Skocz do zawartości

Google Sitemaps

G.Krawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, utworzyłem sitemap pod adresem www.opisy.9f.pl/sitemap.xml za pośrednictwem narzędzia Google Sitemap Maker. Mam w związku z sitemapami pare pytań.

1. Dodałem sitemap do Google Sitemaps wcześniej i zawierał on jedynie 6000 podstron. W tej chwili dodałem sitemap posiadający ok 6 razy tyle. Zajmuje on 20 mb. Na stronie wyczytalem, że google przyjmuje tylko mapy stron do 10 mb. Czy musze podzielić plik 20 mb na dwa pliki po 10 mb? Jak bedzię w tej sytuacji zachowywało się G?

2. Jakie są wasze doświadczenia z Google Sitemaps, jak długo trwa indeksacja podstron?

3. Znacie może jakieś haczyki jak zaczepić robota szybciej ;-) ?

pozdrawiam

Może od końca:

3. Linki na kilku dobrych katalogach ( https://spis.mar.az.pl i sortowanie PR )

2. Czasami wogle nie wchodzi ( po pół roku nawet ) ale ogólnie całkiem nieźle ... Na stronie z opisami 18k podstron w 2 tygodnie złapał bocik po dodaniu sitemaps. Ale dobre linkowanie wewnątrz strony jest też bardzo ważne.

1.

Czy wiesz że:

Jeżeli twój Sitemap zawiera więcej niż 50,000 URL możesz stworzyć Sitemap Index i umieścić w nim do 1000 Sitemap.

. Aby zmniejszyc rozmiar polecam zastosowac kompresję ( w tym wypadku gzip )

Zweryfikuj sitemap, a uzyskasz dostep do statystyk ...

po zalogowaniu do panelu google masz możliwość zweryfikowania swojego site poprzez umeiszczenie pliku o odpowiedniej nazwie. Google przeciez musio skads wiedziec ze to Twoja strona :)

Po umieszczeniu tego pliku bedziesz mial dostep do statystyk, ktore URL nei dizalaja etc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności