Skocz do zawartości

Zip z nazwami plików ISO-8859-2 rozpakowac pod windows

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zipa zrobionego pod linux w którym polskie znaki są zakodowane w ISO-8859-2

Jak rozpakuje go pod windows to o polskich znakach mogę zapomnieć bo są krzaki.

Ktoś ma pomysł jak rozpakować takiego zipa z zachowaniem polskich znaków pod windowsem ?

Mam zipa zrobionego pod linux w którym polskie znaki są zakodowane w ISO-8859-2

Jak rozpakuje go pod windows to o polskich znakach mogę zapomnieć bo są krzaki.

Ktoś ma pomysł jak rozpakować takiego zipa z zachowaniem polskich znaków pod windowsem ?

Nie raz rozpakowaywałem paczki pakowane pod linuxem na windowzie i nigdy nie miałem problemu z polskimi znakami. Albo masz coś skopsane przy pakowaniu do archiwum albo uzywasz jakiegos trefnego dekompresora. W czym to jest paczka w zip, tar, tgz, bz2 ? Ja rozpakowuje zawsze rarem i jak mówiłem nigdy mi się nie zdarzyło że miałem jakies krzaki

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Linux jest na tyle elastycznym systemem że jak chcę mieć zakodowane nazwy plików w kodowaniu 8859-2 to mam w 8859-2

kilka magicznych poleceń i już pracuje na systemie który ma kodowanie UTF8 nazw plików.

Problem sie tylko pojawia jak chcę przenieść takie pliki na Windowsa wtedy są problemy bo tam króluje win1250.

Proszę zwócić uwagę ze mówię o kodowaniu nazw plików - nie chodzi o treść pliku tylko o nazwy.

OK poradziłem sobie. Rozwiązaniem jest 7ZIP który jakoś tak to robi że nie ma problemów z kodowaniem znaków

Jak bym nie kombinował to zawsze jest dobrze.

Że też UTF8 nie jest stosowany od zawsze :lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności