozwiązania z PHP będę musiał mieć serwer np WAMP

Możesz instalować na localhoscie, ale jeśli mają być do szablonu dołączane zdjęcia, to chyba wygodniej będzie od razu na jakieś domenie i usługa online. Np tani hosting: http://blutu.pl/

 

1) Tworzysz formularza, który pobierze od Ciebie dane + opcjonalnie zdjęcia.  Wysyłasz  gona adres skryptu PHP, który jest na serwerze i odbierze dane POST w tym zdjęcia.

2) Zmienne z pól formularza będą w tablicy $_POST['nazwa_pola_formularza']  a upload zdjęć obsłużysz osobno.

3) I jak już pisałem wczytujesz szablon  z pliku> podmieniasz ciągi znaków z POST _TUCENA_> zapisujesz do pliku> pobierasz np z FTP  =  gotowy.

 

Dodatkowo:

https://www.w3schools.com/php/php_file_upload.asp

 

 

 


redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z hostingiem nie ma problemu bo mam. Poćwiczę na localhost. Popatrzę na budowę plików php w wordpress bo tam właśnie są takie komendy wczytujące zawartość plików z szablonu. Łatwiej jest dojść do czegoś patrząc na to niż zaczynając od białej kartki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, start007 napisał:

Popatrzę na budowę plików php w wordpress

Błąd! Nie polecam  wzorować się na WP, bo jest za bardzo skomplikowany i działa w sposób powiązany.

Zamiast tego manual PHP, gdzie jest wszystko w 100% poparte przykładami = klockami lego .

 

25 minut temu, start007 napisał:

Poćwiczę na localhost.

Tez nie polecam chyba, że masz OS unixowy. 

 

Jednak na Twoim miejscu skoro robisz to zarobkowo:

17 godzin temu, start007 napisał:

ale sprzedaję obuwie

podszedł bym do tego biznesowo, czyli zamiast dłubać tydzień i się wku*****, bo tak będzie zlecić komuś za pięćset złotych i mieć gotową funkcjonalność.

 

:pisze:

1 osoba lubi to

redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Mion napisał:

Tez nie polecam chyba, że masz OS unixowy. 

A @Mion o czymś takim jak "vagrant" słyszał? :) Nie zniechęcaj więc do localhosta bo @start007 jeśli chcesz to możesz pisać na windowsie bez problemu, a dodatkowo sprawdź czym jest vagrant jeśli uprzesz się że musisz pisać pod linuxem ;)

Cytuj

podszedł bym do tego biznesowo, czyli zamiast dłubać tydzień i się wku*****, bo tak będzie zlecić komuś za pięćset złotych i mieć gotową funkcjonalność.

Zgadzam się. Jednak jeśli chce próbować to niech próbuje - każdy z nas zaczynał programować w związku z jakąś potrzebą (poczuciem że chce coś tworzyć/musi zrobić coś czego potrzebuje na już/chce automatyzować pewne rzeczy) - może to jest właśnie dla niego motywator.


Programista PHP

Frameworki PHP: Symfony, CakePHP, Silex; Bazy danych: MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB; Front: HTML5, Bootstrap, jQuery

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, dudekm napisał:

A @Mion o czymś takim jak "vagrant" słyszał? :) Nie zniechęcaj więc do localhosta b

Nie słyszałem. Ale pamiętam słowa piosenki Kazika: Nie wyważaj drzwi otwartych na oścież.
Oraz zasadę
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Ockhama

 

Zatem Nie widzę potrzeby instalacji  całego LAMP by obsłużyć generowania szablonów, co można zrobić na serwerze za 20 zł na rok do tego mając od razu możliwość wgrywania zdjęć i generowania gotowego szablony 1:1... Chyba, że allegro nie umożliwa osadzania zdalnych zasobów w szablonach czego nie wiem, bo obecnie mnie  to nie interesuje.

 

3 godziny temu, dudekm napisał:

każdy z nas zaczynał programować w związku z jakąś potrzebą

Nie każdy kto chce się napić piwa stawia swój browar .... Zwłaszcza jak jest, to jednorazowa potrzeba, co będzie właśnie w tym przypadku.

 

 


redbanner.png

 

HTTP 200 usługi IT - Dariusz Janicki | Realizacja serwisów ww oraz oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowany)

2 godziny temu, Mion napisał:

Nie słyszałem.

 

1. A gdzie tutaj wyważamy drzwi? Odradzasz pisania pod windowsem. Na jego potrzeby wystarczy. Jeśli nie to może postawić vagranta i jest zadowolonym użytkownikiem windowsa i poznaje kolejne narzędzie. Nie uważam żeby do takiej prostej rzeczy musiał przesiadać się na linuxa ani bawić się w vagranta. Dałem Tobie wskazówkę - nie dziękuj, have fun :)

2. "Nie każdy kto chce się napić piwa stawia swój browar" - oczywiście, ale gdyby chciał zlecić to zrobiłby to. Skoro pisze tutaj (czy w innych miejscach) to znaczy, że chce nauczyć się.

Edytowano przez MaxPan
nie cytuj w całości!

Programista PHP

Frameworki PHP: Symfony, CakePHP, Silex; Bazy danych: MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB; Front: HTML5, Bootstrap, jQuery

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez DARIANO33
      WITAM WAS!

      Może mi ktoś przybliżyć w jakiej technologii robione są aktualne strony www chodzi mi o nowy trend stron w których wszystko jest kwadratowe, są od razu represywne, niby nic wielkiego ale podczas przewijania na niektórych stronach są nawet fajne efekty. Chodzi mi o to jak wykonane są elementy strony w których po przewinięciu w dół strony przykładowo dzieje się jakaś akcja (licznik zaczyna liczyć, elementy się przesuwają, zdjęcie stoi w miejscu a reszta się przewija itp.. itd..) mam nadzieję że wiecie o jakie strony mi chodzi...

      Co raz większa ilość stron wykonana jest już w takim trendzie.

      Czy jest to połączenie po prostu zwykłego CSSa i HTMLa z elementami JS i JQ? czy może to się jakoś nazywa i jest na to jakiś generator etc..

      Jak wykonać taki szablon czy są gdzieś gotowe moduły do wykonania tego?
       
      Z góry proszę o wyrozumiałość. Jestem początkujący i chcę zrobić sobie stronę na swoje potrzeby w takiej technologii.
      Pozdrawiam,
      Dariusz
    • Przez konst-anty
      Witam,
       
      pierwsza sprawa zaznaczam, że moja wiedza o JS jest równa 0, więc proszę o wyrozumiałość.
       
      Sprawa wygląda tak.
       
      Chciałbym ukryć przed botami wyszukiwarek wybrane treści zapisane w dokumencie html znajdujące się w divach.
       
      znalazłem rozwiązanie w postaci umieszczenia tych tekstów w dokumencie javascript i zablokowania do niego dostępu przez robot.txt.
       
      User-Agent: *
      Disallow:
      Disallow: /js

      Sitemap: http://jakaśdomena.pl/sitemap.xml
       
      mój dokument js wygląda tak:
       
      $(document).ready(function(){     showLists(); });   I teraz trzymajcie się, nie wiem co dalej robić, tzn gdzie wpisać ten tekst w dokumencie js oraz jak "wsadzić" go do HTML.   rozwiązanie znalazłem na http://stackoverflow.com/    
    • Przez Paprika
      Zlecę przenoszenie projektów graficznych z Photoshopa do layoutu stron.
      Grafika dostarczana jest w warstwach, wymagane jest RWD oraz paralax i inne efekty.
      Zarówno do popularnych CMS jak i autorskich.
       
      Dane kontaktowe: prestovente@gmail.com
    • Przez koprobo
      Witam serdecznie całą społeczność Użytkowników tego forum,
       
      Jestem początkującym programistą webowym. Bardzo chętnie wykonam za niewielkie pieniądze dobrze przygotowaną, lekką stronę internetową, w celu budowania własnego portfolio. Wykorzystuję HTML 5, CSS 3 oraz framework Bootstrap. W przypadku chęci podjęcia kontaktu i zlecenia mi wykonania strony, proszę o kontakt e-mailowy:
      lukasz.kasza90@gmail.com  
       
       
       
      Pozdrawiam,
      Łukasz
      Dane kontaktowe: przynajmniej email w tagu [code] będą widoczne tylko dla zalogowanych
    • Przez seo-synonimy
      Stworzę zaplecze na hostingu
      Oferuję stworzenie unikalnego zaplecza internetowego na hostingu. Zaplecze oparte na systemach CMS (Joomla lub WordPress - do wyboru).
      W skład usługi wchodzi instalacja i podstawowa konfiguracja CMS, dobranie grafiki oraz publikacja tekstów + mediów (grafika, filmy).
      Cena strony bez tekstów - 60 PLN
      Cena strony z tekstami (7 unikalnych tekstów, długość 1200-2000 znaków ze spacjami + grafika do każdego wpisu) - 100 PLN
      Istnieje możliwość indywidualnego doboru ilości tekstów (cena ustalana indywidualnie). Rabaty udzielam przy zamówieniu na 5 i więcej stron.
      Do wykonania usługi potrzebuję domeny i dostępu do konta ftp oraz DA.
      W razie pytań lub chęci zweryfikowania portfolio proszę o kontakt na: seo-synonimy@o2.pl
       
      Stworzę zaplecze na darmowych platformach blogowych
      Oferta obejmuje tworzenie blogów na darmowych platformach blogowych (Web 2.0). Blogi mogą spełniać funkcję zaplecza pozycjonerskiego. Każdy blog ma inną grafikę. Zapewniam podstawową konfigurację (zmiana tytułu, przyjazne linki). Zakładam strony na różnych platformach (gwarancja różnych ip).
      Pakiet 5 blogów
      Cena bez tekstów: 20 PLN
      Cena z tekstami (na każdym blogu 7 unikalnych tekstów, długość 1200-2000 znaków ze spacjami + grafika do każdego wpisu): 210 PLN
      Cena blogów z 1 tekstem z synonimami (1500-2000 znaków po wygenerowaniu): 30 PLN
       
      Pakiet 10 blogów
      Cena bez tekstów: 40 PLN
      Cena z tekstami (na każdym blogu 7 unikalnych tekstów, długość 1200-2000 znaków ze spacjami + grafika do każdego wpisu): 400 PLN
      Cena blogów z 2 tekstami z synonimami (1500-2000 znaków po wygenerowaniu): 60 PLN
       
      Pakiet 20 blogów
      Cena bez tekstów: 80 PLN
      Cena z tekstami (na każdym blogu 7 unikalnych tekstów, długość 1200-2000 znaków ze spacjami + grafika do każdego wpisu): 780 PLN
      Cena blogów z 4 tekstami z synonimami (1500-2000 znaków po wygenerowaniu): 120 PLN
       
      Możliwość indywidualnego ustalenia ilości tekstów
      Większe ilości blogów wyceniane indywidualnie.
      Po wykonaniu zlecenia przekazuję raport z dostępem do każdego bloga.
      W razie pytań lub chęci zweryfikowania portfolio proszę o kontakt na: seo-synonimy@o2.pl