Skocz do zawartości

Niepokojący problem

smilesoft
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ciekawe pytanie.

Od ok miesiąca pozycjonuję 3 strony.

Każdą tym samym sposobem i taką samą ilością linków na dzień ( teraz zmniejszyłem do 10/dzień, poprzednio 15/dzień, w 1 i 2 dniu 50/dzień do moderowanych - późniejsza akceptacja )

Jedna ze stron eksplodowała, i ma ładne wyniki, druga utrzymała i podniosła swoją pozycję, a 3 w ogóle się nie ruszyła. 2 z tych stron, są o tej samej tematyce, ale są to 2 różne strony.

Ta która nie chce się w ogóle ruszyć z miejsca ( widać ją w google na 1 czy 2 frazy powyzej 100 pozycji ), ma 2 domeny. Jedną typu costam.nazwa.pl ( i ta domena nie jest pozycjonowana, ale pod tą nazwą występują wyniki O_o ) zaś druga domena jest normalna 1slowo-2slowo-3slowo.pl i ta też jest pozycjonowana, i nie ma wyników... Zastanawiam się o co tu chodzi, czy fakt, że mam 2 domeny przy 1 stronie nie miesza? I jak to sięstało, że pozycjonując 1slowo-2slowo-3slowo.pl wyniki w wyszukiwarce podbijają się na costam.nazwa.pl... ?

Czy powinienem jakoś 301'ą przekierować tą xostam.nazwa.pl?

Ponadto, stronę która "eksplodowała" co do wyników, była pozycjonowana przezemnie ok 5 dni wcześniej niż inne, ale wyniki były praktycznie od 2 dnia. Pozycjonowałem wtedy umieszczając wpisy w katalogach i preclach z katalogu MAR'a. Po tygodniu przeszedłem na SeoLighta. Czy to również może mieć wpływ? Narzędzie wg mnie godne polecenia. Ale jak wygląda jakość linków z ichnej bazy? Nie wiem o co tu może chodzić...

Ryłem po forum, znajdując różne informacje na temat banów i filtrów, i z testów które wykonałem żadna z moich domen nie jest zbanowana. Nie mam też duplikatów. Nie wiem o co tu chodzi. Będę wdzięczny za wskazówki

PS1.

Dokładnie tydzień temu zacząłem pozycjonować przy pomocy SeoLighta jeszcze jeden serwis. Nie mówię, że powinny być wyniki, ale nie widać żadnej frazy nawet na 100+ pozycji ( RankChecker - firefox mod )

Po takim czasie poprzednie moje strony już sie ładnie pokazywały na bardzo odległych co prawda pozycjach, ale były. Ten ostatni serwis = seolight only, katalogi precle. Może po prostu poprzednio, trafiłem idealnie w update google? Trudno powiedzieć...

PS2.

Jeszcze jedna możliwe, że istotna obserwacja. Tą stronę która eksplodowała, dodawałem też do katalogów z linkiem zwrotnym. Resztę nie.

PS3.

No właśnie, apropo sprawdzania wyników. Używałem free google monitor tool, ale google blokuje. Rank Checker mi się wiesza, jak zresztą cały firefox, i jak zresztą nie tylko mnie. A w SeoLight, sprawdzając pozycje wczoraj, wskazywał błędne. Wskazał wszystkie frazy na miejscu powyżej 300 kiedy większosć jest na 1/2 stronie. Macie doświadczenie z innymi narzędziami ? ( tego przyznam akurat nie szukałem, tak przy okazji pytam )

Edytowane przez smilesoft

Wyspa gier - Darmowe gry online

Mu online - portal oraz prywatny serwer muonline

Minecraft - społeczność oraz serwer Minecraft

To że dodałeś linki nie znaczy że się zaindeksowały, dlatego też jedna

mogła polecieć do góry a pozostałe stoją w miejscu.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

@Bremes - jeśli linki są zaindeksowane to miesiąc czasu jest aż za długim okresem żeby ruszyć domeny w serpach.

Do pozycjonowania potrzebny jest czas ale nie przesadzajmy...

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Powiem brutalnie: jeśli chcecie obserwować proces pozycjonowania wyłącznie przez pryzmat dodawania i indeksowania BL, to gratuluję...

Moim zdaniem ta "eksplodująca" strona jest lepiej zoptymalizowana pod proces, niż pozostałe i stąd efekt przy taka delikatnym linkowaniu przez miesiąc.

Pewnie, jakbyś podał adresy, byłoby łatwiej cokolwiek stwierdzić, ale z kontekstu całej wypowiedzi mam takie "delikatne" odczucia.

Poza tym to, co napisał Bartek - jak najbardziej prawda.

Wynik nie zależy od narzędzi: nie ważne, czy użyjesz SeoLighta, czy nawet Xrumera.

Dużo ważniejsze jest, żeby najpierw przygotować stronę "od wewnątrz" na proces linkowania. A później ilość linków dziennie jest mniej ważna.

dymna.jpg

To rzeczywiście może być prawda, serwis który eksplodował pisałem sam, od początku wiedząc o tym na jakie frazy będę go pozycjonował, a kolejne serwisy otrzymałem gotowe do pozycjonowania znajomym.

Ale żeby po 4 niemalże tygodniach regularnego linkowania, nie było ani jednej frazy nawet na 120 miejscu?

Potestuję trochę i napiszę jakie wyniki testów uzyskam

p.s bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Edytowane przez smilesoft

Wyspa gier - Darmowe gry online

Mu online - portal oraz prywatny serwer muonline

Minecraft - społeczność oraz serwer Minecraft