lbt Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam, W najbliższym czasie zamierzam założyć działalność gospodarczą. Głównym źródłem przychodów będzie AdSense i jak dotąd ustaliłem: - nie można rozliczać się przez ryczałt - może być podatek liniowy, - faktury dla google nie podlegają vatowi, - firma świadcząca usługi wewnątrzwspólnotowe musi posiadać nr NIP europejski, - od stycznia należy do deklaracji vat dołączyć załącznik VAT UE/C (https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=88281). Zakładając firmę nie chciałbym zostać płatnikiem vatu. W jaki sposób wpłynie to na rozliczenia z google? Czy wciąż na fakturze mogę oznaczać NP? Czy muszę mieć NIP europejski i składać VAT UE/C? Wielkie dzięki za odpowiedzi Pozdrowienia Bartek podróże, wyprawy, relacje, załóż bloga z podróży blog z podróży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Zakładając firmę nie chciałbym zostać płatnikiem vatu. A dlaczego nie chcesz być vatowcem? Przecież jeżeli będziesz miał dochody przede wszystkim z Adsense to bycie Vatowcem ma bardzo duży plus: Wystawiasz faktury na których nie naliczasz podatku vat - załóżmy na 2000 zł + 0 zł VAT Jako vatowiec, kupując cokolwiek na firmę bierzesz faktury na których masz naliczony vat - np płacisz za neta, płacisz za domeny, za serwer, za telefon itd załóżmy że to jest kwota 1000 zł + 220 zł VAT Różnica między podatkiem należnym a naliczonym to 220 zł - zgodnie z przepisami, wypełniając deklarację VAT możesz poprosić o zwrot tej kwoty z urzędu skarbowego. Wg obecnych przepisów o zwrot podatku możesz się zwracać do urzędu nawet co miesiąc. Urząd skarbowy ma 60 dni na zwrot tej kwoty. I nie ma się co bać US zwraca podatek VAT. Kafito - Centrum Informacyjne, CentrumPR - Centrum Prasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dokładnie, taki układ ma same korzyści. VATu nie naliczasz, a możesz odliczać. Chociaż mój księgowy twierdził, że firmy występujące o zwrot VATu są dużo częściej kontrolowane niż norma przewiduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 To prawda, przy pierwszej prośbie o zwrot, na 100% będziesz miał kontrolę z US Ale jeżeli dokumenty masz prawidłowo prowadzone, nie masz się czego obawiać. Kafito - Centrum Informacyjne, CentrumPR - Centrum Prasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofon Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 To prawda, przy pierwszej prośbie o zwrot, na 100% będziesz miał kontrolę z US E tam, mi zwracali VAT po zakupie samochodu i nie miałem kontroli, a było to 2 lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lbt Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście z vatem wychodzi korzystniej. Nie mniej jednak.. umie ktoś z Was odpowiedzieć na pytanie czy muszę mieć NIP europejski i składać VAT UE/C jeśli nie będę vatowcem a będę chciał się rozliczać z google? Pozdrowienia Bartek podróże, wyprawy, relacje, załóż bloga z podróży blog z podróży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nutama Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Proponuję zadzwonić do Urzędu Skarbowego, tam otrzymasz najbardziej wiarygodną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaroc Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Zakładając firmę nie chciałbym zostać płatnikiem vatu. W jaki sposób wpłynie to na rozliczenia z google? Czy wciąż na fakturze mogę oznaczać NP? Czy muszę mieć NIP europejski i składać VAT UE/C? Po pierwsze faktury mogą wystawiać TYLKO płatnicy podatku VAT. Nie jesteś vatowcem wystawiasz rachunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.