Skocz do zawartości

Zasady AdSense - wylaczaja fora, filmy itd.

Noichigo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na stronie z zasadami programu AS wyczytalem, ze w zwiazku z ochrona praw autorskich nie mozna umieszczac reklam na stronach zawierajacych mp3, obrazki (to chyba 99% stron), filmy i na forach internetowych...

jest to dla mnie problematyczne poniewaz:

- nie raz widzialem na nie jednym forum reklamy googlowe :)

- mam kilka stronek, ktore traktuja o filmach - za darmo, niezaleznych, do sciagniecia... tylko, ze ... to sa filmy, ktore SAM nakrecilem i z przyjemnoscia patrze w statystyki, ze ktokolwiek je sciaga... obwiam sie tylko, ze jakbym chcial zarobic na serwer z nimi to google mi powie, ze naruszam moje prawa autorskie - no i co ja wtedy zrobie? :)

macie jakies doswiadczenia w tej dziedzinie?

z gory dzieki!

pozdrawiam serdecznie

Lukasz

Agencja Fotograficzna

Zamiast przejmować się takimi sprawami warto najpier napisać do google (tych od adsense) prośbę o audyt strony. Administrator powinien ocenić czy ta strona narusza warunki uczestnictwa w programie. Warto też poprosić o podanie przyczyny naruszenia zasad.

Oczywiście jeżeli administrator się uprze, że strona nie może brać uczestnictwa w programie, powinno się natychmiast usunąć reklamy...

Jeżeli natomiast administrator wyrazi pisemną zgodę to w razie usunięcia "dyscyplinarnego" jest się czym podeprzeć...

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

No a jeżeli chodzi o fora to jak najbardziej dozwolone, chociaż też spotykalem opinie, że nie, bo "nawigacja jest nieczytelna" - czy coś takiego.

Ale generalnie można.

w razie usunięcia "dyscyplinarnego" jest się czym podeprzeć...

Z tego co słyszałem to tam ciężko czymkolwiek się podpierać :)

P.S. Szybki temat - 4 minuty i 4 odpowiedzi :)

Edytowane przez mchrapka

P.S. Szybki temat - 4 minuty i 4 odpowiedzi :)

wlasnie szczeke zbieram z wrazenia - nie zdazylem jeszcze zadac kolejnego pytania w innym watku, a tu juz sprawa wyjasniona - pelen szacuneczek :)

no i kajam sie, ze nie znalazlem odpowiedniego watku :)

dziekuje bardzo!

pozdrawiam serdecznie

Lukasz

Agencja Fotograficzna

Z tego co słyszałem to tam ciężko czymkolwiek się podpierać :)

No ale jak to? Masz maila ze zgodą (oni tam często zaznaczają: "Chyba, że wyrazimy pisemną zgodę (także e-mail)..." - czy coś takiego) - wydaje mi się, że skoro dostaniemy taką zgodę lub odpowiedź typu "Strona nie narusza regualminu uczestnictwa..." - to chyba można żądać jakiś wyjasnień...

Przyznam się, że nie pisałem do nich jeszcze w tej sprawie, ale słyszałem, że lepiej jest napisać taki list niż od razu stracić konto...

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Ja swego czasu pisałem takiego maila, bo miałem właściwie pewność, że jedna moja strona łamie regulamin. Zdjąłem więc reklamy i wysłałem mail z pytaniem, czy umieszczenie reklam w takim a takim miejscu będzie sprzeczne z regulaminem.

Dostałem odpowiedź, iż reklamy moge spokojnie zamieścić. Przy czym moje pytanie było dość szczegółowe i taka też była odpowiedź, czyli odpowiedział mi napewno człowiek, a nie automat.

Swoją tezę o ciężkości dyskusji z Google popieram tym wycinkiem regulaminu: "Google ma prawo w dowolnym czasie i według własnego uznania zamknąć całość lub część Programu, rozwiązać niniejszą Umowę lub zawiesić albo zakończyć uczestnictwo dowolnej Witryny w całości lub części Programu z dowolnej przyczyny" - generalnie uważam to za draństwo, złodziejstwo itp - niemniej jeszcze nikt z tym nie zawalczył - oczywiście konto niektórym podobno udało się odzyskać - ale to chyba tylko dobra wola Google:)

Edytowane przez mchrapka

Dostałem odpowiedź, iż reklamy moge spokojnie zamieścić. Przy czym moje pytanie było dość szczegółowe i taka też była odpowiedź, czyli odpowiedział mi napewno człowiek, a nie automat.

Tak może OT

Nie mógł ci odpisać człowiek, uwierz w Google nie pracują ludzie :)

Jak google adsense zaczynało to może wtedy jeszcze czasem odpisywał człowiek, teraz mają zapewne ponad 10 tysięcy szablonów i odpowiednio dopasowane do każdej ale to każdej treści, tak jak podkreślałem kiedyś, odpowiedź od człowieka jest możliwa w 2 przypadkach:

1) Jeżeli samo adsense zwróci nam uwagę iż coś im się nie podoba wtedy też w temacie mamy specjalny kod który niby ma służyć, że odpowiedź będzie od człowieka (dziwne, czekam już 3/4 miesiace na odpowiedz).

2) Kiedy to pisząć maila użyjemy takich wyrazów jakich automat nie zrozumie, co jest praktycznie niemożliwe, wtedy może list trafia do człowieka w co wątpie.

Edytowane przez °K°

Zwykle odpowiedzi są podpisywane tylko "Zespół Google AdSense". Ale może Kasia to tylko nazwa bota :)

Haha dobre... :)

Jak swojego czasu napisałem do google zapytanie to otrzymałem podpis w postaci:

Imię nazwisko

Zespół Google AdSense

Myślę, że forumowicz może nie chciał ujawniać danych autorki... W każdym razie "Kasia" w Google - wydaje się to zbyt przyjazne - faktycznie brzmi nie po ludzku...

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes