Skocz do zawartości

[Google] Wplyw wystepowania frazy w nazwie pliku na pozycje

Mendax
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

przegladajac logi na jednej ze stron zauwazylem, ze mam wejscia z googiela na fraze, ktora nie wystepuje nigdzie w kodzie strony, ani nigdy nie zostala potraktowana anchorem z dana fraza, a mimo to zajmuje 3 pozycje w SERP-ie danej frazy (na ponad 3000). jedyne miejsce, gdzie wystepuje dana fraza to adres strony (czyli cos w stylu www.strona.pl/costam/costam-fraza.html)

nasunal sie prosty pomysl na test sprawdzajacy, czy jesli fraza wystepuje w nazwie linka ma to wplyw na pozycje. a, ze jakos nie znalazlem nigdzie konkretnego podejscia do tematu, wiec poswiecilem kawalek zaplecza i test rozpoczalem.

Cel:

zbadanie traktowania przez googiela strony, ktora w adresie ma fraze, czyli czy np. dla frazy "wypasowiec", wyzej w wynikach znajdzie sie strona www.spam.pl/spam.htm czy www.spam.pl/wypasowiec.htm zakladajac w miare podobne linkowanie...

Metodologia:

stworzenie dwoch roznych stron, z czego jedna ma format costam1.ovh.org/index.htm, druga costam2.ovh.org/fraza.htm

linkowanie w miare naturalne z kilku katalogow oraz silnie zaindeksowanych stron - calosc ma w zamierzeniu przypominac "naturalne" pozycjonowanie.

wiecej szczegolow badania: wpływ nazwy.

Wyniki:

po 35 dniach od stworzenia i 33 od zaindeksowania, strona z fraza w nazwie zajmuje wyzsza pozycje niz "index.htm". taki sam wynik utrzymywal sie przez caly czas trwania testu.

Wnioski:

zakladajac w przyblizeniu takie samo linkowanie, strona majaca fraze w nazwie powinna byc wyzej w wynikach.

oczywiscie iloscia linkow da sie to zniwelowac, ale mimo wszystko przy tworzeniu tzw. przyjaznych url-i, zamiast stron w rodzaju "spam-21.html", lepiej uzywac np. "spam-jakas-nazwa-spamu,21.html"

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

a więc na mniej konkurencyjne frazy można być wysoko za pomocą przyjaznych url.

warto by zbadać przybliżoną wagę dla frazy w url. nad ilościa linków.

czy po dodaniu 2 linków więcej stronka spanie na niższą pozycję czy może potrzeba więcej

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 7 miesięcy temu...

A to nawet nie ma czego badać bo to ma Ogromne znaczenie>

Przekonałem się o tym w prosty sposób.

Strona nr 1:

Pozycjonowana prawie rok, katalogi, zaplecze własne, PR 4

Strona nr 2

Pozycjonowana od 1 ,5 miesiaca katalogami. PR 0

Na zapytanie szybki kredyt jest o 4 oczka wyżej niż ta mocniejsza. Dlaczego?

Dlatego że ta słabsza ma w swoim URL: szybki-kredyt a moja ma tylko kredyt.

Przeraziło mnie to bo moje neiustanine pozycjonowanie w tej materii nie wiele dało.

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

• 1 miesiąc temu...

Zgadza się, gugle bardzo dużo punkciorów daje słowom w adresie - pewnie dlatego, że możliwości spamerskie są tu ograniczone, a są ograniczone z prostych powodów:

- adres nie może być zbyt długi. Nawet przyjazne URL'e, jeśli są za długie są słabo indeksowane.

- adres jest tylko jeden

Dlatego warto zoptymalizować np. sklep internetowy tak, aby w linkach pojawiały się słowa kluczowe, jednak nie należy z tym przesadzać - dwa, trzy słowa + ID produktu, nie tak jak się często spotyka:

.../product-pol-18815-glany-STEEL-USBLACK-20-dziurek-adadis-1390.html

Lepiej tak:

.../glany-czarne-mroczne-wypasione-fajne-18815-1390.html

A najlepiej:

../glany-18815-1390.html

Ludzie raczej będą wpisywali "glany" albo "czarne glany" "mhrotchne glany" itp. niż markę czy nazwę rodzajową. Nazwę rodzajową (steel usblack) umieszczajmy w opisie produktu na jego podstronie - jest to fraza typowo niszowa, więc i tak będziemy w top5 na tą frazę, a moc słów kluczowych w adresie wykorzystajmy dla fraz konkurencyjnych.

• 1 miesiąc temu...
Ludzie raczej będą wpisywali "glany" albo "czarne glany" "mhrotchne glany" itp. niż markę czy nazwę rodzajową. Nazwę rodzajową (steel usblack) umieszczajmy w opisie produktu na jego podstronie - jest to fraza typowo niszowa, więc i tak będziemy w top5 na tą frazę, a moc słów kluczowych w adresie wykorzystajmy dla fraz konkurencyjnych.

Można też zrobić dodatkowy podział kategorii- wg. firm. Więcej podstron, wejścia również na nazwę firmy, wszyscy happy, wilk syty i owca cała.

Case study jak pozyskać więcej leadów

• 1 rok później...

A czy umieszczenie frazy z np tytułu artykułu w nazwie pliku może pomóc w pozycjonowaniu, czy zaszkodzić?

Mam np tytuł "Zdalne postrzeganie: eksperyment, który zbyt dobrze się powiódł", a w nazwie pliku "zdalne-postrzeganie-eksperyment-ktory-zbyt-dobrze,000,00.html". Czy Google nie "nagrodzi" mojej strony za frazę z tytułu w nazwie pliku?