Skocz do zawartości

Trendy w SEO

baca
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, w którą stronę będzie szedł nasz fach?

Jakie techniki/narzędzia będą wygranymi, a co przegraną. Jakie będą trendy w 2012 roku?

Automatyzacja? Nowe produkty, usługi? Mobile SEO? Spam? Wyoskiej jakości zaplecza? Domeny z nazwą słowa kluczowego?

Co padnie, katalogi? Spam? Katalogi?

W którą stronę będzie rozwijąć Google swoją myśl przewodnią Don't be evil?

Zapraszam do dyskusji, jestem ciekaw Waszych opinii. Mam nadzieję, że stworzy się ciekawy wątek :-)

:blink:

1) Coraz więcej "podpieprzania" zamiast pozycjonowania

2) Dalsze zaniżanie cen

3) Coraz więcej oszukanych osób i nierzetelnych partnerów

4) Coraz więcej dezinformacji

5) Jeszcze więcej afer na PiO

6) Dalsze zmniejszanie mitycznego limitu dziennych dodań do katalogów i precli żeby uniknąć GNIEWU GOOGLE

Reklamy AdWords zajmą TOP10 wyników wyszukiwania. Na całym świecie ludzie związani z SEO wyjdą z tego powodu na ulicę skandując głośno: "JAK ŻYĆ!?". Na ulicach większych miast wybuchną zamieszki. Euro2012 zostanie w ostatniej chwili odwołane. Bing wykorzysta tą sytuację do umocnienia swojej pozycji. W dalszej kolejności przejmie około 80% rynku. Skorzystają na tym także inne wyszukiwarki takie jak słynna od niedawna wyszukiwarka Spaiki.pl, która pod koniec roku 2012 wytoczy wojnę Bingowi. Świat pogrąży się w chaosie. Facebook zostanie totalnie zaspamowany. Zwiększy się liczba samobójstw. A wszystko to skończy się 21.12.2012 roku... ale to już wiecie od starożytnych Majów :D

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

a jakiegoś bardziej optymistycznego spojrzenia nikt nie ma ?

nie wiem w którą stronę to pójdzie w 2012, ale na pewno do przodu:

coraz większe uświadomienie społeczeństwa będzie, nadal mało firm ma hosting czy stronę firmową, a co za tym idzie jeszcze mniejszy % słyszało o seo,

skoro będzie więcej uświadomionych to będzie więcej klientów, nawet kryzys w tym pomoże, bo ludziska będą szukać "tanich" możliwości rozwoju, a takim jest internet - to moja wizja :soczek:

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Ja myślę, że w 2012

- wyniki spersonalizowane będą miały kluczowe znaczenie w pozycjonowaniu, trzeba będzie tworzyć strony pod konkretne grupy użytkowników i konkretne obszary

- dalszy wzrost znaczenia social media oraz grup użytkowników (np. z określonego obszaru lub w określonym wieku)

- strony, które powodują dużą interację z użytkownikiem i powodują cykliczne ich odwiedzanie przez użytkowników będą na pewno wysoko

- zwiększenie znaczenia marketingu niż pozycjonowania poprzez Facebooka i Google +

- wydaje mi się, że Google + i Fanpage będą miały wpływ na ranking wyszukiwarki

- jeszcze większy wpływ aktualizacji danej strony na jej ocenę przez algorytm

- całkowity spadek znaczenia katalogów, precli bez aktywnych użytkowników połączonych poprzez kanały social media

- wzrost znaczenia sklepów internetowych i porównywarek

w skrócie - bookmarking, social media, sklepy internetowe TAK, katalogi, precle, profile NIE

tyle mi przychodzi do głowy ;)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.