intruder2600 Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 czym roznia sie roboty od crawlerów? ja przypuszczam ze jeden jest do indeksacji stron a drugi linków ale pewnie zle przypuszczam :] Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 czym roznia sie roboty od crawlerów?ja przypuszczam ze jeden jest do indeksacji stron a drugi linków ale pewnie zle przypuszczam :] Robot, crawler, spider, *bot, etc. to jedno i to samo - po prostu efekt pracującego gdzies tam w Sieci skryptu, w naszym przypadku indeksującego zawartość stron internetowych. Żadna z tych nazw według mnie nie jest oznaczeniem czegoś ściśle określonego i wyspecjalizowanego, w sensie: 'crawler ma trzy nogi' a 'spider ma jedno oko'. I oczywiście żaden robot, crlawler nie istnieje, a jedynie dany skrypt indeksujący łączy się z daną stroną, tak jak robimy to my nasża przeglądarką. Ale wierzę, że na tym forum to sprawa oczywista. Szy. PS. Jakoś mnie te święta wk*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuma Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 Jest taka stronka: https://www.robotstxt.org/wc/robots.html tam tłumaczą że: So what are Robots, Spiders, Web Crawlers, Worms, AntsThey're all names for the same sort of thing, with slightly different connotations: Robots the generic name, see above. Spiders same as robots, but sounds cooler in the press. Worms same as robots, although technically a worm is a replicating program, unlike a robot. Web crawlers same as robots, but note WebCrawler is a specific robot WebAnts distributed cooperating robots. Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruder2600 Opublikowano 25 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 acha czyli jeden robocik kosi wszystko - sprytne Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zYm3N Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 czyli robot.. hm... nadzbiór ? usługi ślusarskie, frezowanie, spawanie, toczenie, zduny obróbka metalu, https://dev-blog.zymen.net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jez Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 'crawler ma trzy nogi', 'spider ma jedno oko' - SPYTAJ MOJEGO IDOLA, albo odwiedź jego stronę. Pozdrawiam, J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oxygene Opublikowano 29 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2004 https://www.ssi.civ.pl/data/crawler.php (ang. CRAWL - czołgać się; SPIDER - pająk; roBOT - robot, automat) - program, który odwiedza każdą stronę internetową, "czyta" informacje na niej zawarte po to, by zindeksować je w wyszukiwarce internetowej. Crawler przegląda głównie nowe lub uaktualnione strony. Regularnie odwiedza całe witryny lub poszczególne podstrony, by zaktualizować dane w wyszukiwarce.Zbiór zasad, jakimi powinny się sugerować programy typu crawler są opisane w Standard for Robot Exclusion (SRE). Reguły je mówią, które dane nie powinny być indeksowane - np. pliki odpowiedzialne za pracę serwera, tajne dane, dane zabezpieczone firewallem itp. Bardziej zaawansowane spidery potrafią dostosować swój czas pracy do okresu najmniejszego ruchu na przeszukiwanych stronach. Przykładem robota w wyszukiwarce Altavista jest Scooter. Ponieważ ostatnio spotkałem się jeszcze z kilkoma innymi nazwami tegoż samegoo trzynogiego, jednookiego tworu, wkrótce zamieszczę inne nazwy słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej (łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.