Skocz do zawartości

Ban - działanei konkurencji?

vermis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilki lat zajmuję się pozycjonowanie. Zawszę starałem się robić wszystko maksymalnie bezpiecznie- nigdy nie stosowałem SWL czy blastów. Strony i tak osiągały bardzo dobre wyniki bez takich metod. Jedna ze stron dostała filtr. Sprawdziłem za pomocą https://ahrefs.com, i w ostatnim czasie pojawiło się dużo linków pisanych w taki sposób <a href=”link strony”>słowo_kluczowe1, słowo_kluczowe2 , słowo_kluczowe3, słowo_kluczowe4</a> . Nie sprawdzałem tego wczesniej, strona nie była pozycjonowana ( od wakacji) i właściwie się nią nie interesowałem. Śledziłem jedynie jej wyniki w programie. Strona miała PR3 i w sieci na wysokich pozycjach była od ponad dwóch lat.

Wcześniej już miałem próby ataku na stronę

-Wszczykiwanie kodu ze złośliwym oprogramowaniem

-Próby logowań ( ostatnio nawet 50 dziennie )

Teraz widzę że ktoś dopalił moja stronę jakimiś linkami (śmieciowymi) i następnie prawdopodobnie zgłosił ją do Google. Za działaniem konkurencji przemawia również fakt że w ofercie firmy znajdują się 4 dość powszechne i bardzo konkurencyjne działy i jedna dość niszowa. Jak nietrudni się domyślić niszowa fraza nie wpadła w filtr i trzyma się cały czas wysoka. Widać konkurencji nie zależało.

Jeżeli ktoś miał już taką sytuacje i udało mu się wyjść z tego proszę o

kontakt 8585kk [m@m]gmail.com

Być może ktoś wie jak się uchronić przed takim działaniem. Bo nie ma problemu z pozycjonowaniem strony. Problemem jeśli ktoś zaczyna stosować takie techniki.

Edytowane przez vermis