PawelC Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 No więc, myślałem i wymyśliłem nowy projekt katalogu stron www. A mianowicie chodzi mi o stworzenie sobie katalogu zupełnie innego niż wszystkie. Katalog działał by na zasadzie wyszukiwarki, czyli posiadał bota sprawdzającego czy jest link zwrotny, jeżeli jest to strona zostaje w katalogu. Stronę można by było dodać poprzez link bądź gdyby bot spacerował po necie i na jakiejś stronie znalazł link do katalogu, to bym dostał o tym informacje. Mniej więcej wyglądało by to tak: -> Dodanie strony poprzez link/znalezienie linku zwrotnego do katalogu na stronie -> Napisanie unikalnego artykułu dla danej strony i umieszczenie go w katalogu -> Pingowanie wpisu przez 7 dni Ze strony użytkownika wystarczyło by dodanie adresu url strony do katalogu i umieszczenie linka zwrotnego na swojej stronie. A opis strony napisałbym własnoręcznie. Od strony technicznej taki bot byłby odpalany automatycznie z localhost, aby nie pożarł całego transferu serwera. Tym katalogem zarządzało by parę osób, do czasu aż wszystko by się zautomatyzowało. Co sądzicie o czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Od strony technicznej taki bot byłby odpalany automatycznie z localhost, aby nie pożarł całego transferu serwera.[ ....] Co sądzicie o czymś takim?Sądzę, że daleka droga przed tobą zanim wpadniesz na jakiś sensowny pomysł HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Mion zdaję sobie sprawę, że będę musiał znaleźć jakieś bardziej sensowne i optymalne rozwiązanie. Bo te które podałem jest krótkofalowe i na dłuższą metę, będzie to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek22 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ja bym wolał sam dodać link w jakiś prosty sposób a nie czekać parę tygodni czy miesięcy na bota. Tzn. wpisuję stronę (bez captcha) i automatycznie mi dodaje to co jest w meta title i description. >gdyby bot spacerował po necie i na jakiejś stronie znalazł link do katalogu >Od strony technicznej taki bot byłby odpalany automatycznie z localhost, aby nie pożarł całego transferu serwera. Od strony technicznej, to miesiące pracy "na pełny etat". Poza tym w "warunkach domowych" niewykonalne. Do tego jest potrzebna duża baza, mocne łącza, dobre serwery i spora wiedza z różnych dziedzin bo o ile mi wiadomo jeszcze nie ma takiego modułu do joomla Już lepiej sprawdzać adresy referrer z których nastąpiły wejścia na stronę, to już jest wykonalne i to w rozsądnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Pomysł jak pomysł, ale nie widzę sensu umieszczanie serwisu w tego typu katalogu skoro wymuszasz w ten sposób link zwrotny. User nic nie zyskuje z tego tytułu poza bezwartościowym linkiem zwrotnym ginącym w setkach innych linków wychodzących co cechuje każdy katalog. HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek22 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Pomysł jak pomysł, ale nie widzę sensu umieszczanie serwisu w tego typu katalogu skoro wymuszasz w ten sposób link zwrotny. Tutaj też racja. Linków zwrotnych nie chcą nawet katalogi wp i onetu, ja nawet link zwrotny do tych katalogów (swoją drogą bardzo dobrych) traktowałbym jako pakowanie niepotrzebnych śmieci na witrynę które nikogo nie interesują. To ma być kolejny katalog WWW pisany od 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolryb29 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ciężko to wygląda, mając takie początkowe założenia to może jeszcze jakoś by to wyglądało, ale później taki bot: może nie wyrobić z skakaniem po stronach i szukaniu linka, dane z tej wyszukiwarko-katalogu byłyby trzymane w bazie, spora by ona musiała być? Optymalnego rozwiązania raczej nie ma... Może lepiej idź z kierunku katalogu stron - jakiegoś hybrydowego, tylko dla Ciebie. Dobry kod plus ładna oprawa graficzna i najlepiej jakaś tematyczność... wróżę lepsze efekty czegoś takiego. Pozdrawiam Osuszanie budynków :: Nowoczesny katalog stron SEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Hybrydowy czyli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik23 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 ExPloiT wystarczy że ktoś doda site która ma niebezpośrednie linki wewnętrzne tylko oparte o atrybut <base href="https://url">, wtedy jest duża szansa że na rozbudowanej nawigacji taki bot się zapętli. D u p a takie uwierzytelnianie. Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Implementacja prawidłowego rozpoznawania linkowania to akurat żaden problem Problem jest taki, że większość userów woli ogolić sobie wielkanocne jaja niż zamieścić link wychodzący do obcego site HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolryb29 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Hybrydowy czyli katalog + precel w jednym... Osuszanie budynków :: Nowoczesny katalog stron SEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Hybrydowy czyli katalog + precel w jednym... O tym myślałem już jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.