Skocz do zawartości

Techniczne rozwiązanie wyświetlania podstron na stronie

pablotor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki spoób rozwiązać kwestię wyświetlania podstron na stronie napisanej w html (nie dotyczy żadnych systemów CMS).

Czy napisać jedną stronę gdzie blok treści będzie zmieniany dynamicznie w zależności w jaki link się kliknie ? Np tam gdzie ma być treść wstawić jakiś kod php ?

Czy lepiej może będzie stworzyć stronę a następnie skopiować całość, wrzucić do drugiego pliku html, zmienić treść i podlinkować jako podstronę ? Czyli na każdej podstronie powielać baner, logo, stopkę itd.

System należy projektować tak, aby gdzie to tylko możliwe nie powtarzać gotowego kodu a wykorzystać to, co zostało już napisane.

Prosta strona to jednak nie system.

Jedyna różnica jaką dostrzegam miedzy dwoma podanymi przez Ciebie rozwiązaniami jest taka, żę w pierwszym wypadku musisz użyć PHP do generowania dynamicznej zawartości a w drugim dzięki powielaniu kodu możesz ograniczyć się tylko do html (wskazówka: to rozwiązanie jest mniej elastyczne jeżeli chodzi o późniejszą edycję).

Drugie rozwiązanie zdecydowanie będzie lepsze.

Główne zalety:

- nie duplikujsz kodu;

- jesteś w stanie odseparować warstwę kodu od treści;

- łatwiejsza możliwość wprowadzania zmian.

Zauważ, że np.

masz 10 podstron - na każdej duplikujesz tekst, grafikę (logo, baner itp)

i nagle okazuje się, że chcesz zmienić baner - w pierwszym przypadku musisz edytować 10 plików!

W drugim rozwiązaniu edytujesz zaledwie 1 plik :)

pozdrawiam

Ogłoszenia Szczecin - lokalny serwis bezpłatnych ogłoszeń Szczecina i okolic

Biuro rachunkowe Poznań

Ogrody zimowe

Powtarzające się na stronach elementy zapisz w oddzielnych plikach (top, menu, sidebar, stopka itp.). Poszczególne podstrony zapisujesz w php i includujesz te powtarzające się fragmenty kodu w odpowiednich miejscach.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

• 1 miesiąc temu...

Dotychczas rozwiązywałem to w ten sposób, że tworzyłem stronę główną gdzie dajmy na to w konkretnym divie gdzie miała wyświetlać się treść kolejnych podstron wstawiałem php :

<?php
$id = basename($_GET['identyfikator']);
if(file_exists('inc/'.$id.'.inc'))
{
@include('inc/'.$id.'.inc');
}
else
{
@include('inc/nazwa_podstrony.inc');
}
?>

W katalogu inc (przykładowo) zamieszczałem pliki z kolejnymi podstronami. Pliki te nie zawierały znaczników <HEAD> czy <BODY>.

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie tym bardziej, że chciałbym aby każda podstrona miała inny TITLE... nie bardzo wiem jak to osiągnąć.

Może mógłby ktoś pokazać jakieś gotowe rozwiązanie ?

skoro na prawdę nie chcesz używać CMSów..

jeżeli chcesz to zrobić na trochę wyższym poziomie, użyj np. https://www.slimframework.com/. Polecam też prezentację Radka o mikroframeworkach w php.

Strona na tym zyska a i Ty się czegoś nauczysz.

A jeśli chcesz to napisać byle jak to zawsze możesz wklepać kolejnego ifa w <head> i includować pliki zawierające informacje o metatagach np.

PS. Jak wygląda Twój $_GET['identyfikator'], że używasz przy nim basename?