darkness Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Witam, czy rozliczajac sie za reklamy z usa wystawiamy fakture NP ? Prosze o potwierdznie lub ewentualne wskazanie ze jest tak a nie inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszczur Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Dołączam sie do pytania. Jak wygląda sprawa VAT-u dla klientów spoza UE ? Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Tak, jako "nie podlega". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 ha to zależy, księgowa mi mówiła, że firma może być w USA, ale może mieć centrum rozliczeniowe w UE, w takim przypadku należy sobie samemu vat obliczyć i dostarczyć certyfikat rezydencji podatkowej, poprawcie mnie jeżeli coś przekeciłem:) Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wystawiam z "nie podlega" i z osobną numeracją faktur. To ostatnie nie pamiętam dlaczego Można doczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkness Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 hmm osobna numeracja faktur? na pewno? i jakiego nipu uzywamy? unijnego czy polskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedźmin Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ja od paru lat rozliczam się z firmą z USA. W VAT'cie daję np1. Warto na FVAT dodać dopisek (Nabywca rozliczy podatek na podst. art 28 ustawy o podatku od towarów i usług.) NIPu w ogóle nie podaję bo firma takowego nie ma. Do tej pory skarbówka nie miała zastrzeżeń. PS. Nie wiem jak sprawa się ma w sytuacji gdy centrum rozliczeniowe jest w UE. Tekstowe Demotywatory - humor z życia wzięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ja do rozliczeń międzynarodowych zawsze używam nipu UE numeracja faktur normalna - kolejna faktura i klauzula *Nie podlega zgodnie z Art. 28B ustawy o podatku VAT przynajmniej tak mi nakazuje biuro rachunkowe Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 no to gratuluje samopoczucia co niektórym !!! a co to faktura NP? w jakiej ustawie albo rozporządzeniu to występuje? Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 no to gratuluje samopoczucia co niektórym !!!a co to faktura NP? w jakiej ustawie albo rozporządzeniu to występuje? w polu zamiast 23% piszesz np Art. 28B ustawy o podatku VAT Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 zacznijmy od tego, że nie ma ustawy o vat tylko jest Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług pokaż mi w którym miejscu jest tam mowa o stawce "np"? albo jakieś rozporządzenie podające taką stawkę vat mi pokaż... bo ja znam stawki zw. i 0% ale "np" nie znam... a eksport to zazwyczaj 0% a nie jakieś "np"... skoro piszesz o art. 28b to sprawdź co w nim jest - czasami dobrze wiedzieć co się pisze... i dla jasności - nie interesuje mnie co jakaś księgowa powiedziała tylko konkretny przepis. Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 https://www.forum.gofin.pl/o.php?id=559827&a=on przeczytaj sobie, po nie mam czasu, ad. szczegółów jak rozliczać VAT zapraszam Cie do każdego biura rachunkowego lub urzędu skarbowego Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Czyli mam rozumieć, iż chcesz mi jeszcze powiedzieć, że USA należy do UE? Dzięki, zostanę jednak przy swojej wiedzy, bez Twoich rad... Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronuś Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 A ja proponuję zadać takie pytanie na forum prowadzących przez firmę, która oferuje usługi księgowe, a ichni eksperci bezpłatnie udzielają odpowiedzi na takie pytania https://www.pkd.com.pl/biznes-forum/forum-e...perckie-forum19 Bronuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedźmin Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 no to gratuluje samopoczucia co niektórym a co to faktura NP? w jakiej ustawie albo rozporządzeniu to występuje? Sam nie posiadam księgowej, ale kwestia rozliczenia AdSense w oparciu o np1 była z takową dyskutowana. Co do tego, że nie istnieje samo "np" mogę się zgodzić: istnieją natomiast np0 oraz np1. Podkreślam, że biegłym księgowym nie jestem, ale z tego co mi wiadomo np0, zw oraz stawka 0% nie uprawniają do zwrotu podatku VAT. NP1 oznacza, że świadczymy usługi, które w PL byłyby objęte VAT'em natomiast ze względu na eksport usług przerzucamy obowiązek zapłacenia ew. VATu na odbiorcę (jeśli takowy istnieje w kraju odbiorcy). PS. tak się składa, że jutro mam kontrolę VATu za cały kwartał. Jeśli temat zostanie poruszony to podpytam jak to widzi US - (niepytany nie będę nawet o tym wspominał ) EDIT: Kontrola skończona, pani sprawdzająca faktury nawet nie mrugnęła na widok np1 na fakturach dla Wujka G Tekstowe Demotywatory - humor z życia wzięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.