fahofiec Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 Z tego co wiem na IPB użytkownicy widzą "normalną" wersję forum, a robotom zostaje pokazana wersja Lo-Fi. Z godnie z definicją przedstawienie wyszukiwarkom innej wersji witryny niż widzą internauci to nic innego jak... cloaking Co macie w tej sprawie do powiedzenia? Czy używanie IPB jest niebezpieczne? Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie. Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość w3master Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 to google zostalo zaliczone do ludzi: https://216.239.51.104/search?q=cache%3Ahtt...ymalizacja.com/ , skoro widzi normalna wersje? a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... ustawienia. niezarejestrowanym uzytkownikom mozna zaserwowac wersje LO-FI, by zaoszczedzic nieco transferu. z niecierpliwoscia czekam az roboty zaczna rejestrowac sie na forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nilhir Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 naprawde ? Pozatym jak ktoś chce botom dać zoptymalizowaną wersję (ale tylko zoptymalizowana - bez duzej ilosc slow kluczowych itd...) to wg. mnie to nie jest cloacking - zobacz sobie To i To - nie jest to wersja nafaszerowana slowami kluczowami ani nic tylko poprostu zeby boty zrzeraly mniej transferu i chociaz jest to cloaking to wg. mnie nie jest on zly. Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erbit Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 Ja bym powiedział tak: Cloaking sam w sobie nie jest zły. Wiele technik polega na cloakingu, zalezy tylko gdzie i jak go zastosujesz. Przykłady dobrego: 1.Lo-Fi (ipb) 2. Usuniecie sesji dla robotow z adresu (np. fora) Zlego nie bede podawał. Absolutnie wiec nie mozna bac sie IPB ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireFox Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgodnie z definicją cloakingu, na IPB czegoś takiego nie ma Czy jestem w błędzie? "Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym, Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym. (...) Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erbit Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 Czy jestem w błędzie? Nie zastanawiałem sie nad tym... napisałem tylko, że cloaking (podkładanie innej wersji robotom) może byc dobrze stosowany...Co do IPB - sądze, ze masz racje.. jest to poprostu inna wersja forum (czyli Lo-Fi) ale nie będę poadał w polemikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 Roboty widzą obie wersje, tzn. Lo-Fi i normalną, z tym, że normalna jest cloakowana, czyli nie zawieraz avatarów, sesji i innych zbędnych robotowi rzeczy. Taki cloaking jest bardzo dobry. https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry436377. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireFox Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ok. Cloaking-zły byłby wtedy, jakby roboty widzialy tylko Lo-Fi, a użytkownicy tylko normalną wersje. Tutaj obydwa podmioty widzą obydwie wersje ... więć jest cloaking-dobry. Right? "Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym, Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym. (...) Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ale w takim wypadku to juz chyba nie jest clocaking stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 A Wikipedia stosuje ukryte nagłówki. Trzeba do Google zgłosić! Już wiadomo czemu tak często pojawia się w wynikach. #siteSub { display: none; } Np. tu: <h3 id="siteSub">Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.</h3> Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 Right? Wydaje mi się, że granica dobry-zły jest płynna... Ale w takim wypadku to juz chyba nie jest clocaking Zerknij do cache jakieś wątku w google i zobaczysz, że jest nieco inne niż to co Ty widzisz normalnie, a to jest właśnie cloaking. Co innego dla robota co innego dla Ciebie. https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry436377. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 Michał, ale rozmawiamy o Lo-fi i normal,a na PiO pod tym samym adresem wszystko jest w 98% podobne z tym co widzi robot google. stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruder2600 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 ja uwazam ze taki cloaking - majacy na celu ulatwienie zycia robotom i redukcji transferu powinien byc wrecz moralnym obowiazkiem - nie dosc ze zyskujemy na transferze to pomyslcie o ile lepiej (szybciej) funkcjonowalyby wyszukiwarki majac w bazie o polowe mniej kilobajtow - google nie potrzebowaloby tylu serwerow zeby to wszystko pomiescic - poperam w 100% w tym przypadku po chwili zastanowenia - jednak nie - jak szukam czegos w 90% zagladam przez kopie: 1. od razu widze zaznaczone slowo i widze czy na temat czy jakis smiec. 2. mniejsza szansa na zlapanie wirusa bo ogladana kopia jest na serwerze google - no chyba ze sie myle - ale wole tak myslec a uproszczajac kopie do minimum w przypadku stron innych niz fora ogladanie kopii byloby conajmniej nieatrakcyjne i na dodatek przelaczajac na strone nie wiadomoby bylo co gdzie jest Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaviorek Opublikowano 23 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2005 widzę tu pewne 'zboczenie zawodowe' jak szkoda transferu, jak chce się umilić życie robotom to należy w meta napsiać NOIDEX a jak nie szkoda to należy w wynikach wyszukiwania dawać to co zwykły user na stronie zobaczy.. rozwiązaniem jest np. wrzucenie kolorów/style/bajerów dla zalogowanych użytkowników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal Opublikowano 24 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2005 Michał, ale rozmawiamy o Lo-fi i normal,a na PiO pod tym samym adresem wszystko jest w 98% podobne z tym co widzi robot google. Lo-fi nie ma tutaj nic do rzeczy, to jest zupełnie inny url od pełnej wersji i nie jest to cloaking. Cloaking natomiast jest to te 2% różnicy w pełnej wersji, co bardzo dobrze wpływa na działania robotów. widzę tu pewne 'zboczenie zawodowe' jak szkoda transferu, jak chce się umilić życie robotom to należy w meta napsiać NOIDEX a jak nie szkoda to należy w wynikach wyszukiwania dawać to co zwykły user na stronie zobaczy.. rozwiązaniem jest np. wrzucenie kolorów/style/bajerów dla zalogowanych użytkowników... Mi napewno nie chodzi o zmniejszenie transferu dla robotów, cloaking jest głównie z powodu sesji. https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry436377. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.