Skocz do zawartości

[php] laravel + wersja jezykowa


HERO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, strona korzysta z czegoś takiego:

 

$temp = \App::getLocale();
$language = DB::table('languages')->select('id')->where('language_code', $temp)->first();
$this->language = $language;

 

dla $temp wprowadziłem na stałe 'PL' ale po wpisaniu urla nadal dodaje mi /en/ 

co powinienem edytować zeby nad tym zapanowac?

 

 

Usługi prawne we wszystkich istotnych dziedzinach prawa - kancelaria prawna w Krakowie | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze ci jeszcze nie zbrzydło takie "kodowanie" 🤮

 

13 minut temu, HERO napisał:

nad tym zapanowac?

 

https://laravel.com/docs/9.x/readme

https://laravel.com/docs/9.x

 

O każda pierdołę pytasz na forum ..

https://laravel.com/docs/9.x/localization#main-content
https://laravel.com/docs/9.x/configuration#main-content

 

Edytowane przez Mion

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o zablokowanie postów , ale o sens takiego programowania jak Ty robisz i to od wielu lat.
Pytasz o podstawy, wiec jak widać nie robiąc żadnych postępów nawet w sztuce rozwiązywania problemów za pomocą wyszukiwania .

 

Na większość pytań już ktoś odpowiedział na Stack Overflow, laracasts itd....
Ja tak w sensie wyszukiwanie robię codziennie 🤠

48 minut temu, HERO napisał:

co powinienem edytować zeby nad tym zapanowac?

Poza tym o co Ty w ogóle pytasz ? Co to ma robić W tabeli languages szukasz danych, które przypisujesz do $this czyli do pola bieżącej lub dziedziczonej klasy po co ? co na celu ta operacja ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, HERO napisał:

ale po wpisaniu urla nadal dodaje mi /en/ 

Bo robisz coś po omacku ! To:

\App::getLocale();

....Zwraca locale z konfiguracji, a nie routingu czyli URL'a.  To /en/ jest parametrem URL'a, wiec musisz definiując trasy URL routing "Route Parameters"
 

https://laravel.com/docs/9.x/routing#parameters-regular-expression-constraints

Wartość możesz pobrać w kontrolerze tak jak w dokumentacji

https://laravel.com/docs/9.x/localization#configuring-the-locale

lub ustawić wyżej w Middleware

https://laracasts.com/discuss/channels/laravel/how-to-prefixing-in-routes-for-localization

 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności