Skocz do zawartości

Pytanie technicze IV


Sanchez Spinoza
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Przyjzyjmy się następującemu zagadnieniu.

Otóż mam formularz:

<FORM action="index2.php" method=$_GET['lol']>

<INPUT type="text" name='lol'>

<INPUT type="text" name='imie'>

<INPUT type="submit" value="Dodaj">

</FORM>

Zapisuje mi z INPUTa pierwszego tekst i ładuje go do tablicy lol

Następnie skaczdo pliku index2.php gdzie następuje zapis do pliku i odczyt z pliku:

<?php

$zapis_do_pliku = fopen("test.txt", "a");

fwrite($zapis_do_pliku, $_GET['lol']);

fclose($zapis_do_pliku);

$otwarcie_pliku = fopen("test.txt", "r");

while ($napis = fread($otwarcie_pliku, 100)) {

echo $napis.' ';

}

?>

I tu pojawia sie moje pytanie. Otóz w tym zapisie

<FORM action="index2.php" method=$_GET['lol']>

<INPUT type="text" name='lol'>

<INPUT type="text" name='imie'>

<INPUT type="submit" value="Dodaj">

</FORM>

Zapisuje mi do tablicy lol tylko dane z INPUT name='lol' a jak mam to zrobić żeby także zapisał mi

do tablicy 'lol' dane z INPUT name="imie' ?

Proszę o pomoc bo za chiny nie moge tego przejść.

[ może to banalne dla was panowie temu pisze to w dziale dla początkujących, prosze nie krzyczeć ;)]

Pozdr.

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

<FORM action="index2.php" method=$_GET['lol']>

Hmm.. moze ja sie na tym nie znam ale to nie tak.

dla przykładu możesz

<FORM action="index2.php" method="POST">

lub

<FORM action="index2.php" method="GET">

następnie w pliku index2.php dla POST

$lol = $_POST['lol'];
$imie = $_POST['imie'];

lub dla metody GET

$lol = $_GET['lol'];
$imie = $_GET['imie'];

z resztą dasz sobie juz radę

polecam podstawy HTML tu- > webmaster.helion.pl/kurshtml

a dokładniej część o formularzach czyli tu -> webmaster.helion.pl/kurshtml/form/form.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

<form action="index2.php" method="post">

<fieldset>

<input type="text" name='lol'>

<input type="text" name='imie'>

<input type="submit" value="Dodaj">

</fieldset>

</form>

<?php

$zapis_do_pliku = fopen("test.txt", "w+");

fputs($zapis_do_pliku, $_POST['imie']);

fclose($zapis_do_pliku);

$otwarcie_pliku= fopen("test.txt", "r");

$napis = fread($otwarcie_pliku, filesize("test.txt"));

echo $napis;

fclose($otwarcie_pliku);

?>

<cite>

zawsze mamy dość siły, by znieść cudze nieszczęście.

</cite>

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WOW! dzięki stary!

Ale mam takie małe pytanie jeszcze bo w twoim zapisie:

$zapis_do_pliku = fopen("test.txt", "w+");

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['imie']);

fclose($zapis_do_pliku);

$otwarcie_pliku= fopen("test.txt", "r");

$napis = fread($otwarcie_pliku, filesize("test.txt"));

echo $napis;

fclose($otwarcie_pliku);

Odczytuje mi tylko tablice IMIĘ, a jak zrobić by odczyał IMIĘ i LOL ?

Wielkie Pozdro.!

#EDIT:

P.S >>> UDAŁO MI SIĘ SAMEMU! Poprostu powtórzyłem linie:

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['imie']);

i azamniłem na :

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['lol']);

Dzięki panowie za pomoc. Cześć.

P.s Proszę nie usuwać tego postu bo będę tu dodawał moje kolejne pytania [zakładając że je będę miał] a nie chce nowego postu tworzyć.

Edytowane przez Masif

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale mam takie małe pytanie jeszcze bo w twoim zapisie:

To zależy jak to chcesz łączyc

dla przykładu:

$scal = $_POST['lol'].$_POST['imie'];

$zapis_do_pliku = fopen("test.txt", "w+");

fwrite($zapis_do_pliku, $scal);

fclose($zapis_do_pliku);

$otwarcie_pliku= fopen("test.txt", "r");

$napis = fread($otwarcie_pliku, filesize("test.txt"));

echo $napis;

fclose($otwarcie_pliku);

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#MARIOSOFT > Super! teraz po twoim zapisie rozwiązanie wydaje mie sie banalne, że też sam na to nei wpadłęm. Hmm ale jak przetestowałęm twoje rozwiązanie z użyciem $SCAL to wyszło mi to samo co powtórzenie

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['imie']);

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['lol']);

Prawdopodobnie to działa tak samo jak mi sie zdaje. Dzięki mARIOsoFT!

masz browar u mnie. [bielsko-biała > dzwoń jak będziesz ;)]

#ERBIT > oj mam zacięcie Erb, PHP nie ukrywam jest zawiłe dla takiego gościa jak ja ale .. daje mi tyle powodów by przy nim siedzieć że to robie. Jest poprostu zaje^^^ty. A to że ucze sie go 5 razy dłużej niż przeciętni to temu że hmm nie wiem czemu. :) Pozdrawiam.

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...to że ucze sie go 5 razy dłużej niż przeciętni...

Chyba zbyt subiektywne odczucie... znam takich, którzy siedzą 20 razy dłużej od Ciebie a i tak nic nie łapią.. :) :)

Stwierdziłem tylko, że powinienes załapać to wcześnij. Niemniej tym bardziej podziwiam Twe zacięcie...

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podziwiać narazie nie ma co.

Jak skończe mój pierwszy projekt to dam tu do oceny to sie wyżyjemy wszyscy :)

Pracuje nad prymitywnym zaawansowanym systemem komentarzy :)

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I mam takie jeszcze jedno małe ostanie pytanko,

mianowicie jak sie zapisuje do pliku to PHP zapisuje to w ciągu czyli krótko mówiąc jest tam wszystko na kupie i jak chce coś konkretnego odczytać to sie nie da. chyba że użyje tam tej funkcji że szuka poilościach bajtów itp. [wiem oco chodzi z tym]

pytanie brzmi:

Czy do sie zapisać do pliku dane ale jaby w tabeli Array, żeby w pliku było posegrogowane wszytko

no i jak odczytć poszególne pozycje bo funkcja

$otwarcie_pliku = fopen("test.txt", "r");

$napis = fread($otwarcie_pliku, 100);

czyta mi tylko 100 bajtów i niemoge tam wstawić nic innego bo mi error wyskakuje.

Niemusicie mi pisać rozwiązania, tylko mnie nakierujcie gdzie mam szukać? jakie polecenia?

i czy wogóle jest to możliwe bez php?

Dzięki.

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy do sie zapisać do pliku dane ale jaby w tabeli Array

1.

Zapisujesz dane w osobnych liniach i przez odczyt

$tablica=file('plik');

masz wszystko w tablicy.

2.

Zapisujesz dane w jednej lini rozdzielając je jakimś znakiem i po odczycie całości korzystasz z funkcji "explode()".

3.

Połączenie obu poprzednich.

Poczytaj o "explode()" i "implode()".

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W php wszystko się da

Jak zapiszesz do pliku te dane w wierszach, to

funkcja file wyciaga po kolei te wiersze i ładuje do tablicy

$tblica_wirerszy = file("test.txt");

$tablica_wirerszy[0] = pierwszy wiersz;

$tablica_wirerszy[1] = drugi wiersz;

.....

a pozniej możesz sobie sortowac, porównywac przetwarzac, i na co tam jeszcze

będziesz miał ochote;

<cite>

mówią zwykle ci, którzy mają najmniej do powiedzenia

</cite>

ps masif w BB jest nieżle działający klub GO

polecam grę wszystkim

a temu kto mnie ogra np na kurniku 100 zł zapłacę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.

Zapisujesz dane w osobnych liniach...

Zainteresuj się tą wypowiedzią.

Aby zapisac w osobnych liniach powinienes na koncu kazdej zmiennej dac znak konca lini. Przy zapisie bedize wiec wyglądało to tak:

fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['imie']."\n");
fwrite($zapis_do_pliku, $_POST['lol']."\n");

to \n oznacza dodaj znak konca lini.

Potem przy odczycie tak jak Irek i Mariosoft podali:

$tblica_wirerszy = file("test.txt");

$tablica_wirerszy[0] = pierwszy wiersz;
$tablica_wirerszy[1] = drugi wiersz;

i juz...

bardzo ciekawym rozwiązaniem jest tez implode i explode ale o tym później poczytaj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, chciałem wam podziękować z całego serca.

Bez was pewnie poddał bym się na początku mojich starań z PHP.

jednym słowem... DZIAŁA!:) Wow!

Użyłem waszych porad i zobaczcie sami: www.masif.host.sk

P.s to oczywiście suchy kod strony bez oprawy. Grafiką zajme się potem.

Kurde ależ mnie to cieszy ten php. Jednym słowem moja żona chyba mnie dzisiaj nie zobaczy w łóżku. musze ćwiczyć i ćwiczyć.

Dzięki MARIO, ERB i Irek.

P.s MARIO na kurniku to ja gram tylko w SKATA ale w GO może kiedyś sie naucze jak bede potrzebował 100 zł . :)

Narazie panowie. Dobranoc i szczęsliwego nowego roku.

Edytowane przez Masif

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności