Skocz do zawartości

Licencje vs Możliwość ich zamiszczania w biznesie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje własny mały biznes z tworzeneim stron www.

Czy mogę zamieszczać darmowe szablon stron na własnej stronie z wyraznu=ym zaznaczeniem ze są to 'przykłady stron' (zapiszę całe strony na serwerze i nie bede usuwał zadnych linków. Moja usługa bedzie polegała na modyfikacji i dostosowaniu szablonu do potrzeb klienta

Czy takie usługi są legalne? czy mogę tak postępować?

- oczywiscie wszytko bedzie o umowe zlecenie (nie mam firmy jeszcze)

- nei bede podpisywał się, że to ja stworzyłem tą stronę (linki zostawię orygilane)

np. szablon https://www.templatemo.com/preview/templatemo_340_purple_ray

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Dopiero zaczynam dowiadywać się 'co i jak działa' i myślałem że rysunek ze strony głównej - plakat szybko wyjaśni wszystkie moje wątpliwości

jednak tak nie jest.

Plakat to tylko jedna z form promocji licencji. Na początek polecamy https://creativecommons.pl/poznaj-licencje-creative-commons/ gdzie znajdują się wszystkie najważniejsze informacje o działaniu licencji.

Moim zdaniem każda z licencji powinna składać sie z wszystkich możliwych czynności jakie można dokonać i mieć przekreślone i opisane poniżej, że w tym konkretnym przypadku nie mogę tego robić - tak będzie najłatwiej.

plakat jest otwarty tj. na licencji oraz w takich formatach, że można go modyfikować, w naszej wersji zdecydowaliśmy się na taki krótszy zapis, ale dziękujemy za sugestie, będziemy pewnie jeszcze go rozwijać. Licencje CC opierają się o cztery podstawowe warunki których zestawienia tworzą licencję. Podstawowym założeniem jest, że te warunki określają równocześnie zakres swobód jak i ograniczeń np. podstawowy warunek BY (Uznanie Autorstwa) który jest również podstawową licencją pozwala na dowolne działania z utworem jedynie pod warunkiem prawidłowego oznaczenia autorstwa oryginalnego dzieła, a więc również na komercyjne wykorzystywanie go. Celowo jest to prosty zapis gdyż określanie wszystkich swobód jakie się w tym mieszczą utrudniałoby komunikację licencji.

Obecnie z pierwszą licencją (BY) mam juz problem, gdyż nie określa czy mogę na niej zarabiać czy nie? - powinno być jasno to zaznaczone. W obecnej sytuacji gdy tego nie ma to nie wiadomo czy można czy nie.

Wszystkie licencji które nie posiadają warunku NC (Użycie Niekomercyjne) pozwalają na wykorzystywanie treści na nich dostępnych na warunkach komercyjnych tj. zarabianie na nich.

Dodatkowo mam pytanie czy mogę zamieszczać na swojej stronie www i oferować modyfikacje strony/szablonów www stworzonych na pierwszej licencji (BY) z zachowaniem autora a tylko podpisywać się dodatkowo 'zmodyfikowano i dostosowano przez: xxx'

Tak. Jeśli tworzy się utwory zależne od utworów na licencji CC BY można oferować zarówno na tej samej lub innej licencji z informacją o autorze modyfikacji, jedynym warunkiem jest opisanie przy nich autora i licencji oryginału np. w ten sposób "Szablon xxx aut. (autor modyfikacji) dostępny na licencji CC BY, na bazie szablonu aut. xxx (autor/link do pierwotnego szablonu), dostępnego na licencji CC BY".

Czy wolno użyć narzędzi DRM do zabezpieczenia utworu na licencji Creative Commons?

Wykorzystanie narzędzi DRM do ograniczenia praw zapewnionych przez licencję stanowi naruszenie tejże licencji. Wszystkie licencje Creative Commons zabraniają bowiem “rozpowszechniać, publicznie odtwarzać, publicznie wykonywać, publicznie odtwarzać drogą cyfrową Utworu przy użyciu środków technicznych pozwalających kontrolować dostęp lub użycie Utworu, w sposób sprzeczny z postanowieniami niniejszej licencji.”

Jak mogą zabraniać kopiowania i odtwarzania jeżeli na pierwszej stronie jest (nawet na 'plakacie'):

"Ten utwór możesz za darmo: kopiować, rozpowszechniać, przedstawiać i wykonywać "

licencje nie zabraniają rozpowszechniania, a jedynie określają że "Rozpowszechniając lub Publicznie Wykonując Utwór, Licencjobiorca nie ma prawa stosować żadnych skutecznych zabezpieczeń technicznych w stosunku do Utworu, ograniczających możliwość wykonywania praw wynikających z Licencji przez korzystającego z Utworu, który uzyskał Utwór od Licencjobiorcy." co oznacza, że stosowane zabezpieczenia nie mogą:

uniemożliwiać kopiowania i dalszego rozpowszechniania utworu,

uniemożliwiać dołączenia kopii niniejszej Licencji lub wskazania wskazania jednolitego identyfikatora zasobu (URI), pod którym znajduje się tekst niniejszej Licencji do każdego egzemplarza Utworu Rozpowszechnianego lub Publicznie Wykonywanego.

uniemożliwiać wykonywania

zmieniać lub usuwać oznaczeń Utworu odnoszących się do niniejszej Licencji oraz zawartej w niej klauzuli uchylenia się od odpowiedzialności na żadnym egzemplarzu Utworu Rozpowszechnianym lub Publicznie Wykonywanym.

Upraszczając, nie można rozpowszechniając utwór na licencji CC stosować zabezpieczeń, które będą ograniczać innym osobom korzystanie z niego zgodnie z warunkami i swobodami danej licencji. Pełne informacje o każdej licencji znajdują się w jej Pełnym tekście prawnym np. dla licencji CC BY https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności