Skocz do zawartości

Zmiana rozszerzenia podstron z html na php

dante840
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małą stronkę. Początkowo, podstrony miały rozszerzenie html, teraz php. W wynikach google są zaindeksowane te z html i jeśli się w nie klika, wywala błąd, ponieważ nie ma na serwerze strony z rozszerzeniem html tylko php, to rozumiem lecz... Co i jak mam zrobić żeby np. po wpisaniu www.domena.pl/podstrona lub www.domena.pl/podstrona.html przenosiło na www.domena.pl/podstrona.php? Bardzo mi na tym zależy i będę wdzięczny za pomoc.

A po co ma przenosić ? Uruchom modrewrite i nieprzepisywanie reguł :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www. [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.domena.tld/$1 [L,R=301]

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^\/index.php$

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^$

RewriteRule ^(.*)$ https://domena.tld/ [L,R=301]

Coś takiego wystarczy do rozwiązania całego mojego problemu czy tylko głównej domeny? Co z podstronami? ;)

NIe chodzi o coś zupełnie innego

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Użyłem tego o:

RewriteEngine On

RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.+)\.html$ $1.php

I prawie wszystko jest ok, w pasku wpisuję np. www.domena.pl/podstrona1.html i przenosi mnie na www.domena.pl/podstrona1.php lecz w pasku u góry nadal jest www.domena.pl/podstrona1.html.

Gdy wpiszę w pasku www.domena.pl/podstrona1.php to również jest i zostaje www.domena.pl/podstrona1.php, nic się nie zmienia.

W skrócie, bez różnicy czy rozszerzenie będzie php czy html, i tak wczytuje kod z podstrony.php tylko w pasku przeglądarki jest albo html albo php, w zalezności co wpiszę.

Zależy mi jeszcze na jednym, abym po wpisaniu www.domena.pl/podstrona1 (bez żadnego rozszerzenia) został przeniesiony na www.domena.pl/podstrona1.html bądź www.domena.pl/podstrona1.php.

To raz, a dwa, jak do tego mojego pliku:

EDIT:

Zrobiłem coś takiego i niby działa ;)

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.

RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Czy to jest poprawne w ogóle? Taki zapis tego, 2x RewriteCond itd.

RewriteEngine On

Dołączyć poprawnie przekierowanie z (bez www) na (z www), czyli: z: domena.pl na www.domena.pl. Żeby to wszystko zsumowało "moc pozycjonowania", wiecie o co chodzi ;)

Edytowane przez dante840