jestemradek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 może podaj wyrażenie do łapania google botów... bo mi coś w ogóle niczego to nie łapie ale ogólnie to łapacz wygląda fajnie www.radekphotography.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 jeśli tylko umieściłeś funkcję lapacz(); w kodzie PHP swojego serwisu lista robotów (user-agentów) będzie tworzyć Ci się automatycznie wraz z wejściami poszczególnych robotów warto mieć te dwa ^mozilla(.*)(gecko|msie|konqueror|opera)(.*)$ ^opera(.*)(windows|linux)(.*)$ żeby nie zrobiło się śmietnisko rozmaitych wersji User-Agentów przeglądarek ale mogę Ci podać to co mam i co u mnie już ładnie zbiera informacje: ^Googlebot\/2\.1 \(\+http\:\/\/www\.google\.com\/bot\.html\)$ ^Mediapartners\-Google\/2\.1$ ^Gigabot\/2\.0$ ^Mozilla\/5\.0 \(compatible\; Yahoo\! Slurp(.*)$ ^msnbot\/1\.0 \(\+http\:\/\/search\.msn\.com\/msnbot\.htm\)$ ^http\:\/\/www\.almaden\.ibm\.com\/cs\/crawler \[bc20\]$ ^Szukacz\/1\.5 \(robot\; www\.szukacz\.pl\/html\/jak\_dziala\_robot\.html\; info\@szukacz\.pl\)$ ^voyager\/1\.0$ warto poskracać te wyrażenia, ale tym będę zajmował się jak będe miał więcej robotów - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemradek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 no i niestety nie działa mi to dodałem to na samym początku pliku index.php zobacz tutaj: aa po mojej stronie chodzą googleboty i to ostro... www.radekphotography.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 jestemradek, wobec tego nie wiem co Ci poradzić, musisz gdzieś szukać błędu po swojej stronie bo w tym momencie zainstalowałem Łapacza na https://www.i-slownik.pl i ruszył od kopa bez najmniejszych problemów dane do bazy są w obu plikach lapacz_funkcja.php oraz lapacz.php ale gdybyś w którymś pominął to pewnie wyrzucałoby Ci jakieś błędy - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saint Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 piotrek: milo miec racje prawda? Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemradek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 aaaaa już znalazłem błąd... nie dodałem konfiguracji w obu plikach.. sorki za problem Pozdrawiam www.radekphotography.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 Kid: skoro tak bardzo martwiłeś się o to czy inni sobie poradzą mogłeś zainstalować u siebie Łapacza i opisać krok po kroku co należy zrobić - o wiele przydatniejsze by to było niż te Twoje aktualne, nie wnoszące do dyskusji nic istotnego "wstawki"... jestemradek: udanego łapania bootów polecam ponownie pobrać skrypt - wprowadziłem kolejną zmianę dodając do kodu funkcję die('bye, bye'); i opcję blokowania konkretnych botów z poziomu menu administracyjnego... aby zablokować robota wystarczy nacisnąć edytuj i wybrać "blokuj", następnie zapisać tą blokadę powinno się traktować jako chwilową (wstępną czy awaryjną), aby wykluczyć na stałe konkretne roboty, zakresy IP czy hosty sugeruję używać .htaccess - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrm Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 piotrek: milo miec racje prawda? kid daj sobie juz spokój z tym dogadywaniem. zarówno wtedy jak i teraz problemy dotyczą tego, że userzy (w tym ty) mają za mały zasób wiedzy aby wykorzystać narzędzie. Opis Piotrka uważam za wystarczający i nawet jeśli jego tok myslenia/pisania miałby mi nieodpowiadac to puknty w stylu: dodaj tabele do bazy, dopisz dane w configu, dołącz do strony są wystarczające i czytelne. darowanemu koniowi... Dla prawdziwych mastahów kodu! Webdeveloperzy wszystkich języków - łączmy się! "Robisz internety", jesteś PRO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 coś mi jeszcze nie pasuje z tymi blokadami ale nic, zostawiam tą opcję, gdyby ktoś chciał przetestować, że blokada blokuje należy założyć jakieś wyrażenie agenta np. ^wyrazenie_testowe$ i nadać mu "blokuj" następnie wrzucić na serwer i uruchomić plik zawierający poniższy kod PHP <? ini_set(user_agent, 'wyrazenie_testowe'); $url = fopen ("https://adres_twojej_strony", "r"); while ($buff = fread ($url, 1024)) $txt .= $buff; fclose ($url); echo "$txt"; ?> zamiast strony powinno wyświetlić się samo "bye, bye..." - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemradek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 ogólnie łapacz jest fajny.... ale można dodać jeszcze pare świetnych funkcji <lol> chodzi mi o statystyki dla konkretnego wyrażenia oraz dla wszystkich wyrażeń razem.. a może z czasem to nawet dla kilku wybranych wyrażeń..... tzn zaznaczając fajkami wybierałoby się, które mają być brane pod uwagę podczas generowania wykresu... ii mogłyby być takie wykresy: statystyka dobowa - pokazuje ile robotów na godzine... widać 24 ostatnie godziny... tygodniowa - pokazuje ostatnie 7 dni miesięczna - pokazuje ostatnie 12 miesięcy... ostatnie 30 dni ktoś w ogóle poznaje skąd te wykresy?? Piotrek napisz czy w ogóle będziesz miał ochotę zrobić coś takiego a może uważasz, że to nie jest dobry pomysł... albo zbyt trudny i pracochłonny do zrealizowania... czekam na odp.. Pozdrawiam jestemradek www.radekphotography.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 pewnie, że będę rozbudowywał skrypt o rozmaite elementy bo sam z niego korzystam i chce mieć wszystko w jednym wykresy będą dopiero jak przestudiuję biblioteki GD natomiast najważniejsze dla mnie są teraz dwa elementy: 1) możliwość monitorowania wielu serwisów za pomocą jednego panelu 2) możliwość śledzenia wejść z konkretnych domen oraz wyodrębnianie słów kluczowych z refererów wyszukiwarek - to dla tych którzy zamierzają śledzić Internautów trzeba będzie chyba też dodać pole wyboru przy każdym agencie "robot wyszukiwarki | inny robot | przeglądarka" i wyodrębnić konfigurację do osobnego pliku... a potem można trzaskać wykresy i wszelkie statystyki nie potrafię określić terminu, ale dam znać o poprawkach na forum - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemradek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 monitorowanie kliku serwisów w jednym panelu to byłby bajer :P fajnie by było jakby można było śledzić konkretnego gościa... skąd przyszedł i po jakich postronach buszuje... tylko, żeby to było jakoś wyodrębnione.. a nie wszystko na kupe www.radekphotography.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 Piotrek, czyżbyś pisał własne statystyki? Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 a nie wszystko na kupe wiem, wiem, widzę co się dzieje przy dużej oglądalności... będzie jeszcze większy misz-masz jak dojdzie śledzenie wielu serwisów ale jakoś postaram się to ogarnąć żeby menu było klarowne edit: co do śledzenia poszczególnego Internauty już teraz możesz użyć linku "sesja" jeśli tylko masz właczone badanie wyrażeń regularnych dla przeglądarek Piotrek, czyżbyś pisał własne statystyki? kto wie jak dojdzie kilka elementów to Łapacz może się przyjąć jako dodatkowe statystyki montowane do serwisów - buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop - wideoporadniki jak korzystać z msDrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melassa Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 Piotrze to jest mega wypas do systemu statystyk Dobrze ze dodales opcje blokowania robotow bardzo mi to pomoze Check email deliverability tool Maildog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.