Skocz do zawartości

Dwa takie same systemy na 1 komputerze, a licencja

Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam taki dylemat prawno-techniczny.

Mam na laptopie oryginalnego Windowsa 7 HP. Czy mogę zainstalować drugiego Windowsa 7 HP na tym samym laptopie przy użyciu tego samego klucza licencyjnego?

Edytowane przez Gość

Napisz do MS bo tylko oni mogą w miarę rzetelnie odpowiedzieć.

Moim zdaniem możesz w przypadku normalnej instalacji, bo dwóch systemów na raz nie odpalisz.

W przypadku wirtualizacji - nie wiem, ale raczej też.

Pozdrawiam,

Mariusz

Edycja - pisałem o stronie formalnej.

Technicznie - raczej nie powinno być problemu. Co prawda nie mam 7, ale wszystkie znane mi systemy operacyne dadzą się postawić obok siebie.

Przy wirtualizacji - na pewno się da.

Edytowane przez Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Wiem, mniej więcej się w tym orientuję. Mam oczywiście na myśli osobną instalację systemu na osobnej partycji i tym wybieraniem systemu przy bootowaniu.

A co do strony technicznej to mam bardziej na uwadze uznawanie klucza przy aktywacji drugiego systemu.

Z kluczem nie powinno być problemu, bo to tak jakbyś robił czystą instalację np. po przysłowiowym formacie.

Ten sam sprzęt, ta sama płyta główna.

Na XP robiłem wirtualizację i między innymi instalowałem XP z tym samym kluczem.

Łyknął bez zająknięcia.

M

Edytowane przez Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Z kluczem nie powinno być problemu, bo to tak jakbyś robił czystą instalację np. po przysłowiowym formacie.

A Windows Update /i sprawdzanie legalności systemu/ identyfikuje w jakiś sposób sprzęt? Nie będzie miało nic przeciwko, że WU działa co jakiś czas na dwóch systemach, ale jednym kluczu?

Ten sam sprzęt, ta sama płyta.

A co jeżeli mam system w wersji OEM i nie mam płyty, bo system jest na ukrytej partycji? Mogę ściągnąć system z warezu i wklepać swój klucz?

O ile dobrze się orientuje, to nie da się zainstalować równoległego systemu z ukrytej partycji.

Edytowane przez Gość

Aby system Windows był legalny, trzeba przedstawić dwa z trzech dowodów:

- oryginalny nośnik

- naklejka licencyjna

- dowód zakupu

Wg M$, oczywiście.

Edytowane przez megauser

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW