Mar Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witam, Mam Ciekawy problem, nie wiem jak sobie z nim uporać by było dobrze. A mianowicie, posiadam wyszukiwarkę, która generuje podstrony, i ma tu znaczenie, czy są polskie znaki czy nie. Wpisując np. "koń" otrzymam adres: szukaj-snu-ko%F1.html , i wszystko fajnie działa, G. indeksje stronę w postaci: szukaj-snu-koń.html , ale po kliknięciu na taki adres, G. przekierowuje na stronę: szukaj-snu-ko%C5%84.html .. a to już nie to samo co w pierwszym wypadku, i wyszukiwarka nie znajduje wyrażenia "koń". Pozdrawiam i proszę o pomoc znawców tematu. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 mod_rewrite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Co przez to rozumiesz? Regułki mam następujące: RewriteRule ^szukaj-snu-(.*)-strona-([0-9]*)\.html$ index.php?a=szukaj&szukaj=$1&strona=$2 [L] RewriteRule ^szukaj-snu-(.*)\.html$ index.php?a=szukaj&szukaj=$1 [L] ..ale tak jak pisałem, wyżej, nie mogę pozbyć się polskich znaków, np. zastępując ń na n. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Wpisałem na Twojej stronie "koń" i wyszukiwarka nic nie znalazła. Dopiero po "kon" zaskoczyło. Może tu jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Hmm, na pewno mówimy o tej samej stronie? U mnie zwraca "..znaleziono 65 znaczeń z tą frazą." Sprawdź link, który podałem. Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Adres się zgadza. Tj. napisałem wyżej. Wprowadzam na Twojej stronie "koń" do wyszukiwarki i nie zwraca wyników. Chyba znaleźlismy buga;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Już nie rozumie, w u mnie jest odwrotnie, może mi to ktoś wyjaśnić? Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTSEO Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Działa pod FF, ale nie działa pod Opera i IE6. Kiedyś też z tym walczyłem, ale nie znałesłem rozwiązanie: różne wyniki w FF, O, IE, (G, Y, MSN itd.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Pod IE7 też nie. Przed chwilą sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 wrr, czyli co nie ma na to rozwiązania? Mar. Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Być może wina leży w kodowaniu znaków w iso, lub - co najbardziej prawdobodne - w samym php. Nie ma tak, żeby się nie dało. Wszystko zależy od tego, czy jestes cierpliwy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTSEO Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Kojarze mi się jakiś słabo (dość dawno temu o tym czytałem), że z kodowaniem UTF-8 powinno być ok, ale ja wtedy nie miałem siły (i umiejętności ) zmienić kodowanie strony i bazy. PS: UTF było zalecane, żeby to też działa dobre w wyszukiwarek z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomahawk Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Kiedyś też z tym walczyłem. Chodzi oto że jak masz np. link z polskimi znakami na stronie w kodowaniu utf pod FF to w php w zmiennej $_GET będzie to samo słowo co w linku. Natomiast w IE to nie będziesz miał już polskich znaków tylko procenty itd. Podobnie jak weźniesz ISO kodowanie to pod IE będzie działać a pod FF znowu nie (może być odwrotnie). Różnica kodowań, brak uniwersalizmu, stałych norm... jeden z błędów.... Popróbuj z jakimś przekodowaniem albo cóś. A jak to przeskoczysz to daj znać. akwarystyka,akwarium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hakate Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Jak widać... kolejny z wielu powodów dla których warto stosować utf od samego początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomahawk Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Tak tylko że z utf jest ok pod FF a pod IE się chrzani, wiec jako że większosć używa IE to to jest powód żeby używać ISO a nie UTF akwarystyka,akwarium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.