AnjaK Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Mam sobie taki bałaganik w kodzie i nie wiem co dalej z tym działać. W serwisie pobieram sobie artykuły i ich kategorie, za pomocą REQUEST_URI: $artyy_kate = explode('/', $_SERVER['REQUEST_URI']); if (artyy_kate[1]) { $sql = "select * from.... } while ($art = mysql_fetch_assoc($wynik)) $art['tresc'] Jak mam zrobić, aby w przypadku, gdy tablica asocjacyjna jest pusta, nie była wyświetlana pusta strona, tylko np. przekierowanie 404. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veal Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 przekierowanie 404 Przekierowanie 404 będzie trudno zrobić ale 301 można wykonać tak (zakładając, że masz na myśli tablicę $art): if (!is_array($art = mysql_fetch_assoc($wynik))) { header(?HTTP/1.1 301 Moved Permanently?); header(?Location: /"); header(?Connection: close?); } else { //wyświetlanie arta } [zamiast while, które zastosowane zostało niepotrzebnie] Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebReklama Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 $artyy_kate = explode('/', $_SERVER['REQUEST_URI']); if(!is_array($artyy_kate){ // tutaj obslugujemy 404 }else{ if (artyy_kate[1]) { $sql = "select * from.... } while ($art = mysql_fetch_assoc($wynik)) $art['tresc'] } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veal Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 @up: Tylko, że $artyy_kate nie jest tablicą asocjacyjną... Jedyną w jego przykładzie była $art. Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnjaK Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Takie coś posłużyło mi do przekierowywania do pliku nieznaleziono.html $num=mysql_numrows($wynik); if ($num == 0) { header('Location: nieznalezionopliku.html'); } Jednak nie wiem jak to zrobić żeby powyższy kod php i regułki z htaccess wskazywały tą samą ścieżkę adresu pliku 404? Ten kod PHP: dodaje sobie do ścieżki adresu strony: /nieznaleziono.html (https://adresstrony.pl/zle_podany_adres/nieznaleziono.html) htaccess (ErrorDocument 404 /nieznalezionopliku.html): znowu nie dodaje do ścieżki adresu strony: /nieznaleziono.html (https://adresstrony.pl/zle_podany_adres/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ventrue Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgodnie ze specyfikacją HTTP - w naglowku 302 header(location:....) powinien być pełny adres URL lub chociaż bezwzględny czyli w tym przypadku /nieznalezionopliku.html Nowe precle: Przemysł i środowisko Grafik o stronach Ten Precel Działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Co za koszmar te kodowanie i podejście do samej logiki aplikacji HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnjaK Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Co za koszmar te kodowanie i podejście do samej logiki aplikacji Tzn.? Jeszcze raczkuję w tym temacie, gdyż dopiero od niedawna bawię się z mysql, php. Na obecnym etapie szukam dobrego sposobu na przyjazne linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adshi Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 @UP Tutaj masz wszystko wyjaśnione: https://funkcje.net/view/2/24/1591/ A ja nie mam linków w sygnaturce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INOMan Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 [...] Na obecnym etapie szukam dobrego sposobu na przyjazne linki. Zainteresuj się mod_rewrite i plikami .htaccess - bo zakładam, że hostujesz stronę na apache. To o wiele lepsze podejście niż REQUEST_URI. Jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa słowa kluczowe: SQL Injection, XSS Attack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.