maciek257 Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Dzień dobry, Posiadam portal ogłoszeniowy, w którym przejście do kategorii skutkuje otworzeniem adresu: mojadomena.pl/kategoria?id=NAZWA-KATEGORII Dzięki przekierowaniu .htaccess: RewriteRule ^kategoria/(.*)?$ /kategoria?id=$1 Uzyskałem taki adres: mojadomena.pl/kategoria/NAZWA-KATEGORII Za wszelką cenę chciałby osiągnąć adres: mojadomena.pl/NAZWA-KATEGORII Dla ułatwienia przebudowałem nieco kod strony i do kategorii można dostać się również poprzez adres: mojadomena.pl/?id=NAZWA-KATEGORII Niestety w żaden sposób nie jestem w stanie uzyskać pożądanego adresu. W ostatnim przypadku to właściwie tylko pozbycie się "?id=". Od 2 dni próbuje różnych przekierowań znalezionych w internecie i nic, cały czas błąd 404. Będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki_rysio_997 Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Takie coś: RewriteCond %{QUERY_STRING} ^id=(.+)$ [NC] RewriteRule ^kategoria?$ %1? [R=301,L] Powinno dać efekt: https://mojadomena.pl/kategoria?id=NAZWA-KATEGORII -> https://mojadomena.pl/NAZWA-KATEGORII Pozdrawiam, Damian • NeuronWriter • CONTADU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek257 Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedź, niestety nadal błąd 404 (po wyczyszczeniu przeglądarki również). Podam może fragment mojego .htacces odpowiedzialnego za wszystkie przekierowania: RewriteEngine on Options FollowSymLinks RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([A-Za-z0-9-_]+)/?$ $1.php [QSA] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oglo24.pl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://www.oglo24.pl/$1 [R=301,L] RewriteRule ^ogloszenie/(.*)?$ /ogloszenie?id=$1 RewriteRule ^kategoria/(.*)?$ /kategoria?id=$1 Ostatnią linijkę zastępuje zaproponowanym rozwiązaniem, ale niestety 404. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 RewriteRule operuje na REQUEST_URI, a znak ? nie jest jego częścią. Zerknij tu. nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek257 Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Jest na to jakieś rozwiązanie? Dodam, że hosting mam w home.pl a tam nieraz są problemy z takimi kwestiami. Nie mam już siły na kolejne próby, straciłem nadzieje, że to kiedykolwiek zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Jest na to jakieś rozwiązanie? Tak, trzeba go usunąć nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek257 Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Czyli oryginalny adres miałby wyglądać następująco? mojadomena.pl/id=NAZWA-KATEGORII To chyba przeczy zasadom działania URL. W przypadku przejścia z adresu mojadomena.pl/karegoria?id=NAZWA-KATEGORII do mojadomena.pl/kategoria/NAZWA-KATEGORII wszystko działa ok i znak '?' nie stanowi najmniejszego problemu. Nie mam pomysłu jak osiągnąć swój cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Nie mam pomysłu jak osiągnąć swój cel.A co w tym za trudność ? Przez mechanizm rewritte przekazujesz parametry wywołania które normanie były by w ziennych: /ogloszenie?id=$1 Poza tym wieloznacznosć (.*) nie jest dobrym pomysłem na dopasowanie. HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek257 Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Po dodaniu: RewriteRule ^([^/]+)/?$ index.php?id=$1 [L,QSA] Uzyskałem adres: mojadomena.pl/NAZWA-KATEGORII Niestety wszystkie inne podstrony serwisu przestały działać, nie wiem co robię źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Po to są wyrażnia regularne by dopasować dane urle do wymaganych akcji i parametrów takie jakie są potrzebne i nuc więc. Ty robisz to na chybil trafił. -- w danym pliku PHP na który wskazuje przekierowanie wyświetl zmienne GET print_r($_GET); zobaczysz co za kwiatki idą :] HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek257 Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Zwróciło mi: Array ( [id] => nazwa-kategorii ) Czy mógłby ktoś za opłatą napisać mi tę linijkę kodu, która spowodowała by przekierowanie: domena.pl/kategoria?id=NAZWA-KATEGORII -> domena.pl/NAZWA-KATEGORII lub: domena.pl/?id=NAZWA-KATEGORII -> domena.pl/NAZWA-KATEGORII a przy okazji nie sparaliżowała działania reszty serwisu? Jeśli tak proszę o PW z numerem konta i kwotą. Cały mój htaccess w 3 poście. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Bierz przykład z kolegi: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/232994-przekierowania-z-wielu-podstron-do-innej/?p=1498618 HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.