piotrek Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 Wpadłem na dość ciekawe zjawisko, mianowicie mocniejszego "przyklejania" do linkowanej strony frazy z Anchor Tekstów niż się wcześniej wydawało. Temat jest dość ograniczony i ma sens tylko wówczas gdy badany Anchor kropka w kropkę NIE występuje w treści strony Jak wynikało z prowadzonych wcześniej testów ani Anchor Text ani ALT w IMG nie powinny przekraczać 7 wyrazów. Te i inne testy (choćby zabawa ze słowem kretyn) wykazują, że google potrafi skutecznie 'przykleić' frazę z Anchor Textu do linkowanej strony i wyświetlić stronę wysoko, nawet na 1 miejscu, pomimo, że w jej treści nie występuje szukana fraza. Wracając do badania skuteczności - wykonuje się go banalnie prosto, co ciekawe, za pomocą funkcji SITE: przy czym sugeruję używać fraz w cudzysłowiu wpisując w Google np: - site:budownictwo.webwweb.pl "Budownictwo - Dom i Mieszkanie" - site:news.webwweb.pl "bezpłatny system newsów" - site:addurl.pl "Katalog Stron www AddUrl.pl" - site:https://www.sejm.gov.pl kretyn Pojawiają nam się wyniki które dla funkcji site prawdę mówiąc nie powinny się pojawić ale dzięki temu mamy ciekawy sposób na badanie linków - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graff Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 To ciekawe, ale równie ciekawe jest to, że frazą z anchoru można wypozycjonować serwis, na którym link się znajduje. Przykładem aktualna 8 pozycja katalogu webwweb w wynikach lokalnych Google dla frazy katalog dmoz bez "". Serwis, do którego link prowadzi znajduje się na pozycji 9. Ciekawe, czy link do "kretyna" w webwweb zadziałałby na katalog podobnie Jeżeli tak - to trzeba uważać do kogo i z jakim anchorem się linkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 Wpadłem na dość ciekawe zjawisko Może czegoś z tego nie rozumiem, bo nie wydaje mi się to dziwne. Opierając się na przykładzie z kretynem: Wpisanie samego "kretyn" daje normalne wyniki wyszukiwania. Dodanie "site:https://www.sejm.gov.pl" ogranicza wyszukiwanie TYLKO do jednej strony w stosunku do poprzedniego zapytania. Pojawiają nam się wyniki które dla funkcji site prawdę mówiąc nie powinny się pojawić Chyba widzimy to z dwóch różnych stron. Tobie chodzi o to, że najpierw Google bierze "site" a potem z tego wybiera słowo? Ja to rozumiem tak, że najpierw to słowo, a potem z wyników, "site" wyciąga konkretne strony. Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 szczerze mówiąc to od dawna korzystam z takich wpisów. możesz Piotrku powiedzieć co widzisz w tym dziwnego, bo ja nie bardzo wiem o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 szczerze mówiąc to od dawna korzystam z takich wpisów. możesz Piotrku powiedzieć co widzisz w tym dziwnego, bo ja nie bardzo wiem o co chodzi? Jeśli dobrze się domyślam: To: site:sejm.gov.pl ... powinno ograniczyć wyniki, do pochodzących z domeny sejm.gov.pl. To: kretyn ... powinno wyświetlic strony z 'kretyn' w treści. Zaś połączenie jednego z drugim strony z sejm.gov.pl z 'kretynem'. A co się dzieje? Wyrzuca stronę, gdzie 'kretyna' nie ma, ale która jest tym 'kretynem' opisana na innych stronach. Uff, zrozumiale? Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuma Opublikowano 22 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2004 ze wzgledu na odbieganie od tematu na prośbę bartek-b jestem aktywniejszym moderatorem: wątek o ambicjach bartek-b zostania modem w dziale komenatrze. pzdr Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pchel Opublikowano 23 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2004 A co się dzieje? Wyrzuca stronę, gdzie 'kretyna' nie ma, ale która jest tym 'kretynem' opisana na innych stronach. To chyba zrozumiałe... Wkońcu to tak jakbyśmy szukali w G "kretyn", tylko ograniczając go do wyników z jednej domeny. Podobny rezultat mamy przy inurl:sejm.gov.pl kretyn z tą różnicą, że google "zwinął" 2 stronki Live Free or Die Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy Opublikowano 23 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2004 A co się dzieje? Wyrzuca stronę, gdzie 'kretyna' nie ma, ale która jest tym 'kretynem' opisana na innych stronach. To chyba zrozumiałe... Wkońcu to tak jakbyśmy szukali w G "kretyn", tylko ograniczając go do wyników z jednej domeny. Podobny rezultat mamy przy inurl:sejm.gov.pl kretyn z tą różnicą, że google "zwinął" 2 stronki To o co chodziło Piortkowi? Piotrek? Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 23 Listopada 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2004 To o co chodziło Piortkowi? Tylko o to aby zrobić w tym wątku mini poradnik pt. "Badanie skuteczności linków" i dowiedzieć się jak inni badają linki. Szy, to chyba zrozumiałe... Stosowanie innurl: jest jeszcze przydatniejsze niż site: bo dzięki temu można zawęzić wyniki do pojedynczej podstrony inurl:www.sejm.gov.pl/poslowie/posel4/092.htm kretyn - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.