Skocz do zawartości

czy warto?

adek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem 3 domeny z 2001 roku, trzymają je cały czas linki, strona ma ciągłość

Nazwy domen są neutralne, można je wykorzystać praktycznie do wszystkiego

Czy jeśli planuje wdrożenie jakiegoś ciężkiego pomysłu , cieżkiego w sensie pozycjonowania czy warto serwis stawiać na takiej domenie? Nadmienie że wcześniej na tej domenie był inny tematycznie serwis

Pozdrawiam

Stara domena = mniejsza szansa na ban i filtr wiedz mozna odrazu wiekszego "kopniaka" przylozyc. Co do cieszkich fraz i starych domen hmm znowu sie odwolam do swoich stron - Domena 2001 i 2005 obie na te same slowa pozycjonowane rozna tresc ale % wskaznik slow kluczowych byl identyczny i budowa serwisow :D Fakt stara domena szybciej sie wybila niz nowa ( staralem sie je linkowac porowno ;) ) jednak w koncowym rezultacie sa bardzo blisko siebie w google ruznica 2 oczek a co lepsze na 2 fraz nowa domena jest w top 5 a stara domena w okolicach 30 - 40 ;) - NIestety tematyka starej domeny nie byla powiazana z nowa tematyka - a co lepsze ta stara domena jest dalej odnajdywana na starsze frazy a juz pod moimi skrzydlami jest od ponad 6 miesiecy

Stara domena = mniejsza szansa na ban i filtr wiedz mozna odrazu wiekszego "kopniaka" przylozyc.

A guzik z pętelką.

własnie też sie ostatnio przekonałem że złapać mozna filrt na starej domenie. Ale wydaje mi się że może to mieć miejsce w momencie jak ,,przebranżawiamy serwis".

Nie tylko, ale kwestia interpretacji i testowania. Postawienie serwisu pozycjonowanie i praktycznie po 6 miesiącach mamy pozycje, oczywiście w zależności od tematyki.

Zasadnicze pytanie, czy domeny były pozycjonowane, czy posiadają linki z serwisów u podobnej tematyce, wtedy to może mieć lekkie wahania, w przeciwnym wypadku nie widzę różnicy, między postawieniem na nich: Myszki Logitech, czy Sklep z Bułeczkami Czekoladowymi.

No raczej, jest stronka na domenie, stoi 5 lat, i w posiada linki w podobnej tematyce. Po 5 latach ktos nabywa ta domene, robi na niej nowa strone, to wydaje mi sie ze domena jest 'liczona na nowo'. Napewno jakies ma tam przywileje, ale google nie jest takie glupie.

hip-hop - najlepsze forum hip-hop w sieci! :)

proxy - ukryj swoje ip, badz anonimowy w sieci!

wzory umów

po 6 miesiącach mamy pozycje, oczywiście w zależności od tematyki.

Dokładnie dlatego sie nie oplaca wydać na stara domene 200/300 zł jak mozna miec ja w az.pl za 60 zł i po pół roku dobrego kierowania wyjdzie na to samo, a pare zł na nowe domeny i waciki zostanie w kieszeni...

Edytowane przez NewGame.pl

... że ,,starość" domeny przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie ?

Ma znaczenie, ale i konsekwencje.

1. Jeśli masz starą (kilkuletnią) domenę na której wisiał duży serwis www i teraz raptownie znika tamten serwis i pojawia się nowy, to masz prawie gwarantowanego banana w Googlach - przerobiłem temat, da się wyjść, ale problem jest.

2. Jeśli masz starą domenę ze jakimś serwisem, który chcesz rozbudować to super sprawa i masz ułatwione zadanie, tzn. możesz dużo więcej i częściej, pozostaje kwestia wyczucia żeby nie przesadzić :blush:

3. Jeśli masz starą domenę na zaślepce (czyli nie było dużego serwisu www), to traktuj ją jak nową (w linkowaniu i obsadzaniu contentu), a bonus będziesz i tak mieć w postaci szyszego osiągnięcia lepszych pozycji w indeksie.

Generalnie G. daje bonusy za "starość" domeny i dlatego warto inwestować w "stare" domeny, pozostaje kwestią oceny ile inwestować oraz zachować jak zwykle czujność :blink:

Uwaga: temat nijak się ma do PR, na starej domenie bez PR możesz pozostać teraz na zerze albo jedynce i mieć podstrony 4 - jak mam tak na jednej, gdzie główna strona zatrzymała się na PR 1 a wszystkie podstrony mają 4! :P

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

WI777 - zapomnialem o tym ze PR gupieja na starych domnach - mam dokladnie to samo glowna ma PR=2 a podstrony PR=4 Moim zdaniem 200 - 300 zl za stara domene to zaduzooo chyba ze robisz to pod zaplecze i chcesz postawic tam podobny kont... i potem z tamtad linkowac wtedy moze i mialo by to rece i nogi :blush: Ale podcos nowego to strata kasy lepiej kupic 4 - 5 nowych domen zrobic tematycznie wszystkie i podlinkowac - w koncowym rezultacie otrzymasz duzooo wiecej z tych domen niz z jednej