Kesera Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 W przypadku sole trader (w Irlandii) obowiązuje kwota wolna od podatku 16 000 euro? BTW: Kiedy akcja Okupuj ZUS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 pytanie brzmi, w ktorej z firm uk/pl da sie wiecej wyciagnac do domu przy raczej wiekszym zarobku (po oplaceniu podatkow, itd). wtedy byloby widac gdzie sie bardziej oplaca. Zdecydowanie bardziej w UK poza tym stamtąd łatwiej transferować zyski w miejsca gdzie masz zerowy podatek - oczywiście mam na myśli tych którzy naprawde dużą kase łoją ... Moja fotografia kulinarna Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana W Gdańsku też mamy strzelnicę "Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harley7 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 pytanie brzmi, w ktorej z firm uk/pl da sie wiecej wyciagnac do domu przy raczej wiekszym zarobku (po oplaceniu podatkow, itd). wtedy byloby widac gdzie sie bardziej oplaca. Zdecydowanie bardziej w UK poza tym stamtąd łatwiej transferować zyski w miejsca gdzie masz zerowy podatek - oczywiście mam na myśli tych którzy naprawde dużą kase łoją ... nie wydaje mi sie to takie proste. w uk za duze zarobki traktowane jest 150000 funtow rocznie. od tej kwoty jest juz najwyzszy prog. z prostej przyczyny ze tyle nie mam to moze i nie wiem jak ta kase wyciagnac ale robie seo dla sporej agencji ksiegowych i czasami sobie dyskutujemy jak omijac podatki, itd, to jeszcze nie uslyszalem jakiegos dobrego sposobu na wyciagniecie cashu. masz podatek vat zerowy poza unia, itd, ale przeciez placisz dochodowy normalnie. ale jak mowie, co ja malutki moge wiedziec o podatkach pozycjonowanie - interwencja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 zapytaj się księgowych o offshore i jakie możliwości to niesie Moja fotografia kulinarna Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana W Gdańsku też mamy strzelnicę "Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorrow Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 I always wonder why birds choose to stay in the same place when they can fly anywhere on the earth, then I ask myself the same question -- Harun yahya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 sugerujesz zmniejszenie populacji ptaków w PL ? No to mogą być kłopoty ze szkodnikami Moja fotografia kulinarna Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana W Gdańsku też mamy strzelnicę "Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedrowiec Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Przy średnich/większych zarobkach podatki w PL wcale nie są jakieś kosmicznie zabójcze. Dołożenie ZUSu przy średnich - może to już zmienić. Jeżeli zarabiasz te 20K netto na FV (po odjęciu kosztów) to zapłacisz od tego (na liniowym) jakieś 4400 podatków - 3800 + ZUS (zdrowotne 90% odliczone od podatku, reszta chyba idzie w koszty?) Przy 10K będzie to 2500. Tylko jak dojadą z ZUSem to w tym drugim wariancie nie zostanie na rękę 7500 a 6200. Wyliczenia oczywiście bardzo przybliżone. A zarabiając 100K miesięcznie na liniowym w ogóle kwestie ZUSu są pomijalne w dowolnym wariancie. Więc może trzeba policzyć ile podatku w UK się zapłaci (bez kombinowania z rajami podatkowymi) mając tą stówę miesięcznie. Edit: żeby nie było - uważam, że podatki mamy zdecydowanie za wysokie, odnoszę się do kwestii jak to w innych państwach jest różowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslaus Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Z tego wychodzi, że ta spółka w UK to najlepszy sposób uniknięcia zusu... zakładając, że działamy wirtualnie. Przy nawet minimalnych dochodach można uniknąć problemów, przy wyższych wpadamy już w kolejne progi i nie jest wcale tak różowo. Jakiś dobry pośrednik w UK przydałby się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandha Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 zapytaj się księgowych o offshore i jakie możliwości to niesie zeby legalnie zalozyc offshore trzeba mieszkac w raju podatkowym. wiadomo jak sie kabinuje, ale w tym temacie uk vs pl offshore to zupelnie inna bajka. Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Ok, ładne kwoty podajecie. @Tomek wspomniał już wcześniej, że jest z Was dumny. Ja również, dlatego mam pytanie. Czy moglibyście posłużyć się nieco mniejszymi kwotami? Przy zarobkach powiedzmy 5k netto, miesięcznie. Gdzie się bardziej opłaca założyć firmę? Cena przykładowa i tak jeszcze jej nie osiągnąłem. Brakuje mi sporo... Wróćmy na ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 zeby legalnie zalozyc offshore trzeba mieszkac w raju podatkowym. a to muszę zweryfikować informację bo z posiadanej przeze mnie nie ma takiej potrzeby w paru miejscach a w jednym nawet nie życzą sobie żadnych nowych "tubylców" ... Ok, ładne kwoty podajecie. @Tomek wspomniał już wcześniej, że jest z Was dumny. Ja również, dlatego mam pytanie. Czy moglibyście posłużyć się nieco mniejszymi kwotami? Przy zarobkach powiedzmy 5k netto, miesięcznie. Gdzie się bardziej opłaca założyć firmę? Cena przykładowa i tak jeszcze jej nie osiągnąłem. Brakuje mi sporo... Wróćmy na ziemię. nigdzie Moja fotografia kulinarna Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana W Gdańsku też mamy strzelnicę "Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 @Beer, jak to nie? Znaczy taki mikro przedsiębiorca ma wylądować na bruku? Żaden kraj go nie zechce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedrowiec Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Wydaje mi się, że przy 5K to nie opłaca się kombinować. Przy okazji jak pojawiły się te wszystkie newsy o unikaniu zusu za pośrednictwem firm rejestrujących w UK czy Cyprze to się uśmiałem z naszych byznesmenów. Koszty podawane przez takie firmy były rzędu 500-600 miesięcznie gdzie ZUS po odliczeniu zdrowotnego to 700-750 zł. Dla 100-300 zł kombinować i narażać się na wizytę ZUSu czy skarbówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 @Wedrowiec, ale tam chodzi też o emeryturę. Dlatego ludzie się na to decydują, aby założyć firmę w UK. Dla samej emerytury się opłaca bo u nas z nią kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 @Beer, jak to nie? Znaczy taki mikro przedsiębiorca ma wylądować na bruku? Żaden kraj go nie zechce? błedna interpretacja (może ja źle zrozumiałem) zinterpretowałem tak: ponosisz koszty zagraniczne - zarabiasz nie za granicą ale w PL, w takim przypadku Ci się nie opłaca ... Wydaje mi się, że przy 5K to nie opłaca się kombinować.Przy okazji jak pojawiły się te wszystkie newsy o unikaniu zusu za pośrednictwem firm rejestrujących w UK czy Cyprze to się uśmiałem z naszych byznesmenów. Koszty podawane przez takie firmy były rzędu 500-600 miesięcznie gdzie ZUS po odliczeniu zdrowotnego to 700-750 zł. Dla 100-300 zł kombinować i narażać się na wizytę ZUSu czy skarbówki? dla samego zusu czy zdrowotnego przy obecnej stawce w PL sie nie opłaca - takie rzeczy opłacają się z innych względów, podatki, dywidenda, samozatrudnienie we własnej spółce, ukrycie właściciela/właścicieli spółki i tak dalej. Moja fotografia kulinarna Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana W Gdańsku też mamy strzelnicę "Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.