Mar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nie mogę sobie poradzić z obsługą formularza: <script language="javascript" type="text/javascript"> <!-- function dalej() { if (document.search.wartosc.value) { (...) } } //--> </script> a w formularzu: <input name="wartosc" type="checkbox" value="T"> FREE .. i problem w tym, że skrypt nie odczytuje wartości pola "wartosc" typu checkbox, w przypadku pola text, czy option nie ma żadnych problemów. Jakoś inaczej pobiera się tą wartość? Nie mogę też pobrać wartości z pól typu radio. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Chyba nie da się odczytać zawartości pola checkbox, można jedynie sprawdzić, czy pole jest zaznaczone (checked). Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A wiesz może jak to zrobić w przypadku pola checkbox i radio? Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garyoldman Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale... napisałem na szybkiego coś takiego: <html> <head> <script language="javascript" type="text/javascript"> <!-- function dalej() { if (document.search.wartosc.value) { alert(document.search.wartosc.value); } } //--> </script> </head> <body> <form name="search"> <input name="wartosc" type="checkbox" value="T" /> <input type="button" onclick="dalej();" /> </form> </body> </html> i działa. jak to nie o to chodziło to napisz jaśniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 No właśnie, nie działa, zaznacz pole checkbox i kliknij button i dostaniesz alert, nie zaznaczaj i dalej to samo. Czyli nie rozpoznaje czy zaznaczone czy nie, ciągle jest wartość "T". Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A może nie da sie sprawdzić wartosci, tylko trzeba sprawdzić checked ? var checkBox = document.getElementById('wartosc'); if(checkBox.checked == true){ }else if(checkBox.checked == false){ } <input id="wartosc" name="wartosc" type="checkbox" value="T" /> . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Gugała Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 <input id="wartosc" name="wartosc" type="checkbox" value="T" /> Po tym kodzie nie rozumiem, jak chcecie zmienić wartość (value) za pomoca zaznaczenia? Jak jest true to zostanie tak na wieki! Po prostu trzeba sprawdzić czy jest checked i potem w if to wlepić. Kod poprzednika lekko zmodyfikowac, odsadzić w warunki twojegoo skryptu i po problemie. Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garyoldman Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 a ja nie wiem chyba się nie wyspałem bo dalej nie wiem o co chodzi hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 OK, z tym sobie poradziłem, zostało mi jeszcze pole typu radio? Bez sensu jest sprawdzanie każdego (mam ich 16), która jest aktualnie opcja wybrana? przykład: <input name="sort" type="radio" value="1" "checked"> PR rosn±co <input type="radio" name="sort" value="2"> itp. Jak pobrać wartość zaznaczoną? demo. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garyoldman Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 przejdź w pętli po wszystkich elementach formularza z name="sort" i sprawdź. mi tylko to do głowy przychodzi. nie jest to jakaś straszna ilość elementów a tylko 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 No i udało się: var radio = document.getElementById('1'); var i = 1; while (radio.checked == false) { i++; radio = document.getElementById(i); } Dziękuję wszystkim za pomoc. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.