Skocz do zawartości

Atrybuty noopener i noreferrer

czechowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, drogie Panie oraz drodzy Panowie, mam pytanie odnośnie atrybutów noopener i noreferrer. Tak więc jestem współautorem bloga w którym czasem wrzucamy inspiracje znalezione w internecie, podając link do źródła - czasem jest to Instagram, czasem Pinterest, a czasem inna platforma. Czy w takim wypadku wrzucamy atrybut nofollow, ale zastanawiam się o dodaniu atrybutów nooopener i noreferrer ze względu na większą anonimowość. Czy warto z nich skorzystać?

No i pytanie, czy w takiej formie można ich użyć?

rel="noopener noreferrer nofollow"

CzechPranie.pl - usługi prania tapicerki meblowej i samochodowej.

CzechRolety.pl - szeroka oferta rolet, żaluzji i innych dekoracji okiennych.

56 minut temu, czechowsky napisał:

noreferrer

Z tego co można wyczytać o tym atrybucie , to ma on na celu nie przekazywanie nagłówka refferer przy przejściu z strony na jakiej dany link występuje. Referrer jako nagłówek HTTP przekazuje adres strony z jakiej nastąpiło przejście. Więc czy Tobie jest potrzebny, to już musisz sam sobie odpowiedzieć.

Co do tego drugiego, to cóż ... nie za bardzo rozumiem jego mechanizm działania :hmmm:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

23 godziny temu, Mion napisał:

Z tego co można wyczytać..................

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, też mam problem z interpretacją działania drugiego atrybutu, ale zauważyłem że konkurencja go stosuje. Starałem się znaleźć informacje w internecie, ale tak na prawdę żadnych szczegółów.

CzechPranie.pl - usługi prania tapicerki meblowej i samochodowej.

CzechRolety.pl - szeroka oferta rolet, żaluzji i innych dekoracji okiennych.

rel=“nofollow noreferrer noopener" powinno dzialac w takiej formie. 

noopener uzywa sie glownie, aby zabezpieczyc sie przed phishingiem. Z tego co wiem, to je

jesli uzywasz WordPress to rel noopener dodawany jest automatycznie do kazdego linku

Takze dodawanie go recznie po raz kolejny nie ma chyba wiekszego sensu

Eurogetwork - strony www, również w języku niemieckim lub angielskim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Profesjonalne tworzenie stron WWW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności