Skocz do zawartości

Katalogi czy subdomeny

pturekp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Klient prowadzi serwis samochodowy (stację diagnostyczną) oraz sklep motoryzacyjny i zastanawia się nad "zaistnieniem" w internecie (strona dwutematyczna).

Jakie w jego przypadku rozwiązanie jest lepsze:

- subdomeny: sklep.domena.pl oraz serwis.domena.pl

- katalogi: domena.pl/sklep oraz domena.pl/serwis

ja bym sklep postawił na głównej domenie a serwis na poddomenie

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

@kikasek jeżeli masz domenę skierowaną na DNSy hostingodawcy to on to załatwia z automatu (w sensie, że zakładanie subdomen jest zautomatyzowane przez panel i o nic się nie martwimy). Jeżeli domenę utrzymujemy na innym (swoim lub zewnętrznym) DNSie, co bardzo rzadko się zdarza i korzystają z tego tylko zaawansowani webmasterzy, to każdą subdomenę kieruje się na serwer ręcznie.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

• 1 miesiąc temu...
ja bym sklep postawił na głównej domenie a serwis na poddomenie

zrobiłbym podobnie. W końcu to ze sklepu będą (chyba) największe profity.

A co w przypadku kiedy to właśnie serwis jest głównym źródłem dochodu, a sklep tylko dodatkiem?

Czy nie lepiej jest zrobić:

https: // www. mojadomena. pl - dla serwisu

https: // sklep. mojadomena. pl - dla sklepu (i czy z www.sklep.* czy bez?)

Wg mnie wybór nie jest taki prosty wcale. Na subdomenie lepiej się prezentuje adres, ale nie wiem, czy katalog jako część domeny nie lepiej dziedziczy PR (moc) z domeny, niż subdomena. Wprawdzie podstawowe znaczenie mają tu linki, ale zasady, na których google traktuje subdomeny jako część serwisu na domenie i jako oddzielny serwis nie są do końca jasne.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności