Skocz do zawartości

Wirtualne dnsy

Mlody
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką sytuację, że domenę posiadam u rejestratora zagranicznego który umożliwia mi wpisanie tylko dns1... i dns2... , a ja chciał bym skorzystać z poczty Gmail i oddzielnego www.

I tutaj mam problem jak to zrobić... że u rejestratora wpiszę "jakieś" dnsy a następnie "gdzieś" wpiszę oddzielne dnsy dla maili i oddzielne dla www.

Prosił bym o jakieś podpowiedzi... :)

Jak rozumiem domene masz zarejestrowanej w jednej firmie, strone WWW chcesz miec w innej firmie, a poczte z tej domeny na Gmailu? W takim razie tak:

U rejestratora domeny wpisz adresy DNS dla domeny 'x.pl': dns1.nazwa.pl, dns2.nazwa.pl, ...

Nastepnie musisz swojego providera (tam gdzie ma byc strona WWW) poprosic aby dodal rekordy MX (i ew. CNAME) tak aby wskazywaly na googla. I tyle.

Jak rozumiem domene masz zarejestrowanej w jednej firmie, strone WWW chcesz miec w innej firmie, a poczte z tej domeny na Gmailu? W takim razie tak:

U rejestratora domeny wpisz adresy DNS dla domeny 'x.pl': dns1.nazwa.pl, dns2.nazwa.pl, ...

Nastepnie musisz swojego providera (tam gdzie ma byc strona WWW) poprosic aby dodal rekordy MX (i ew. CNAME) tak aby wskazywaly na googla. I tyle.

Niestety muszę sam rozdzielić pocztę i www. Admin mojego tego serwera nie zrobi...

Niestety muszę sam rozdzielić pocztę i www. Admin mojego tego serwera nie zrobi...

Może czas zmienić hosting na taki w którym, admin Ci pomoże, lub panele umożliwią łatwe wprowadzenie tego typu zmian w DNS ...

Nie chce reklamować konkretnej firmy, jak coś to pisz na PW.

---

Hurtownia łożysk

multikonto

Może czas zmienić hosting na taki w którym, admin Ci pomoże, lub panele umożliwią łatwe wprowadzenie tego typu zmian w DNS ...

Nie chce reklamować konkretnej firmy, jak coś to pisz na PW.

Dziękuje za propozycję zmiany hostingu, ale niestety nie skorzystam.

xname.org - nic dodać nic ująć kiedyś mieli atak ddos i nie działały dns przez 3 dni bodajże więc polecam stworzenie także zapasowych na innych tym podobnych na tym systemie bodajże adres był z waw

Próbowałem skorzystać już z czegoś takiego - https://FreeDNS.sgh.waw.pl - ale niestety nie chciało działać... (być może coś źle ustawiłem, ale wątpię w to...). Chętniej skorzystał bym z czegoś prostszego, a tam jest pełno opcji które trudno jest "zrozumieć"...

Próbowałem skorzystać już z czegoś takiego - https://FreeDNS.sgh.waw.pl - ale niestety nie chciało działać... (być może coś źle ustawiłem, ale wątpię w to...). Chętniej skorzystał bym z czegoś prostszego, a tam jest pełno opcji które trudno jest "zrozumieć"...

Faktycznie interfejs jest dość skomplikowany, ale ja także polecam ten serwis. Sam kiedyś korzystałem i działa bardzo dobrze. Warto poświęcić chwilę na konfiguracje.

Edytowane przez T

INSANE - doradztwo, aplikacje bazodanowe, witryny internetowe