Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Erbit

[PHP] include a <FRAME...

9 postów w tym temacie

Mając napisaną stronę w HTML, wczytujac do jednej z RAMEK strone z innego serwisu, ktora ma odnosniki w postaci

 a href="FuelHisto/Andorra.E.htm

klikajac na ten link widze 'normalnie' kolejne strony (ładują się w ramce kolejne strony z tamtego serwisu pomimo, że w odsyłaczu nie ma pełnego adresu http).

Dokonując przebudowy własnego serwisu na PHP zastosowałem 'include' - w ten sposób dołączając tę samą stronę. Niestety z powodu tego, że odsyłacze nie są tam kompletne, następuje próba ładowania kolejnej podstrony z mojego serwisu więc nie widać nic (nie widać też grafiki).

Czy problem można w prosty sposób rozwiązać by nadal działało to tak jak w HTML przy FRAME ?

Mam nadzieję ,że jasno to opisałem. ;)

przykład dołączanej strony jest tu : http : // www .iru. org/Services/fuel/welcome.E.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie bardzo rozumiem... ramka dla przeglądarki jest traktowana tak, jak osobne okno - posiada swój adres bazowy, swoich referentów itd.

includujesz do ramki czy wprost na stronę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie bardzo rozumiem... ramka dla przeglądarki jest traktowana tak, jak osobne okno - posiada swój adres bazowy, swoich referentów itd.

includujesz do ramki czy wprost na stronę?

Do ramki robilem kiedys. Teraz include na strone. Nie chce stosowac ramek a chce by efekt byl taki jak w ramce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Erbit nie bardzo rozumiem ale w przypadku PHP należałoby zbudować do tego jakiś szablon

// twoj naglowek

if ($_GET[kraj]=="nazwa_kraju") {

// include z pliku wykres dla danego kraju po prostu wyglądający jak w ramce

} else {

// tresc strony głównej

}

// stopka


- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no to w tym przypadku się nie da, chyba, że będziesz pobierał całą stronę obcą do zmiennej i zaieniał w niej linki, po cym puścił użytkownikowi - wada: gigantyczne obciażenie serwera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to w tym przypadku się nie da, chyba, że będziesz pobierał całą stronę obcą do zmiennej i zaieniał w niej linki, po cym puścił użytkownikowi - wada: gigantyczne obciażenie serwera.

Tak - takie wyjscie bralem pod uwage, zresztą juz tak robie w przypadku kursow walut.

Nie bedzie to duze obciazenie dla serwera dlatego, ze strona ta jest aktualizowana raz w tygodniu - wystarzcy wiec pobrac ją, zapisać lokalnie na swoim serwerze a potem przed kolejnym wyswietleniem sprawdzic czy u żródła była aktualizowana, jeśli nie , to odczytać ją lokalnie a jeśli tak to pobrać, przetworzyć i zapisać lokalnie.

Niemniej szukałem łatwiejszego rozwiązania. Dziękuje wszystkim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to w tym przypadku się nie da

aaa, racja, moja nieuwaga... tzn. czasem się da ale uzależnione jest to od ustawień zabezpieczeń serwera

Niemniej szukałem łatwiejszego rozwiązania.

Tak czy inaczej musisz się połączyć z tamtym serwerem najlepiej chyba poprzez fopen();

pobrany content możesz później modyfikować w PHP usuwając fragmenty uzyskanego tekstu "od-do" pewnie da się to zrobić funkcją preg_replace();

oczywiście jeśli nie ma się zgody na takie przetwarzanie nie należy tego robić


- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Erbit:

Zdaje sie ze jesli dasz w HTMLu takie cos w head:

<base href="adres stronki z obrazkami">

to powinno wyswietlac wszystko ladnie.


pozycjonuj.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.