Skocz do zawartości

Od czego zacząć?


zibi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na wtępie chciałbym wszystkich powitać i przeprosić za moją niewiedzę w temacie.

Czytam, czytam i wiem coraz mniej. Piszecie porady ale te znaczki w przykładach niczego mi nie mówią. No niestety nie znam php i chyba sie nie nauczę.

Najcenniejsze dla mnie rady które już zastosowałem znajduja się w poście Michała https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=51

Zapytam jak początkujący

do czego służy .htacces i co powinno być w nim napisane?

Mam tego parę sztuk w każdym skrypcie tylko po co to jest?

W jednym skrypcie jest tak

<IfModule mod_setenvif.c>

<IfDefine SSL>

SetEnvIf User-Agent ".*MSIE.*" \

nokeepalive ssl-unclean-shutdown \

downgrade-1.0 force-response-1.0

</IfDefine>

</IfModule>

w drugim

IndexIgnore .htaccess */.??* *~ *# */HEADER* */README* */_vti*

<Limit GET POST>

order deny,allow

deny from all

allow from all

</Limit>

<Limit PUT DELETE>

order deny,allow

deny from all

</Limit>

AuthName www.tib.pl

AuthUserFile /home/zgwawa/public_html/_vti_pvt/service.pwd

AuthGroupFile /home/zgwawa/public_html/_vti_pvt/service.grp

Zaznaczę, że nie chcę niczego przekierowywać.

Przeczytałem gdzieś o stosowaniu jakichś sztuczek dla ggogle i wstawiłem sobie na początku strony fragment kodu który był w tym poście

if (!eregi($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], "googlebot")) {

session_start();}

no i strona przestała sie wyświetlać. Więc czym prędzej pozbyłem sie tego kodu.

Wrócę do początku:

- uporządkowałem title

- porobiłem porządki w znacznikach meta

- zacząłem dodawać stronę do katalogów

- tam gdzie mogłem dodałem słowa kluczowe w obrazkach alt=słowoKluczowe

A więc to co napisał Michał już stosuję.

Co mogę zrobić dalej żeby podnieść atrakcyjność strony dla wyszukiwarek?

Żeby strona na wybranych słowach po malutku windowała się do góry?

Czy rejestrować stronę np. w katalogu Linkor (tak czy nie? - zdania fachowców są na forum podzielone)

Co dalej może zrobić początkujący nie znajacy sie na robaczkach php?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.htaccess to plik konfiguracyjny serwera. Jesli chcesz zrozumiec wszystko co tam mozna wpisac to dddllllluuuggaaa droga Ciebie czeka.

To o czym najczesciej jest mowa na te temat htaccess na tym forum to uruchomienie jednego z modułów serwera jakim jes mod_rewrite. W pozostale ustawienia serwera raczej nie czesto zaglądamy bo nie są one nam potrzebne.

Jesli lektura forum nic Tobie nie daje - zastanowilbym sie czy aby nie warto zlecic komus zrobienie tego co powinno byc na stronie zrobione.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak też próbowałem, ale moje zapytanie ofertowe chyba wylądowało w koszu.

Może nie ta składnia była.

Co prawda dwie osoby kontaktowały się, ale temat chyba za trudny. (tak wynikało z jednej odpowiedzi)

Dzięki za RE.

Ja nie chcę wszystkiego zrozumieć.

Chciałbym jak małpa zrobić to co trzeba, tak jak w przypadku porady Michała o której piszę wyżej.

Niestety nie poprawię strony ze sklepem oscommerce jeśli wywala mi że są jakieś niezamknięte tagi, ja ich po prostu nie znajdę.

Masz rację ze zrozumieniem .htaccess.

Wcale tego nie mam zamiaru rozumieć, chciałbym tylko wiedzieć czy to co mam wpisane w przypadku sklepu to jest dobrze czy źle.

Pozdrawiam Cie serdecznie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i strona przestała sie wyświetlać

spokojnie, to często się zdarza gdy zaczyna się przygodę z PHP :)

te znaczki w przykładach niczego mi nie mówią

te znaczki to przede wszystkim kody źródłowe skryptów lub ich fragmentów ale o tym napewno wiesz, myślę że każdy da radę się nauczyć do czego co służy :) jesli planujesz zajmować się stronami internetowymi polecam stałe ich tworzenie za pomocą PHP i MySql - wymaga to ciągłego doskonalenia się ale naprawde daje masę radości :D

Co mogę zrobić dalej żeby podnieść atrakcyjność strony dla wyszukiwarek?

Żeby strona na wybranych słowach po malutku windowała się do góry?

rozłożyć pozycjonowanie na długi okres czasu, wzbogacać / rozbudowywać regularnie serwis o nowe np. moduły, teksty, informacje, produkty w sklepie, opisy, kalkulatory, narzędzia... (cokolwiek Ci przyjdzie do głowy) itp. zbierać kolejne linki, rozbudowywać serwis, zbierać linki, rozbudowywać serwisi i tak w kółko... wyniki przyjdą same ale będziesz musiał na nie cierpliwie czekać

Pamiętaj także, że oprócz pozycjonownia bardzo istotne jest zatrzymanie Internauty na swojej stronie oraz zachęcenie go aby wrócił na nią ponownie :D

Wcale tego nie mam zamiaru rozumieć, chciałbym tylko wiedzieć czy to co mam wpisane w przypadku sklepu to jest dobrze czy źle.

obawiam się że aby wiedzieć musisz zrozumieć to z czym masz doczynienia :D

powodzenia :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrócę do początku:

- uporządkowałem title

- porobiłem porządki w znacznikach meta

- zacząłem dodawać stronę do katalogów

- tam gdzie mogłem dodałem słowa kluczowe w obrazkach alt=słowoKluczowe

A więc to co napisał Michał już stosuję.

i dobrze, musisz pamietać że google tworzy kopie strony co jakiś czas,

więc zmainy nie nastąpią natychmiast.

Trzeba cierpliwości, dodawaj do katalogów, wymiana linkami z podobnej tematyce,

a efekty przyjdą z czasem.

Co mogę zrobić dalej żeby podnieść atrakcyjność strony dla wyszukiwarek?

Żeby strona na wybranych słowach po malutku windowała się do góry?

Czy rejestrować stronę np. w katalogu Linkor (tak czy nie? - zdania fachowców są na forum podzielone)

Ja omijam z daleka takie farmy linków, ale to moje zdanie, a zdania tu są podzielone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie uwagi.

Mój problem polega na tym, że moje podstawowe zajęcie jest zupełnie inne niż php.

Z php zaprzyjaźniłem sie troche jak zacząłem przygodę z internetem.

Otóż zleciłem wykonanie strony dla naszej rodzinnej firmy i okazało się, że mój projet i wykonanie w html

było dużo lepsze niż to za co zapłaciłem w php. I tak już zostało stronki robie sam, grafikę trochę zlecam, ale na głębszą wiedzę informatyczną chyba już się nie będę porywał.

Dlatego wszystkie uwagi przyjmuję z należytą uwagą. Napewno są cenne.

Forum też czytam, ale jest tutaj tak jak wszpomniał jeden z przedmówców jest dużo odsyłań do wcześniejszych postów. Wpisując w wyszukiwarkę jakieś słowo, wyskakuje czasami kilkadziesiąt postów, a niekiedy żaden.

No cóż, myślę że za jakiś czas będę mógł pochwalić się pozytywnymi wynikami.

Narazie dla frazy dwóch wyrazów (alarmy monitoring) mieszczę się w google i wp. w granicach 15 - 25 pozycji. Dla mnie jest to pozytywny wynik.

Dlatego moim podstawowym pytaniem jest - co robić żeby na pojedynczym słowie windować sie do góry?

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zibi nie obrazisz się podczepię swoje 4 litery do twojego tematu ponieważ w gruncie rzeczy moje konkretnie 2 pytania się poniekąd wiążą z twoim tematem, więc po co zakładać nowy.

1. Piszesz o porządkowaniu meta i m.in. keywords wiec i ja mam nieco bardziej szczegółowe pytanie jest chodzi o tą kwestie.

- Jak długi powinien być ten tag, ile mniej więcej słów kluczowych (znaków) ? Optymalnie, żeby nie przegiąć :D

- Czy kolejność jest istotna?

- Czy ilość wpływa na moc (jak w przypadku anchor text w ahref) ?

- Jeśli chodzi o meta tag na danej podstronie to czy zadbanie o to aby w jego obrębie znajdowały się wyłącznie keywordy pokrywające się z treścią konkretnej podstrony, a nie całego serwisu, może wyjść na plus? A może lepiej stworzyć poprostu dobrze dobraną listę keywords i zaimplementować jak leci do wszystkich podstron serwisu?

2. Doczytałem się na forum, że okazuje się że adres z www i bez niego to tak naprawdę dwa adresy, i że warto w tym momencie przekierować jeden na drugi przy użyciu np. htacess. Niestety nie mam pojęcia z czym to się je, a z tematów które znalazłem na forum i nie tylko tu nie mogłem znależć jakiejś łopatologicznej metody, krok po kroku, czyli co, jak i gdzie. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas to byłbym wdzięczny za wyjaśnienie lub chociaż link do czegoś co może mi pomóc.

Przykładowo z takiej informacji jak...

Create a .htaccess file (if does not exists) in your root directory.

Redirect permanent / https://www.new-url.com

...rozumiem że na ftp mojego strony wrzucam do htdots/mojastrona.pl/.htaccess

Natomiast w plik .htaccess generuje zwyczajnie w notatniku?

Czy jeżeli google w cache ma moją stronę z www i bez www dokładnie tak samo zaindeksowane to czy zabieg jest w ogóle potrzebny? :P

Jeśli chodzi o windowanie na pojedyńczym słowie to z tego co wyczytałem warto stosować znaczniki <h1></h1>. Z pewnościa częściowo w obrębie nich będziesz mógł zawrzeć interesujące cię keywordy. Pozatym linkowanie tymi słowami przez tzw. anchor text np. <a href="https://...">keyword</a>. Zastanawiam się też na ile warte jest podkreślanie,kursywa i bold...

Dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez saber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak dasz w oddzielnym pliku stylu nie przeczyta, oprócz <h> mozna uzywac także <strong> efekt wizualny taki sam jak <b> a jak tu kiedys dyskutowalismy dla wyszukiwarki byc moze troszke wiecej znaczacy.

co do przekierowania, mam dzis dobre serce i nie bede odsyłac do szukajki, choć było wiele razy...

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^twojastrona.pl$

RewriteRule ^(.*)$ https://www.twojastrona.pl [R=301,L]

takie cos wrzucasz w plik .htaccess i tak zwyczajnie mozesz wygenerowac go w notatniku.

co do metat tagów zapraszam do podstaw pozycjonowania

Edytowane przez gizmoo3

Trochę informacji o mnie i kontakt: Leszek Wolany

Jedyny: Magazyn Marketingu w Wyszukiwarkach SEM Specialist

Droga do efektywnej pracy - Najlepszy system oparty o Getting Things Done - nozbe.com Teraz także po Polsku, z aplikacją na iPhone i iPada

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zibi

To co pokazałeś z .htaccess to są jakieś ustawieni serwera i raczej bym tego nie ruszał.

Można dopisać na końcu to co podał gizmoo3 ale skoro nie wiesz jaki to ma cel, to nawet nie sprawdzisz tego.

By pokazać się na frazę (czy tez na wyraz) w Google najważniejsze są linki (odsyłacze). Możesz dodać stronę do katalogów (w dziale katalogi) tak by fraza jaką chcesz pozycjonować była anchor tekstem.

Co do zlecenia - poczytaj regulamin zleceń, domniemam, ze ogłoszenie wyleciało bo nie miało pałnej informacji.

Innym wujściem jest złapać kogoś z forum by poprostu zrobił to za Ciebie.

Jeśli masz odwagę !!! możesz wystawić stronę do oceny (jest na to dział) i zapewne spotkasz się tam z BARDZO słuszną krytyką :)

Powodzenia

p.s. jesli pokazesz swą stronkę zapewne znajdą się tacy, którzy "łopatologicznie" wytłumaczą najprostrze zadania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dzięki za wszystkie uwagi.

Jesteście bardzo mili. Tak sie składa, że ponoć lepiej zapytać się i wstydzić się raz (następnym razem już wiem) niż nie pytać i wstydzić się całe życie.

A co do stronek Erbit - to nie mam czym się chwalić.

Zrobione z gotowców (darmowe skrypty) i tyle.

Może trochę pomieszane w kolorach.

Ale generalnie wszystkie stronki robione są po to ażeby domena jako taka była odwiedzana.

No i z własnych stron linki do siebie.

Ale chyba warto będzie poczytać krytyczne uwagi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteście bardzo mili.

Oj... oj... nie ja ! :zeby: Potrafie być delikatnie mówiąc uszczypliwy ;):)

Ale chyba warto będzie poczytać krytyczne uwagi.

Raczej niewiele sie ich nasluchasz gdyż nie bardzo jest co oceniać bo...

Zrobione z gotowców (darmowe skrypty) i tyle.

...rozumiem że na ftp mojego strony wrzucam do htdots/mojastrona.pl/.htaccess

Niezupełnie. Wkładasz go do tego katalogu (folderu) w którym ma działać. Zazwyczaj domena jest podpięta do katalogu 'htdocs' ale jesli Twa glowna strona jest w htdots/mojastrona.pl/ to dokladnie tu masz go umiescic.

Natomiast w plik .htaccess generuje zwyczajnie w notatniku?

tak

Czy jeżeli google w cache ma moją stronę z www i bez www dokładnie tak samo zaindeksowane to czy zabieg jest w ogóle potrzebny? ;)

tak

Zastanawiam się też na ile warte jest podkreślanie,kursywa i bold...

bold tak, podkreslenie i kursywa raczej nie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Windows z tego co pamiętam zabrania tworzenia plików bez nazwy.

Ja nie mam problemów.

Ale po co to?

Zibi - problem leży w tym, że Twa nikła wiedze (co sam stwierdziłeś) nie pozwala czasem zadać prawidłowego pytania.

Nie rozumiem jaki wpis masz na myśli pytając 'po co'. Jesli pytasz o to przekierowanie np z WWW na bez WWW (lub odwrotnie) to po to aby uchronić się przed 'duplicate content', które powoduje, że część serwisu wylatuje z indeksu szukajki google.

Kilka postów wyżej czyli tu -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...ndpost&p=123968 gizmoo3 podał przykład takiego wpisu. Zaznaczam, że to tylko wzór !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności