Skocz do zawartości

Umowa barterowa a podatek Vat ?

Yukatan

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak pisze @Slawus i @Herkules, przymusu nie ma.

Tylko jeżeli sprzedaż swoją usługę/produkt z rażaco niską ceną, podczas kontroli US może zakwestionować tę wartość. Jeżeli nie będziesz w stanie się obronić i nie przekonasz ich, że ta usługa/produkt jest faktycznie tyle warta, to wycenią ją wg wartości rynkowej i doliczą VAT + odsetki za okres wymagalności. Wiele firm miało przez to poważne kłopoty.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, byś ustalił ją z niską wartością, musisz jednak wiedzieć o potencjalnych zagrożeniach.

Bezpieczniej jest umawiać się na barter i ustalać taką samą/porównywalną wartość usług. Wtedy nie płacisz podatku VAT i dochodowego. Chyba, że...

... są to jednostki powiązane kapitałowo. Wtedy wchodzimy w zagadnienie cen transakcyjnych, ale to już inna bajka.

Ok dziękuje wszystkim bardzo mam jeszcze jedno pytanie. O ile wartość towaru da sie ustalić ale usług już nie tak łatwo. W razie kontaktu z US to ja im musze udowadniać że usługa stworzenia strony www u mnie kosztuje 1zł ? Argument mój , taką ustaliłem cene i koniec kropka nic im do tego jak cenie swój czas. I oczywiście nie mówie tu o pojedyńczych usługach a takiej regularnej sprzedaży usług bo nie każdy klient a zakładam że mniejsza cześć będzie się chciała bawić w umowy barterowe. Oczywiście jeśli druga strona się zgodzi to bezpieczniej jest ustalić jakieś wysokie równe stawki fakt.

A czy moge też jako osoba fizyczna wymieniać się regularnie wieloma usługami lub towarami czy musze na DG

A i jeszcze jedno sorki :) Jeśli miał bym DG na Cyprze itp. miejscach a wymiana barterowa odbywała sie z jakimś rodakiem w pl to które przepisy mnie obowiązują, te cypryjskie?

Obiecuje że to ostatnie :) jeszcze raz dziekuje serdecznie

Nie znam się na fiskalnym prawie miedzynarodowym, ale w myśl przepisów o unikaniu podwójnego opodatkowania, które Polska ma podpisane z większością krajów, rezydent rozlicza się z fiskusem w kraju gdzie mieszka i pracuje. Więc w podanym przykładzie będzie to Cypr. W jaki sposób są uregulowane kwestie barterów i wymiany usług i produktów, nie mam zielonego pojęcia.

Odnośnie osoby fizycznej nie prowadzącej działalności, to w takim wypadku nie ma mowy o podatku VAT, natomiast z dochodowego jesteś zwolniony, jeżeli w roku podatkowym nie wykażesz przychodów wyższych niż 3091 zł (stawka obowiązująca w 2012 r.). Prace takie rozliczasz podpisując umowę o dzieło i wystawiając rachunek, kontrahentowi. Przychód z tego tytułu ujawniasz w zeznaniu podatkowym PIT.

• 2 miesiące temu...

Mam takie pytanie, moze mi ktoś powie bo dzisiaj niedziela a księgowa będzie jutro.

Wystawiam usługę, ktoś ją kupuje (osoba nie prowadząca działalności) i płaci mi np. wykonaniem strony czy domenami. Jak mam rozliczyć podatek?

Czy VAT naliczam normalnie a dochodowy na 0 wychodzi?

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

pełny VAT za wykonanie usługi w obie strony... ale lepiej poczekaj na księgową.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

Ty wystawiasz fakturę, on rachunek.

Nie masz możliwości rozliczenia VAT, bo on nie jest płatnikiem. Jednak całą wartość rachunku wrzucasz sobie w koszty.

On nie odlicza VAT, bo nie jest płatnikiem, ale całość faktury wrzuca w koszty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności