Skocz do zawartości

Pytanie o legalność linków do warezu?

tomekf
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy zakładanie na forach dyskusyjnych tematów z linkami prowadzącymi do stron z nielegalnym oprogramowaniem, filmami itp. jest rzeczywiście nielegalne w naszym pięknym kraju? Piractwo komputerowe jest w Polsce nielegalne, a czy samo udostępnianie odnośników znajdujących się na innych serwisach także?

Bardzo prosiłbym o odpowiedzi najlepiej poparte jakimiś aktami prawnymi :angry:

Darmowe forum - załóż własne forum za darmo!

na tym forum jest nielegalne.

Prawdę mówią to nie o to mi chodzi :)

Prowadzę serwis https://www.pun.pl/ w którym to można zakładać darmowe fora dyskusyjne oparte o darmowy skrypt PunBB. Wiele osób zakłada fora typu warez, wiele pyta czy może takie założyć, lecz ja nie jestem do końca pewnien jak to jest z tą legalnością :( Nie chcę odpowiadać prawnie za treści/linki użytkowników mojego serwisu :angry:

W sumie napisałem mały regulamin w którym to zaznaczyłem:

4. Zabrania się rozpowszechniania na forach treści niezgodnych z prawem polskim, treści obrazliwych i niekulturalnych.

5. Administratorzy serwisu pun.pl nie ponoszą żadnej odpowiedzalności za treści zamieszczane przez użytkowników.

Lecz nie jestem pewnien czy to wystarczy.

Darmowe forum - załóż własne forum za darmo!

jeżeli jesteś właścicielem i wjakikolwiek sposób udostępniach zwoją witryne dla spraw pt warez to również jesteś odpowiedzialny za łamanie prawa

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

i jak się z tym nie zgodzić :)

Hmm ja bym powiedział normalnie - nie zgadzam się :)

Zasadnicza różnica - linki w wyszukiwarce pojawiają się, że tak to ujmę, bez specjalnej akceptacji autorów danej wyszukiwarki - jest robocik, lata po stronach i zbiera to w kupe i ten robocik nie wie co jest legalne, a co nie jest.

Natomiast w wszelkiego rodzaju warezach - człowiek wstawia te linki - tak więc wstawiając odnośnik do pirackiej wersji programu, muzyki czy jakiejkolwiek nielegalnej rzeczy robisz to w 100% świadomie i w złej wierze, a Twoim zamiarem jest działanie na szkodę właścicela danego oprogramowania, muzyki etc.

Edytowane przez _valdo

Umieszczanie linków do takich stron nie narusza zadnych przepisów. - chyba ze jest to link na twojej stronie prowadzący bezpośrednio do danego programu lub gry.

Jesli jednak udostępniasz komus miejsce gdzie ten umieszcza nielegalnie zwielokrotnione utwory - gry i programy komputerowe mozesz miec nieprzyjemności z tego tytułu, ale to jest uzaleznione co dokładnie mu udostepniasz i na jakich zasadach.

Jesli udostępniasz serwer FTP do wymiany - muzyki, filmów, gier i programów to naruszasz ustawę o prawie autorskim.

Wszystko jest uzaleznione od okoliczności - ale o tym zawsze decyduje Prokurator.

Poczytaj ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych - dowiesz się więcej.

Edytowane przez sttorm

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE