Sebaci Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Jak dasz diva np na 100px i obramowanie na 1px to w FF sam div będzie miał 100px a z obramowaniem 102px - logiczne. Natomiast w IE div razem z obramowaniem ma 100px. Druga sprawa - zrobisz diva na 100px z paddingiem na 10px to w FF ma 120px. W IE ma 100px, ale również z wewnętrznym marginesem. I te głupie problemy sprawiają że moja strona będzie wyglądała dobrze albo tylko w IE, albo FF. Da się to jakoś obejść? Chyba nie ma sensu robienie strony, która się rozwala pod IE co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerocool Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 To chyba tylko u ciebie bo na moim przykładzie wszystko jest w porządku : https://www.ecv1457.2-ec.com/testy/marginesy.html Kocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaci Opublikowano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ok to tak: #main{ width: 705px; height: auto; padding: 10px; border-left: 1px solid #006600; border-right: 1px solid #006600; } W pliku html mam tylko: <div id="main">czwartyxx</div> W CSS szerokość body ustawiłem na 995px, wysokość auto i divom nadałem atrybut float: left; I ten div właśnie ma dalej 705 px w IE. Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerocool Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 W CSS szerokość body ustawiłem na 995px już na temat tego dostałeś informacje chyba ? I ten div właśnie ma dalej 705 px w IE no a ile ma mieć skoro tyle mu ustawiłeś ? u mnie dalej jest 705px po Explorerm i Firefoxem, nie rozumiem twojego toku myślenia, nadajesz prostokątowi szerokość 705px i pytasz się czemu tak jest ? Kocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaci Opublikowano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Bo w FF jest tak, że jak dajesz coś na 100px i dajesz padding na 10px to to coś wyświetla się w rozmiarze 120px. Dowiedziałem się że to coś z doctype, ale mam przecież dobry... chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerocool Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Stary nie wiem o czym ty mówisz wogóle, u mnie się wszystko poprawnie wyświetla : https://www.ecv1457.2-ec.com/testy/marginesy.html może czas przeczytać jakiś kurs CSS ? ale mam przecież dobry... chyba. tu muszę przyznać Tobie rację ... choć nie wiem o czym mówisz i widzialem twojego doctype -a na oczy Kocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Chodzi o to że dla FireFoxa parametri width jest wartością dla kolumny bez dodatków( border, margin, padding ), natomiast w IE width jest to suma tych parametrów, a pozostawione miejsce jest na zawartość. Jedyny znany mi sposob to <!--[iF IE]>kod css dla IE<[iE]--> stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość w3master Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 a dla mnie jedyny sposob to okreslenia wlasciwego doctype: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> pokaz kod, bo inaczej nie dojdziemy skad te roznice w wyswietlaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zerocool Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Chryste Panie a A TO CO JEST ? Zmierzcie sobie te DIV-y w pixelach są takie same w FIREFOX i EXPLORER dokładnie 274 piksele Czyli zarówno Explorer i Firefox wyświetlają i doliczają parametry padding i border jednakowo. Chyba że pracujecie w jakichś innych wersjach niż Firefox 1.5 i Explorer 6.0 Kocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Chyba że pracujecie w jakichś innych wersjach niż Firefox 1.5 i Explorer 6.0Raczej w innych wersjach doctype albo co gorsze wogule bez doctype.Sebaci: ustaw sobie takie doctype jakie podał w3master i można zakończyć temat. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellois Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 No i generalnie warto polecić poczytanie na temat tak zwanego box modelu... Zapraszam na blog o użyteczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viras Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Chodzi o to że dla FireFoxa parametri width jest wartością dla kolumny bez dodatków( border, margin, padding ), natomiast w IE width jest to suma tych parametrów, a pozostawione miejsce jest na zawartość. Jedyny znany mi sposob to <!--[iF IE]>kod css dla IE<[iE]--> Jest też inny #content { /* dla wszystkich */ } * html #content { /* tylko dla IE */ } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellois Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Nie polecam stosowania tego ostatniego hacka z selektorem gwiazdki - to już nie zadziała na IE w wersji 7. Zapraszam na blog o użyteczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.