Skocz do zawartości

[php] optymalizacja kodu

HERO

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, mam taki przykladowy kod

$data = '2022-01-02';

foreach ($elementy as $element){
	echo $element.' '.$data;
}

oraz drugi kod:

foreach ($elementy as $element){
	$data = '2022-01-02';
	echo $element.' '.$data;
}

czy jest opcja w przegladarce lub innym miejscu porownania tych dwoch kodow pod katem wydajnosci, obciazenia procesora, pamieci i wszystkiego co jest wazne w optymalizacji kodu?

do tej pory patrzylem na czas ladowania sie strony w chrome>f12>network ale pewnie sa lepsze sposoby? :)

dzieki

Podnośniki koszowe - - Inteligentne rozwiązania w zakresie podnoszenia | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

Jeśli deklarujesz zmienna to rób to za pętlą, bo tak w pętli przy każdej iteracji zmienna musi zostać zdeklarowana i przypisana do niej wartość .
Jednak są to operacje bardzo szybkie i  przy Twoich zastosowaniach nie mające wpływy na "wydajność" .

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 minuty temu, Mion napisał:

Jeśli deklarujesz zmienna to rób to za pętlą, bo tak w pętli przy każdej iteracji zmienna musi zostać zdeklarowana i przypisana do niej wartość .
Jednak są to operacje bardzo szybkie i  przy Twoich zastosowaniach nie mające wpływy na "wydajność" .

robie tak jak radzisz ale to tylko przyklad. bardziej mi chodzi o narzedzie ktore przy bardziej skomplikowanych skryptach pokaze mi co jest sporym obciazeniem, co powoduje ze strona dluzej sie laduje itd?

https://blog.leafnode.pl/2007/08/28/optymalizacja-skryptow-php/

cos takiego np znalazlem ale bardziej mi chodzi o narzedzie ktore nie wiem pokaze ktora funkcja??? obciaza najbardziej, na ktorej petli najdluzej sie schodzi itp? 

Podnośniki koszowe - - Inteligentne rozwiązania w zakresie podnoszenia | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

Wykonanie skryptów w PHP 7.4 jest bardzo szybkie i o ile nie zrobisz jakiegoś typowego konkretnego buga  nie będzie miało w Twoim wypadku znaczenia. 

Poważnie czytasz posty o wydajności PHP z 2007/08/28 ?

Tak na szybko

https://matipl.pl/2017/01/13/php-sprawdzic-wydajnosc-aplikacji/

Jeśli chcesz się bawić w wydajność rób testy dynamiczne takimi narzędziami jak https://jmeter.apache.org/Jmeter

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

---

Pamiętaj też o cache np REDIS, które należy wykorzystywać w celu szeroko pojętej optymalizacji szybkości zwracania danych przez serwer.

1 godzinę temu, Mion napisał:

Poważnie czytasz posty o wydajności PHP z 2007/08/28 ?

widocznie google uznal te tresci za bardzo wartosciowe ;)

dzieki za wskazowki

Potrzebujesz dedykowanej aplikacji internetowej? Napisz :) (PHP, MariaDB/MySQL, MongoDB, JavaScript)

Mój prywatny monitor backlinków

Najlepsze serwery Minecraft. A to kolejna lista serwerów Minecraft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności