Skocz do zawartości

Problem z menu w PHP

dante840
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem. Otóż, chcę zrobić proste menu w PHP, tak dla wygody, żeby łatwo można było wprowadzać zmiany na całej witrynie, ręczne zmiany na każdej podstronie są męczące.

Problem polega na tym, iż Pomiędzy pierwszym odnośnikiem a drugim jest trochę większa przerwa, dam przykład poniżej:

Link 1

Link 2

Link 3

Link4

Kod PHP z którego korzystam to:

<?php

$plik = fopen("menu.txt", "r");

if ($plik === false) {

echo "Błąd otwarcia pliku";

} else {

while (!feof($plik)) {

$bufor = fgets($plik);

echo "$bufor <br />";

}

fclose($plik);

}

?>

Menu jest w pliku tekstowym, normalne linki od góry na dół. Wie ktoś o co może chodzić?

<a href="link1.html">Link 1</a>

<a href="link2.html">Link 2</a>

<a href="link3.html">Link 3</a>

<a href="link4.html">Link 4</a>

<a href="link5.html">Link 5</a>

Edytowane przez dante840

Ten kod do realizacji wyświetlenia jakiś danych z samego pliku tekstowego to czysty koszmar .

Zainteresuj się: https://php.net/manual/en/function.readfile.php , https://www.php.net/manual/en/function.include.php , https://php.net/manual/en/function.file-get-contents.php

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jestem zielony w PHP, zależy mi tylko na tym, aby poprawnie wczytało mi linki z pliku tekstowego. Mógłbyś podać jakiś ogólny, sprawdzony kawałek kodu do tego zadania? Za pomocą tego co podałem, wyświetla mi prawidłowo linki lecz tak jak piszę, pomiędzy pierwszym a drugim jest troszkę większa przerwa, mniejsza niż znak łamania lini.

EDIT:

Za pomocą tego:

$zmienna=file_get_contents("tekst.txt");

echo "$zmienna";

Jest ten sam problem, nie wiem tylko dlaczego... Muszę pokombinować ;)

Edytowane przez dante840

No to problem masz w pliku tekst.txt wklej jego zawartość lub podaj adres.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Już to po części rozwiązałem, za dużo by pisać jak lecz mam jeszcze mały problem. Otóż, korzystam z tego:

<?php

$zmienna=file_get_contents("menu.txt");

echo "$zmienna";

?>

I w pliku menu.txt

czyta mi dobrze wszystko, nawet <b> ... </b> lecz jest problem z <div id="naglowek"><b>Polecamy</b></div> <--- tego mi prawidłowo nie wyświetla, w ogóle nic nie ma na stronie. W czym może tkwić problem? Jest ograniczona ilość znaków/linijek wczytywania z pliku tekstowego? Muszę dodać ,"r" po "menu.txt" czy jak? Tak w ogóle dzięki Mion za zainteresowanie się moimi lamerskimi problemami ;)

EDIT:

Już wszystko jest dobrze, po prostu nie wrzuciłem pliku menu.txt na serwer, tylko ten *.php co oczywiście skutkowało tym, że nie zapisało zmian. Głupi, mój błąd, aż wstyd no ale cóż, zdarza się ;) już wszystko hasa, dzięki wielkie za pomoc Mion ;)

Edytowane przez dante840