Skocz do zawartości

Spadaja przychody z reklam, ojj spadają

moto-strefa

Rekomendowane odpowiedzi

CTR to nie efekt smart pricingu -- ten wpływa na CPC.

Po prostu reklamy przestały być atrakcyjne dla użytkowników -- albo tematycznie się źle dopasowują, albo np. jakaś atrakcyjna kampania się skończyła (mógł reklamodawca zablokować), albo może system dobiera gorsze wskutek jakiegoś błędu...

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  W dniu 13.04.2013 o 21:06, Lis napisał(a):

CTR to nie efekt smart pricingu -- ten wpływa na CPC.

Po prostu reklamy przestały być atrakcyjne dla użytkowników -- albo tematycznie się źle dopasowują, albo np. jakaś atrakcyjna kampania się skończyła (mógł reklamodawca zablokować), albo może system dobiera gorsze wskutek jakiegoś błędu...

Jeśli ilość odsłon i odwiedzin utrzymuje się na mniej więcej tym samym poziomie jak w marcu a jednak CTR spada bez większego udziału CPC wtedy wniosek jest jeden - czyli mniejsze dopasowanie reklam lub brak agresywnych i interesujących reklam...

W tej chwili może być to spowodowane okresem po Świętach Wielkanocnych kiedy ludzie standardowo są wyczyszczeni z nadmiarów gotówki w myśl powiedzenia "zastaw się a postaw się" według mnie pod koniec kwietnia lub na początku maja sytuacja powinna się poprawić...choć zastrzegam, że też wiele zależy od branży :)

W dniu 14.04.2013 o 05:26, moto-strefa napisał(a):

Wyczytałem na innych zagranicznych branżowych forach, że po 31.03. nie tylko mi pospadał CTR, sporej części osób również

Możliwe, że to taki okres po prostu i trend w branży reklamowej - pamiętaj, że duże kampanie są emitowane przez profesjonalistów którzy ze reguły dysponują analizami skuteczności reklam w danych okresach i wiedzą kiedy najlepiej emitować dane reklamy...

W dniu 15.04.2013 o 08:52, xanotol napisał(a):

Jak sprawdzić czy na moje konto został nałożony smart pricing?

W porównaniu do końcówki ubiegłego roku i początku tego roku CPC spadł mi o jakieś 40-50%. Czy to może być smart pricing, czy po prostu efekt braku reklamodawców i nie powinienem się martwić?

Tak, jak pisze Lis - jeśli zmiana była gwałtowna tj. odbyła się w czasie 1 do 3 dni i nadal się utrzymuje to na 99% to SP jednak przy SP zmiana jest diametralna...

A jak u was przez pogodę duże spadki wyświetleń? U mnie ruch spadł o jakieś ~30% ale za to CPC wzrosło więc wychodzi w sumie podobnie w zarobkach. Ciekawy jestem jak to wygląda u innych ?

Tu miała być sygnatura...

również odczuwam coś niepokojącego u mnie to jest związane z ruchem na stronie, zmniejszył się o 60% i zarobki też ale też zauważyłem że stawki jakby stopniały, o około 30% - 40 %

Może ludzie interesują się tematem Cookies i wtedy reklamy są gorzej dostosowane... do użytkownika opróżniają cookiesy

bo każda strona o tym ich informuje.

Podam przykład na kompie u mojej znajomej wpisywałem wycieczki, u mnie części komputerowe.

Przeglądając internet u znajomej wyświetlają się reklamy Adsense z biur podroży i itp, u mnie komputronik itd.

Po opróżnieniu Cookiesów to niestety już tak się nie personalizuje, wyskakują najdroższe reklamy banków itd.

a nikt w to nie kliknie chyba że przez przypadek.

I to może być przyczyną tak myślę. Musimy dać 3-4 miesiące aż ludzie się przyzwyczaja do tych komunikatów i przestana je ignorować.

Do tego dochodzą jeszcze Adblocki a to już inna historia.

Z tego co udało mi się zbadać Adblock to około 15% ze wszystkich odwiedzających stronę - wynik jest do przełknięcia, zwłaszcza gdy te 15% również np. w moim przypadku na forum buduje content pisząc pytania itp.

Zainstalowałem taki mod, który wywalał natrętnie okienko o wyłączeniu adblocka po każdym odświeżeniu strony, to sporo osob po prostu uciekało ze strony stąd wolę osobę, która coś napiszę, założy temat, post itp i ma adblocka aniżeli nic nie napisze, nie kliknie w reklamy i ucieknie.

Mało tego, ja dla zarejestrowanych osób (zalogowanych) ograniczyłem ilość reklam, gdyż takie osoby wiedzą ze to reklama i chcąc nie chcą mała szansa na klika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności