Skocz do zawartości

FrontPage 2003

lordGOOGLE
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś graficznego edytora to tworzenia stron i za bardzo nie wiem co kupić.

Ktoś miał styczność z FrontPage 2003 ?

jeśli tak to co ma nowego w odniesieniu do wersji poprzedniej... ? Bowiem miałem okazje pobawić się trochę wcześniejszą wersja...

Program jak program, obsługa bardzo prosta, jak wiesz jak się pisze w Wordzie to z nim nie będziesz miał problemu. Moim zdaniem szkoda czasu, lepiej jakiś zwykły edytor html, wtedy się szybko nauczysz składni html i css, a korzystając z FP to nigdy jej nie poznasz.

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

FP do HTML za bardzo się nie nadaje ale jest tam bardzo dobry edytor i debugger do skryptów JS / VB (ktoś tego jeszcze używa?;)) który uzupełnia składnię (coś w stylu visual studio), bardzo ładnie widać w nim strukturę objektów javascript.

FP do html... :P no w sumie można tylko więcej z tym problemów, niż pożytku. Ten program (z resztą po linii innych microsoftowych produktów) - wciska użytkownikom na siłę masę microsoftowych rozszerzeń, których nikt już od dawna nie używa bo są po prostu kretyńskie. Front Page Server extensions i jakieś dziwne śmieci w katalogach z projektami, niemożliwość edycji szablonów (bo nie można ustawić domyślnie kodowania innego niż cp-windows a wszystko co nie ma ustalonego kodowania w nagłówku strony jest konwertowane na cp-windows), jakieś "webboty", "system szablonów" microsoftu w ogóle pominę bo szkoda słów - poza tym, że kod jest okropny to możliwości zerowe. No właśnie - kod. Jak chesz pisać strony tak jak się to robiło na początku lat 90-tych to polecam "edytor graficzny" z frontpage. Największy minus - to okropne działanie UNDO. Nie wiadomo, czy naciskając undo cofniesz się o 1 znak - czy o jedną godzinę pracy (może ja coś źle pojmuję, ale według mnie undo powinno się cofać o jedną czynność a nie o losową ich ilość). Podsumowując - program dobry dla programistów, albo muzeów :P

Poza tym microsoft już zapowiedział koniec serii - więc sami widzą, że raczej nic już z tego nie będzie a szkoda, bo gdyby wyrzucić te wszystkie microsoftowe "innowacje" :angry: które tylko przeszkadzają i poprawić undo to byłby świetny edytor tekstowy do www i skryptów.