favago Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam! Na początek kod fragment kodu strony - HTML: <div id="oferta"> <a name="oferta"></a> <div id="oferta_tekst"> <p>Moja oferta.</p> </div> </div> i CSS: #oferta { background-image: url(img/oferta.png); width: 886px; height: 436px; margin: 0 auto; margin-top: 600px; } #oferta_tekst { padding-top: 2px; padding-left: 25px; padding-right: 260px; } A teraz nurtujący mnie problem. Otóż jeden z linków menu w założeniu ma mnie przenosić do #oferta. Wszystko działa świetnie, z tym, że chciałbym, aby strona przeskakiwała 40 px powyżej div'a #oferta. Nie mam pojęcia, jak uzyskać taki efekt (gdzie umieścić znacznik <a name="#oferta">?). Proszę o pomoc. Dodam tylko, że próbowałem umieszczać już przeźroczystego div'a z atrybutem height: 40 px przed #oferta, lecz nie daje to żadnego efektu. Podejrzewam, że problem tkwi w tym margin-top: 600px. Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttah Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 <a style="padding-top: 40px;" name="oferta"></a> ? dodane: to nie wiem. Jak sobie na szybko zrobiłem ten przykład i dodałem na górze strony łącze do kotwicy name, to przenosi mnie właśnie 40px powyżej czegoś co było wpisane pomiędzy znacznik <a> </a>. A właśnie, jak dodasz pomiędzy też nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
favago Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 <a style="padding-top: 40px;" name="oferta"></a> ? Nie działa niestety. EDIT: W tej chwili można powiedzieć, że działa. Ale nie jest do końca dobrze. Przy pierwszym kliknięciu w linka przenosi, jak dawniej, dopiero po drugim "doklikaniu" przesuwa się te 40 px w górę. Dziwne. Używam Google Chrome'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megauser Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 A może javascript? ;-) Webmastering, kodowanie & programowanie Więcej informacji na moim profilu Zapraszam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
favago Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Wolałbym nie. Musi się dać bez javy. Kwestia dostrzeżenia czegoś, czego ja nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megauser Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Spróbuj jeszcze ze statycznym pozycjonowaniem za pomocą position:absolute Webmastering, kodowanie & programowanie Więcej informacji na moim profilu Zapraszam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
favago Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Spróbuj jeszcze ze statycznym pozycjonowaniem za pomocą position:absolute Co konkretnie masz na myśli? Chodzi mi o kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megauser Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 <div style="position:relative">tutaj znajduje się kod strony, ponad którym o 40px ma przenosić. <a name="#" style="position:absolute;top:-40px;"></a> </div> Webmastering, kodowanie & programowanie Więcej informacji na moim profilu Zapraszam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garyoldman Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Zastanawiam się czy problem nie leży w tymże masz <div id="oferta"> <a name="oferta"></a> Czyli id "oferta" i kotwica "oferta". Zmień jedno z tych tak aby na stronie nie było kotwicy o takiej samej nazwie jak id elementu. Pisałeś że masz to na chromie? Czy w inny przeglądarkach masz to samo zachowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
favago Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 A właśnie, jak dodasz pomiędzy też nie działa? Czyli id "oferta" i kotwica "oferta". Zmień jedno z tych tak aby na stronie nie było kotwicy o takiej samej nazwie jak id elementu. Połączenie tych dwóch podpowiedzi rozwiązało problem. Dzięki piękne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 <div id="oferta"> <a name="oferta"></a> <div id="oferta_tekst"> wywal <a name="oferta"></a> bez tego możesz odsyłać do samego id (oferta lub oferta_tekst) Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.